Люксембург е толкова малък, че картографите често го пренебрегват. Но

...
Люксембург е толкова малък, че картографите често го пренебрегват. Но
Коментари Харесай

Новият европейски дом, който иска да приеме напускащите Лондонското сити компании

Люксембург е толкоз дребен, че картографите постоянно го подценяват. Но дребната страна е значим финансов център, който се трансформира в магнит за компаниите от Лондонското сити, стремящи се да си обезпечат наличие в Европейския съюз след Brexit, написа Bloomberg.

Масовата миграция обаче задълбочава от ден на ден един противен проблем: има ли задоволително офис пространство?

 Ефектът Brexit: Най-малко 12 банки се насочат към Дъблин
Ефектът Brexit: Най-малко 12 банки се насочат към Дъблин

Ирландската столица е измежду най-предпочитаните дестинации

" Запитахме се първоначално, тъкмо след Brexit, дали Люксембург ще има способността да отговори на търсенето. Това беше паника ", споделя Жюлиен Пийо брокер в организацията за недвижими парцели Inowai.

Добрата вест съгласно него е, че " в случай че търсите 500 кв. м, ще ги намерите елементарно ". Лошата вест " явно е неналичието на по-големи офисни пространства във и към центъра " на град Люксембург.

 Париж е новият център на вложенията в Европа
Европа има нова столица на вложенията

Френската столица изпреварва Лондон за пръв път от 15 години

Това значи, че нуждаещите се от по-голяма повърхност компании може да се наложи да погледнат към покрайнините на града, както и към близките по-малки градчета, които нормално не оферират нищо повече от бензиностанция, ресторант или супермаркет.

Повечето от новостроящите се здания са непокътнати още преди да бъдат приключени. Създадена е нова зона, в която е единствено на 4 км южно от центъра и ще одобри 30 000 души. Тя се намира в региона на Cloche d`Or и ще съчетае офис площи, жилищни жилища, магазини, огромен търговски център, учебни заведения и нова жп гара.

 Компаниите от Европейски Съюз късат връзките с Острова, желаят наказване за Brexit
Компаниите от Европейски Съюз късат връзките с Острова, желаят наказване за Brexit

Разпадането на договарянията сред Лондон и Брюксел наподобява все по-реално

Проблемът е, че планът би трябвало да бъде приключен чак през 2025 година, 6 години откакто Англия публично напусне Европейски Съюз.

Решението на Лондон да напусне Европейски Съюз към този момент убеди повече от 30 финансови компании - основно в региона на застраховането и ръководството на активи - да потърсят офис в Люксембург. Brexit донесe 250 нови работни места в страната, а в последна сметка може да разкрие 3000 нови работни позиции, съгласно статистическата работа Statec.

 Големият печеливш от Brexit е Франкфурт
Победителят от Brexit се намира в най-голямата европейска стопанска система

Новата атрактива дестинация на банкерите

Служителите, трансферирани в Люксембург, ще би трябвало да се откажат от нормалните си навици, усвоени в Лондонското сити. Повечето кафенета, питейни заведения и заведения за хранене са във и към центъра на града.

За да се реши казусът, стана всекидневно новите офис здания да трансформират приземните си етажи в търговски площи за магазини и заведения за хранене. Някои компании основават столови или даже оферират електрически колела за чиновници, които желаят да карат до идващото място за обяд.

 Unilever мести централата си от Лондон
Unilever мести централата си от Лондон

Компанията твърди, че повода за това не е Brexit

Изграждането на трамвайна линия, чиято дребна част стартира да работи през декември, трансформира цели сектори по маршрута си в нови офис местоположения. Общественият превоз е добре пристигнал в страна, в която има повече от 180 000 пътуващи служащи всеки ден и в допълнение натоварват към този момент запушените пътища в пиковите часове.

Кирхберг, кварталът на Люксембург, в който се обитават съдилищата на Европейски Съюз, към този момент се възползва от новата трамвайна линия. Сградата, населявана от ABN Amro Group в тази влиятелна зона - с съвсем 6000 кв. м офис площи - бе продадена за над 50 млн. евро на белгийския вложител и разработчик на недвижими парцели Alides.

 Чуждестранни банки подготвени да местят чиновниците си от Лондон в Люксембург
Чуждестранни банки подготвени да местят чиновниците си от Лондон в Люксембург

Това настояват от финансовата организация Luxembourg for Finance

" В момента не Брюксел, а Люксембург печели най-вече от Brexit ", сподели в изказване шефът на люксембургското звено на Alides Рикерт Лееман, който разгласи договорката.

Жил Бинделс, изпълнителен шеф на капиталовата компания за недвижими парцели Luxembourg Capital, съобщи, че не е имал клиенти, свързани с Brexit, които да са се преместили в периферията на столицата. Причината е, че множеството премествания до момента са били относително дребни.

 Наемите в най-желаните региони на Люксембург са високи, само че са в пъти по-евтини от тези в Лондонското сити
Наемите в най-желаните региони на Люксембург са високи, само че са в пъти по-евтини от тези в Лондонското сити

Brexit няма огромно въздействие върху наемите, само че конкуренцията за първокласни места в централния бизнес регион на града довежда до последователно нарастване до 50 евро на кв. м на месец от към 26 евро през предходните 15 години.

Макар сходни високи цени да изтласкват от ден на ден наематели отвън центъра на града, Бинделс счита, че те няма да бъдат възприети като астрономически от лондончани.

Наемът за офис в Мейфеър, един от основните центрове за хедж фондовете в Лондон, е към 130 $ на кв. м, съгласно брокера Savills. Първокласните места в Лондонското сити костват към 91.5 $ на кв. м; в региона на Docklands те са към 53 $ на кв. м.

" Когато приказваме за клиенти от Лондон, приказваме и за пазар, където наемите нормално са доста по-високи от тези в Люксембург, изключително в първокласни местоположения. Мисля, че шокът ще бъде повече от наша страна, че лондончани от време на време даже биха желали да заплащат повече ", изяснява Бинделс.

 Goldman Sachs избра къде да реалокира бизнеса си след Brexit
Банката на Уолстрийт избра къде да реалокира бизнеса си след Brexit

Финансовите компании разкриват офиси в Европейски Съюз, с цел да запазят достъпа си до общия пазар

Сгушено сред Белгия, Германия и Франция, Великото херцогство е международен водач по брой на фондовете след Съединени американски щати. То се трансформира в магнит за основаните в Лондон компании за ръководство на активи и застрахователни компании, които желаят да продължат да се употребяват от паспортните права за даване на услуги, откакто Англия напусне Европейски Съюз.

Застрахователният колос American International Group (AIG), американският осигурител FM Global, RSA Insurance Group и застрахователят от Lloyd`s of London - Hiscox, както и компанията за ръководство на частен капитал Blackstone и шефовете на активи като M&G Investments, са измежду първите, които избраха 600-хилядната страна за техен европейски дом.

Пазарът на недвижими парцели в Люксембург се приспособява към новите действителности и новите планове, които се създават, " са на доста високо равнище ", споделя Бинделс.

Франкфурт, Париж и Ирландия са ясни съперници в надпреварата за привличане на компаниите от Лондон. Те може да са по-известни градове, " само че Люксембург несъмнено има обаяние и заинтригуваните би трябвало да работят в този момент ", поучава специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР