М инистър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на туристическия

...
М инистър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на туристическия
Коментари Харесай

МС и бизнесът си дадоха 10 дни за решения в туристическия сектор

М инистър-председателят Стефан Янев организира среща с представители на туристическия отрасъл в Министерския съвет през днешния ден.

На нея бе разисквано разпределението на парите от бюджета, които са планувани за бранша по отношение на последствията от COVID-пандемията.

На срещата участваха и четирима министри - на финансите, на туризма, на опазването на здравето и на стопанската система.

"Разговорът беше извънредно диалогичен, всички се обединихме към няколко тези - най-важната е, че страната има потребност от работещ бранш "Туризъм ", сподели министър Стела Балтова, представена от.

"До 10 дни ще има още една среща, като през този интервал ще бъдат взети съответни решения - средствата за бранш "Туризъм " в обновения бюджет да бъдат употребявани и за усилване на имунизационния развой в страната ", уточни министърът на туризма.

"Второто направление, към което се обединихме - да се откри пакет от документи, които да удостоверяват сигурността на хората в бранша ", добави Балтова.

"Третото значимо направление, към което се обединихме е, че още през днешния ден би трябвало да стартира вземането на съществени решения в вероятност 2022 година Освен на практика, финансово-икономически ограничения също ", сподели още Стела Балтова.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов сподели, че ще продължат да работят както и до момента - протестно.

"Дали сме си 10 дни период. В тези до 10 дни би трябвало да се свършат доста неща от страна държавното управление и на браншовите организации. Имаме нов министър на стопанската система, нов министър на финансите. Ние би трябвало в този момент като браншови организации да създадем срещи с тях, да изложим нашите опасения ", сподели Алибегов, представен от "Фокус ".

По думите му в идващите дни от сектора ще подават своите оферти още веднъж в Министерство на туризма на база на европейски практики.

Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм, съобщи, че за туристическия бранш е значимо да се даде знак за поддръжка.

"Ваксинацията е опция за обезпечаване на стопански напредък, по тази причина би трябвало да се откри по какъв начин тя да бъде подтиквана ", разяснява Карастоянова.



"Време е да създадем организацията за зимния сезон ", сподели служебният министър председател Стефан Янев при започване на срещата по-рано през днешния ден.

"Туризмът е значим бранш от стопанската система ни. Стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по това, което следва. Ако досега имахме релативно добър летен сезон, време е да създадем организацията за зимния ", съобщи Янев, предава "Фокус ".

"Разчитаме, че в разговор ще намерим верния метод към проблемите, които са ни известни. Проблеми, за които имаме предпочитание да влезем в елементи, за които да забележим какво можем да създадем взаимно, с цел да бъде туристическият отрасъл в положително положение на работа, само че в това време и ограниченията за здравето на българските жители да се ползват по най-хубавия метод ", уточни още той.

С актуализацията на бюджета за туристическия бизнес бяха отпуснати 70 млн. лв.. Част от представителите в туристическия отрасъл обявиха, че не са съгласни с предлагането на министъра на туризма Стела Балтова средствата да бъдат разпределени съразмерно на всички компании.

В същото време притежателите на заведения за хранене не упорстват за държавни помощи, а да работят без ограничавания за вечерен час и потенциал, показва.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР