Председателят на Върховния съд на Уисконсин обвини либералното мнозинство в организиране на „преврат“

...
МАДИСЪН, Уисконсин (AP) — Консервативният главен съдия на Върховния съд
Коментари Харесай

МАДИСЪН, Уисконсин (AP) — Консервативният главен съдия на Върховния съд на Уисконсин в понеделник каза на новото либерално мнозинство в остър имейл, че те са организирали „преврат“ и са провели „незаконен експеримент“, когато гласуваха за отслабване на нейните правомощия и уволнение на директора на държавните съдилища.

Върховният съдия Анет Зиглер, в два имейла, получени от Асошиейтед прес, каза че уволнението и наемането на нов директор на щатския съд е незаконно и нареди на временния директор на щатския съд Одри Сквиравски да спре да подписва заповеди без нейно знание или одобрение.

„Вие правите бъркотия в съдебната система, съда и институция за години напред“, пише Зиглер до колегите си съдии и Сквиравски. „Това трябва да спре. ... Нямам доверие в скорошното враждебно поглъщане и хаотичния ефект, който имаше върху съда, персонала и цялостното стабилно функциониране на съдилищата.“

Либералите спечелиха мнозинство 4-3 на 1 август, когато съдия Джанет Протасевич започна своя 10-годишен мандат след спечелването на изборите през април. Консерваторите държаха мнозинството в продължение на 15 години преди това. Имейлите са последният знак за кипящо напрежение в съда, откакто либералите поеха контрола.

През първата си седмица на власт либералните съдии гласуваха да уволнят директора на държавния съд, да наемат Сквиравски и да създадат комитет, който да свърши голяма част от работата, свършена от главния съдия, ход, който значително отслаби Зиглер. Тя беше избрана от консервативното мнозинство за втори тригодишен мандат като върховен съдия през май.

В понеделник Зиглер изпрати на Сквиравски имейл, в който й каза да спре да подписва заповеди под нейното име.

„Забелязах, че сте подписвали моите резервни съдийски заповеди без мое знание или одобрение“, пише Зиглер в имейла. „Никога не си ме попитал за разрешение. Нямате моето разрешение. Спри се. Тези заповеди са на мое име. Нямате законови правомощия да ги подписвате. Ако сте подписали нещо друго с мое име, моля, уведомете ме незабавно.“

Skwierawski не отговори на искане за коментар по имейл.

Ziegler също не отговори на имейл с въпрос нея, ако възнамеряваше да отмени заповедите, назначаващи резервни съдии да гледат делата, или да ги подпише сама, за да могат съдиите да останат по делата. либерали да действат незаконно, причинявайки вреда на вътрешните операции на съда и общественото възприятие. Зиглер отказа да насрочи седмични срещи с това, което тя нарече „измислената комисия“, създадена от либералните съдии.

„Не желая да наруша клетвата си или конституцията“, пише тя. „Знаете, че този измислен „комитет“ нарушава вашата клетва, конституцията и дългогодишната съдебна практика. То е нелегитимно и неприложимо.“

Искане за коментар от либералното мнозинство от четирима съдии, останало с говорителя на Върховния съд Том Шийхан, не беше върнато.

Зиглер също повтори твърдението си , направена при наемането на Сквиравски, че срещата за уволнение на нейния предшественик е била незаконна и че тя не може да заема длъжността, защото е избран съдия от окръг Милуоки. Skwierawski е в отпуск, за да поеме длъжността директор на съда.

„Съдия Skwieraski не е спряла да бъде съдия в окръжния съд и няма абсолютно никаква разпоредба, която да й позволява да вземе отпуск (не да подаде оставка) и да получават повече пари за различна позиция“, пише Зиглер. „Тя не може да служи на две позиции едновременно. Нейното предполагаемо назначаване като временен директор на държавните съдилища поражда сериозни опасения, че това е нарушение на общественото доверие. също така каза, че комисията, създадена от либералните съдии, е противоконституционна.

„Отново, няма да одобрявам подобно беззаконно унищожаване на конституцията, съдебната система или съда“, пише Зиглер. „В продължение на 40 години ролята на главния съдия се разбира и уважава. Вашите краткосрочни цели ще причинят дългосрочни, непоправими щети на съдебната система. Какъв исторически позор.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР