Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив

...
Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив
Коментари Харесай

Св. мъченик Талалей лекар

Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен хубав момък, по занимание доктор. След като самоуверено изповядал своята религия в Господа Иисуса Христа, съдията заповядал на двама палачи – Александър и Астерий със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.
Невидима Божия мощ побъркала мозъка на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят разбрал това, помислил, че палачите съзнателно се подиграват с него, и незабавно заповядал да ги подложат на изтезания.
 Св. свещеномъченик Патрикий Брусенски Св. свещеномъченик Патрикий Брусенски
Преподобни Стефан бил наследник на фамозния гръцки император Василий Македонец. Когато бил още млад, той съгласно избора на църковния събор и н...
Тогава Александър и Астерий измежду мъченията извикали:
- Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, имаме вяра в Христа и страдаме за Него!
Като чул това, мъчителят заповядал да ги посекат с меч, а самичък взел свредела и се помъчил да продупчи коленете на Талалей. Но внезапно ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го избави, което незлобивият страдалец Христов и направил с молитвата си. По-късно Талалей бил хвърлен в морето, само че не се удавил.
Останал незасегнат, той бил хвърлен на зверовете в цирка, само че те добродушно ближели нозете му и се умилквали към него.
 Св. великомъченик Николай Нови Софийски Св. великомъченик Николай Нови Софийски
Свети великомъченик Николай Софийски е българин от Янина (Тесалия). Той бил наследник на благочестивите родители Мартин и Евфросиния. Най-нап...
Най-после св. страдалец Талалей бил посечен с меч и се преселил във безконечния живот в 284 година.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР