Люцерна (Medicago sativa), известна още като обикновена люцерна, е многогодишно

...
Люцерна (Medicago sativa), известна още като обикновена люцерна, е многогодишно
Коментари Харесай

Какви са ползите от люцерна (Alfalfa) и има ли странични ефекти

Люцерна (Medicago sativa), известна още като елементарна люцерна, е многогодишно растение, което се отглежда за хранене на добитък от стотици години.

Освен това тя се употребява в обичайна медицина за лекуване на разнообразни здравословни положения.

Люцерната е с високо наличие на витамини, калций, калий, фосфор и желязо. ( 1 )

Силният хранителен профил на люцерната допуска, че тя обезпечава обилни изгоди за здравето. Някои хора настояват, че може да помогне при диабет, висок холестерол, артрит, инфекции на пикочните пътища, менструални проблеми и други разстройства. ( )

Въпреки това, има малко доказателства в поддръжка на тези хипотетични изгоди.

Хората също ядат люцерна прясна под формата на кълнове. Има сладостен, горчив, тревист усет. Предлага се и като добавка.

Тази публикация преглежда хранително наличие, използването на люцерна, изгодите и евентуалните странични резултати.

Съдържание

Хранително наличие на люцерна

Люцерна кълнове

Люцерната е нискокалорична, богата на хранителни субстанции храна. Обикновено люцерната се употребяват като, кълнове от люцерна или билкова добавка.

Тъй като листата или семената се продават във формата на добавки, а не като храни, няма налична общоприета хранителна информация.

В една чаша кълнове от люцерна има единствено 8 калории, само че доставя 0,2 грама мазнини, 0,7 грама въглехидрати, 0,6 грама фибри и 1,3 грама протеин. ( 3 )

Сто грама кълнове от люцерна съдържат:

  • Калории: 23 kCal
  • Въглехидрати: 2,1 гр
  • Белтъчини: 4 гр
  • Мазнини: 0,7 гр
  • Фибри: 1,9 гр
  • Вода: 92,8 гр
  • Калций: 32 мг
  • Магнезий: 27 мг
  • Калий: 79 мг
  • Фосфор: 70 мг
  • Витамин C: 8,2 мг

В допълнение, богатото съдържание на разтворими фибри в люцерната я прави добра храна за управление на холестерола и възприятие за задоволеност.

Освен диетичните си изгоди, люцерната постоянно се употребява в алтернативни терапии за лекуване на медицински положения и метаболитни нарушавания.

Потенциални изгоди за здравето

Използва се и в алтернативната медицина за лекуване на огромно многообразие от здравословни проблеми.

Ползите от люцерната включват:

1. Подобрява здравето на сърцето

Сърдечните болести са една от водещите аргументи за гибел в развитите страни. Днешният метод на живот и диета включват повече нездравословни мазнини, които се натрупват в артериите и предизвикват разнообразни здравословни нарушавания като атеросклероза, инфаркт и удари.

Проучване показва, че в продължение на два месеца пациентите, които са приемали семена от люцерна три пъти на ден, са забелязали усъвършенствания в здравето си. ( 4 )

Тя намали равнищата на LDL холестерола. Основно се дължи на сапонините, съединяване в кълновете от люцерна, което може да помогне за понижаване на равнищата на холестерола. Пониженият LDL може в допълнение да докара до по-добро кръвообращение и здраве на сърцето.

Сапонините обезвреждат мазнините и понижават тяхната успеваемост в организма. Те също инактивират някои ензими в тялото, които синтезират мазнини. В резултат на това оказват помощ за понижаване на непотребното количество мазнини в тялото.

Така че можете да употребявате кълнове от люцерна за лекуване и контролиране на хиперхолестеролемия или висок холестерол.

2. Подобрява здравето на черния дроб

Проучване допуска, че екстрактите от люцерна оказват помощ за възобновяване на повредената чернодробна тъкан. ( 5 )

Те оказват помощ за възобновяване на деликатните структури на черния дроб, които оказват помощ при детоксикацията. В допълнение, екстрактите от люцерна оказват помощ и за унищожаване на непотребните мастни натрупвания към черния дроб.

Освен това неговите противовъзпалителни резултати могат да понижат непотребното инфектиране към черния дроб. В резултат на това оказва помощ за по-доброто действие на черния дроб.

3. Подобрява здравето на червата

Покълването на семената на люцерната може да усили хранителната им стойност.

Накисването на тези семена във вода може да освободи и задейства доста метаболити. Тези метаболити реагират с чревните микроби, с цел да обезпечат изгоди за здравето. Например, потреблението на кълнове от люцерна може да понижи риска от IBS и възпалителни болести на червата.

Кълновете от люцерна също съдържат доста протеинови ензими, от които тялото ни се нуждае. Някои от тези ензими включват липази, амилази и инвертаза.

Всички тези ензими спомагат за биохимичните процеси в организма. Например, липазата оказва помощ при смилането на мазнините, амилазата при смилането на въглехидратите и захарта. В допълнение, тези ензими оказват помощ за подсилване на храносмилателната система.

Следователно семената от люцерна могат да доведат до по-добро придвижване на червата и да предотвратят запек. Те също по този начин оказват помощ за понижаване на други нарушавания като газове, отичане на корема, киселинен рефлукс и метеоризъм.

Люцерната също е добър източник на диетични фибри. Проучване допуска, че се следят изгоди от разтворимите и неразтворимите фибри в люцерната върху храносмилането. ( 6 )

4. Укрепете имунитета

Люцерната има антибактериални и антивирусни свойства. Това значи, че потреблението на люцерна може да понижи броя на нездравословните бактерии и вируси в тялото.

В резултат на това може да предотврати тежки инфекции и болести. Проучване допуска, че антимикробните свойства на люцерната се дължат на сапонините. Освен това кълновете от люцерна са богат източник на хлорофил.

Проучванията са открили, че хлорофилът е зелен пигмент, който може да защищава от бактериални инфекции. ( 7 )

Освен това люцерната съдържа огромно количество витамин С. Консумирането на една порция кълнове от люцерна може да задоволи 15% от нужния дневен банкет на витамин С.

Приема на храни богати на витамин С, покачват имунитета. Витамин С може да усили производството на бели кръвни кафези и други имунни молекули.

5. Повишава равнищата на тестостерон

Проучване показва, че постоянната консумация на люцерна може да увеличи равнищата на тестостерон. ( 8 )

В допълнение, кверцетинът, присъстващ в кълновете от люцерна, може да помогне за увеличение на производството на тестостерон при мъжете. Необходими са обаче спомагателни изследвания.

6. Противоракови свойства

Кълновете от люцерна демонстрират цитотоксични резултати против доста ракови кафези. Това значи, че предизвикват клетъчна гибел на раковите кафези.

В едно изследване се следят противораковите резултати на екстрактите от люцерна против левкемия. ( 9 )

Люцерната съдържа доста антиоксиданти и фитохимикали като фитоестрогени, лутеин, бета-каротин и флавоноиди. Също по този начин, L-канаванинът, присъстващ в люцерната, усъвършенства противораковите резултати.

Тези съединения стопират растежа на раковите кафези, като се намесват в техния клетъчен цикъл. Освен това кълновете от люцерна са богат източник на антиоксиданти. Функцията на антиоксидантите е да предотвратят риска от рак.

Въпреки това, доста фактори могат да доведат до рак. Някои от тях включват генетични разновидности, излагане на радиация и наследствени ракови болести.

Освен това свободните радикали могат да причинят генетични разновидности заради увреждане на клетките.

Свободните радикали участват в доста химикали, храни и атмосферата. Те са реактивни съединения, които могат да реагират с нашата ДНК и кафези. Те предизвикват вреди и по този метод водят до разновидности.

Следователно антиоксидантите са от значително значение за понижаване на вредите, породени от свободните радикали.

7. Противовъзпалителни свойства

Противовъзпалителните свойства на люцерната могат да оказват помощ за попречване и понижаване на доста болести, като артрит.

Много различни медикаменти и естествени медикаменти за артрит съдържат екстракти от люцерна. Може да облекчи болки в ставите, дължащи се на инфектиране при артрит.

Освен това може да облекчи признаците на други сходни болести като ревматоиден артрит и остеоартрит.

Люцерната съдържа сапонини, които имат противовъзпалителни свойства. В допълнение, други биоактивни молекули като фитоестрогени и антиоксиданти оказват помощ за понижаване на възпалението.

Тези молекули понижават производството на възпалителни субстанции като простагландин.

Към днешна дата обаче тези изгоди остават значително недоказани. При ревматоиден артрит главната причина за възпалението е автоимунна (което значи, че имунните кафези на тялото нападат здравите стави). Люцерната по никакъв метод не трансформира това деяние.

Освен това някои изследвания откриват противоположното – има догатки, че люцерната може да провокира остри признаци на някои автоимунни болести.

Например, някои изследвания откриват, че кълновете от люцерна провокират сходни на лупус признаци при другояче здрави хора и реактивират признаците при тези с неактивно заболяване.  ( 10 )

8. Проблеми с репродуктивното здраве

Люцерната съдържа група молекули, наречени  изофлавони . Това са вид  фитоестрогени , растителен хормон, който имитира действието на хормона естроген.

Поради това някои настояват, че люцерната може да бъде дейно средство за лекуване на менструални нарушавания като предменструален синдром (ПМС) и менопауза. ( 11 )

По-старо изследване от 1998 година изследва използването на люцерна и култивиран чай при хора в менопауза с горещи талази. ( 12 )

В продължение на три месеца 30 участници с тези признаци одобряваха екстракти от тези растения. След лечението нощното изпотяване и горещите талази изцяло изчезнаха за 20 участници, четирима имаха положително усъвършенстване, а шестима понижиха признаците.

В друго изследване от 2011 година учените преглеждат резултата на естрогенните добавки (включително люцерна) върху качеството на живот, умората и хормоналните признаци при хора с рак на гърдата. ( 13 )

В това проспективно изследване на 788 участници с рак на гърдата учените събраха информация за използването на растителни добавки от участниците и техните признаци.

След 40 месеца участниците дадоха отговор на анкета за това какъв брой са били обезпокоени през миналата година от общи хормонални признаци, отмалялост и визия за себе си. Тези, които са употребявали люцерна, са по-малко склонни да оповестяват за нарушен сън, в сравнение с тези, които не са употребявали люцерна. Това изследване обаче не включва контроли или съпоставения.

Въпреки че има някои изследвания за евентуалната роля на люцерната при хормонални положения, изследванията са лимитирани, остарели и спекулативни.

9. Отслабване

Кълновете от люцерна са с ниско наличие на калории. Те съдържат единствено 7,6 kcal на чаша порция. Освен това имат невисок гликемичен показател.

Това значи, че съдържа обилие от минерали, хранителни субстанции и витамини, само че ниско наличие на калории. Това е страхотна храна, в случай че се пробвате да отслабнете.

Държи ви сити за по-дълго и обезпечава положително количество хранителни субстанции. Освен това е храна богата на протеин и диетични фибри. Следователно той ви държи сити, което може да предотврати преяждането.

Богатите на фибри кълнове също оказват помощ при намаляване. Това е по този начин, тъй като кълновете понижават усвояването на въглехидрати и захари в червата.

Освен това комплексът от витамин В, който се намира в кълновете от люцерна, спомага за възстановяване на метаболизма. В резултат на това може да предотврати непотребното струпване на мазнини в тялото, като по този метод предизвиква загубата на тегло.

10. При диабет

Богатите на фибри храни като люцерната могат да помогнат за управление на кръвната захар чрез закъснение на абсорбцията на глюкоза (захар) в червата. Като такава, люцерната може да помогне при диабет или предиабет. Има някои доказателства за това в изследвания върху животни.

Проучване от 2015 година, оповестено в Interventional Medicine and Applied Science , прави оценка резултата на екстракта от люцерна върху плъхове с химически индуциран диабет.

Учените разделят 40 плъха на три контролни групи (група без диабет и 2 групи с диабет). ( 14 )

Контролните групи получават нормалната храна и вода. Една група с диабет получава 250 мг/кг дестилат от люцерна в продължение на 21 дни. Другата група с диабет получава доза от 500 мг/кг за 21 дни.

След лекуването двете групи с диабет са имали понижение на кръвната глюкоза, холестерола, триглицеридите и „ неприятния “ холестерол с липопротеини с ниска компактност (LDL).

Наблюдава се също доста нарастване на „ положителния “ липопротеин с висока компактност (HDL) холестерол. Групата с по-висока доза люцерна са имали по-значително усъвършенстване.

Отново това изследване е извършено върху животни. Следователно не е ясно дали може да реализира същите изгоди при хората. Необходими са спомагателни изследвания.

Какви са страничните резултати на люцерната?

Кълновете от люцерна нормално са безвредни и питателни, само че могат да причинят странични резултати при някои хора. Например несъразмерната консумация на сурова люцерна може да аргументи газове, отичане на корема, метеоризъм или диария.

Чести нежелани реакции

Поради високото наличие на фибри, потреблението на сурова люцерна може да аргументи стомашно-чревни проблеми, в това число:

  • Газове
  • Дискомфорт в корема
  • диария

По-голямо (и по-често) безпокойствие е замърсяването на кълнове от люцерна от бактериални патогени като  Salmonella  или  E. coli.

Симптомите на зараза със  Salmonella  и  E. coli  включват:

  • диария
  • Треска
  • Коремни конвулсии

Свържете се неотложно с доктор, в случай че получите признаци като тези часове или даже дни след консумация на прясна люцерна.

Тежки странични резултати

Поради естрогенните й резултати, хората с хормонално чувствителни ракови болести като рак на гърдата, простатата, шийката на матката или рак на матката би трябвало да заобикалят люцерната. ( )

Поради същите аргументи тези, които са бременни и кърмят, би трябвало да заобикалят люцерната.

Кълновете от люцерна също съдържат аминокиселина, наречена  L-канаванин която може да провокират инфектиране при хора с избрани автоимунни болести, изключително лупус. В резултат на това яденето на люцерна или приемането й като добавка може да предизвика остри признаци на лупус.

Ако имате автоимунно заболяване, включително множествена склероза или ревматоиден артрит, говорете с доктор, преди да ядете кълнове от люцерна или да вземете добавки от люцерна.

Безопасност

Въпреки че люцерната евентуално е безвредна за множеството хора, тя може да не е безвредна за ястие при някои хора.

Ако сте бременна

Тъй като суровите кълнове от люцерна и добавките, получени от семена от люцерна, са свързани с евентуални опасности за сигурността на храните (като да вземем за пример да служат като контейнер за пренасяните с храната патогени като E. coli , салмонела и листерия , бременните би трябвало да заобикалят тези артикули. (   )

Ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта

Люцерната и кълновете от люцерна са с високо наличие на витамин К. Въпреки че това е от изгода за множеството хора, може да бъде рисково за други.

Високите дози витамин К могат да накарат медикаментите за разреждане на кръвта като варфарин да бъдат по-малко ефикасни. Ето за какво е значимо хората, приемащи тези медикаменти, да заобикалят огромни промени в приема на витамин К. ( )

Лекарства за диабет

Лекарствата за диабет   съставляват сдържан риск за взаимоотношение. Те могат да бъдат повлияни от люцерната, причинявайки спомагателен спад на кръвната захар и нараснал риск от  хипогликемия (ниска кръвна захар).

Консултирайте се с доктор, преди да комбинирате тези медикаменти и добавки. Ако приемате и двете, следете деликатно равнищата на кръвната си захар.

Хормони

Хормоналните контрацептиви са с сдържан риск от взаимоотношения. Люцерната може да компрометира естрогенните резултати на хормоните и да ги направи по-малко ефикасни при попречване на бременност.

По същия метод, в случай че приемате естроген като хормонална терапия, люцерната може да я направи по-малко ефикасна.

Фотосенсибилизиращи медикаменти

Това са медикаменти, които предизвикват сензитивност на кожата ви към слънчева светлина. Тези медикаменти съставляват сдържан риск, когато се одобряват с люцерна.

Те могат да усилят риска от слънчево изгаряне, когато се одобряват дружно. Така че, не забравяйте да говорите с доктор, преди да ги комбинирате. Освен това използвайте слънцезащитен крем и носете защитно облекло, когато сте на слънце.

Дозировка

Няма задоволително надеждни доказателства, с цел да се каже каква може да бъде подобаващата доза люцерна. Добавките постоянно се оферират в дози, вариращи от 5 грама до 10 грама.

Какво се случва, в случай че одобрявам прекалено много люцерна?

Когато приемате добавка от люцерна под каквато и да е форма, в никакъв случай не превишавайте дозата на етикета на продукта. В допълнение, добавките с люцерна са предопределени за краткотрайна приложимост. За страдание, малко се знае за дълготрайната сигурност на добавките с люцерна.

Пресните кълнове от люцерна нормално се смятат за безвредни при хора с естествена имунна система. Въпреки това, постоянно има риск от бактериално заразяване с всевъзможни кълнове, закупени от магазина.

Преди да започнете добавка от какъвто и да е тип, в това число люцерна, говорете с доктор, с цел да видите дали е безвредно във вашата обстановка и да определите подобаващата доза.

Начини за потребление на люцерна

Можете да консумирате люцерна по доста способи. Може да се накисне във вода за 3-4 дни и да се яде като кълнове. Кълновете могат да се прибавят към салати, сандвичи, ястия или да се употребяват сурови. Като опция можете да го консумирате като чай.

Добавките от люцерна са необятно налични в магазините за витамини и доста магазини за здравословни храни. Те се оферират в разнообразни препарати, в това число:

  • Билков чай
  • Тинктура
  • Капсули
  • Прах
  • Изсушена билка

Заключение

Люцерната е растение с високо наличие на витамини и минерали. Хората нормално го ядат като кълнове.

Някои хора одобряват люцерна и под формата на добавка. Въпреки че има някои изследвания по отношение на хипотетичните изгоди за здравето, доказателствата в поддръжка на използването им при лекуване на здравословни положения са слаби.

Хората с автоимунни болести и свързани с хормоните ракови болести би трябвало да бъдат деликатни с приема на люцерна заради резултатите върху имунната система и фитоестрогените в растението.

В допълнение, люцерната може да взаимодейства с доста медикаменти, хормони, билки и добавки.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР