Мадам Бовари е дебютният роман на френския писател Гюстав Флобер.

...
Мадам Бовари е дебютният роман на френския писател Гюстав Флобер.
Коментари Харесай

Съществувала ли е наистина Мадам Бовари?

" Мадам Бовари " е дебютният разказ на френския публицист Гюстав Флобер.

Флобер стартира да написа книгата си през 1851 година на тридесетгодишна възраст. Чува от приятеля си Луи Буйе историята на оскъдно момиче, което се самоубива поради отчаянието, в което изпада, породено от несполучливите любовни връзки с други мъже в загадка от брачна половинка й, както и поради големите задължения, насъбрани заради непрекъснатата потребност от нови облекла и бижута.

Това момиче е Делфин Кутюрие, брачна половинка на елементарния селски доктор Еужен Деламар. Именно с него Флобер ще копира тъкмо облика на брачна половинка на основната героиня Шарл Бовари - също доктор от френската провинция и вдовец, който се дами наново за младо момиче. Делфин става мадам Деламар, когато е единствено на 17 години. Тя се самоубива на 27-годишна възраст. В продължение на 10 години тя изпитва носталгия по дома си и самотност поради работата на брачна половинка си, пробвайки се да пребори скуката по разнообразни способи: вървене по балове, срещи с други мъже, непрекъснати поръчки на фешън облекла. Но страничните каузи не ѝ носят благополучие, а също така тя натрупва големи задължения, които не може да изплати. Всичко това я довежда до мисълта да постави завършек на живота си.

 Статуя на Ема Бовари, героинята от най-известната творба на френския публицист Флобер - ` Мадам Бовари`. През зимните месеци статуята се съхранява в мазето на дома на създателя в Кроазет, Нормандия
Статуя на Ема Бовари, героинята от най-известната творба на френския публицист Флобер - " Мадам Бовари ". През зимните месеци статуята се съхранява в мазето на дома на създателя в Кроазет, Нормандия
Може би Флобер е бил толкоз зает с историята и тъй като семейство Деламар му е било персонално познато. След като изследва детайлностите, той взема решение да напише разказ за нещастна млада жена, която по този начин и не съумява да откри щастието в живота си. Флобер не си слага за цел да сътвори назидателен разказ. Искал е да опише история, на която е бил очевидец, и да остави читателите сами да решат какъв брой ужасни неща е направила Ема Бовари и дали въобще могат да бъдат наречени ужасни.
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ:

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР