Людмил Рангелов, един от топ адвокатите по наказателни дела в

...
Людмил Рангелов, един от топ адвокатите по наказателни дела в
Коментари Харесай

Людмил Рангелов: Голяма част от бизнеса не може да си представи функциониране без корупционни действия

Людмил Рангелов, един от топ юристите по наказателни каузи в България, в изявление за предаването " България, Европа и Светът на фокус " на Радио " Фокус "

На фокус през днешния ден ще бъде по какъв начин рефлектира икономическата конюнктура в страната на престъпността. Казвам добър ден на юрист Людмил Рангелов.  

Добър ден.  

Адвокат Рангелов, безконечната тематика, както и вие казахте в нашия прелиминарен диалог – увеличението на престъпността в резултат от неприятното икономическо положение на страната. Какви нови въпроси обаче можем да кажем, че поражда времето на политическата рецесия у нас и нестихващата инфлация? 

Времето на политическата рецесия и инфлацията в действителност ускорява криминогенния фактор. Само по себе си това е криминогенен фактор и от там – честотата и тежестта на закононарушенията, които се правят, се усилва неизбежно, непреодолимо при съществуването на тези фактори.  

А можем ли да кажем кои са новите въпроси на днешното време, които слага безконечната тематика?  

Нови въпроси като нов тип закононарушения не бих споделил, че слагат тези проблеми на обществото. Но интензивността им се усилва доста. Например, въпреки и с прочут детайл на трансграничност, по този начин да се каже, това е казусът с мигрантите. Той е несъмнено предпоставен от изискванията в страните, от които произлизат тези мигранти. Сравнително сполучливото протичане на прекосяването през територията на България, пък е предпоставено към този момент от хроничната липса на ред, на правила, на институции, които да работят редовно по тях, тъй като особено в това отношение нещата са в огромна степен инцидентни, безредни и по тази причина и не толкоз сполучливи. Такъв проблем от тези предпоставки се основава и във връзка с трафика на хора. Трафикът на хора – това допуска лица, които биват употребени тук или извеждани на открито за потребление за развратни дейности, за милостиня, за рабски труд и така нататък Това също е предпоставено от икономическите условия. И несъмнено, домашното принуждение, само че в неговата остра форма, а точно – закононарушения, които се правят при условия на домашно принуждение, те също доста зачестяват. И там може би на локална почва най-ясно проличава обвързаността на тези закононарушения с икономическите условия в страната и несистемната, недобрата организация на институциите, които биха могли да повлияят върху този тип закононарушения. Това са службите за обществено подкрепяне, Агенцията за протекция на детето и така нататък

Споменахте няколко пъти ред институции и бих желала да ви попитам удобна ли е или не правно-институционалната среда в България? 

И в това отношение също нещата не стоят добре, тъй като една значима причина за понижаване на закононарушенията е установяването на тяхното осъществяване и наказването на причинителите. Това е активност, която се прави на първо място от органите на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и съда. Когато Министерството на вътрешните работи в лицето на ръководителите и надлежно и прокуратурата не беседват между тях, не реализират никакви организационни форми за взаимоотношение, в това число и в този момент за изборите обвързваното с пазаруване на гласове обвързване на Министерство на вътрешните работи и на прокуратурата дейности, които би трябвало да правят, несъмнено това също е неприятно, неуместно и не води и до резултат в тази област. Иначе фактически опциите на правосъдната система по принцип са огромни и са доста значими в реализацията на тази битка против престъпността и наказването на причинителите.  

Как рефлектира икономическата конюнктура у нас в страната на престъпността – въпросът, който беше подложен като акцент на нашата тематика през днешния ден? 

Реалното понижаване на приходите на жителите, неналичието на квалифицирана работна ръка – те, нещата, са свързани с обучение и с понижаване на приходите, към този момент сами по себе си са подобен криминогенен фактор и водят до увеличение на престъпността. Споменах доскоро закононарушенията, осъществени при условия на домашно принуждение.  

Да.  

Много постоянно тези остри спорове сред хората в едно семейство са резултат от неналичието на средства за един  що-годе порядъчен живот. И също така събитието, че огромна част от децата, от младежта остава отвън просветителните институции, по-късно основава хранителна среда също за осъществяване на такива закононарушения. И всичко това е по отношение на икономическите усложнения, които изпитва обособеният човек, фамилията и цели общности. Особено има маргинализирани общности, които са най-подходяща хранителна среда за увеличението на престъпността.

Адвокат Рангелов, може ли да приказваме за стопанска система на престъпността, въпросът ми е реторичен, несъмнено?

Ами да, може да се приказва за това нещо. И то включва да вземем за пример, вижда се, че към този момент този бранш, незаконните мигранти на процедура непрекъснатият поток от незаконни мигранти основава цялостен тип бизнес за доста хора, които с години, към този момент с години, тъй като това е проблем, който от 2013 година породи в по-остра форма за нашата страна, се прехранват с сходен жанр активност. Но на мен ми се ще да кажа и за тази стопанска система за престъпността, както вие я нарекохте, която минава през публичните поръчки. Защото има търговски сдружения и част от лицата, които са надлежно в управителни органи или на някакви такива позиция на чиновници, с години се изхранват от приходи, които са вследствие на извоювани публични поръчки, извоювани посредством корупционни дейности. И това е много известно обществено, само че доста мъчно относително доказуемо и доста рядко наказвано. И една не дребна част от хората, които са обвързани в спечелването и реализацията след това на тези публични поръчки, със надлежно заплащане на комисионни, отчисления от преведените суми от страната или общините, се устоят. И това е една от най-разрушителните за държавния и публичния механизъм сива, незаконна, престъпна активност.  

Кои стъпки можем ли да кажем чертаят контурите на стопанската система на престъпността?  

В какъв смисъл контурите? Кои дефинират тази стопанска система?  

Да.  



Все същото. Липсата на работещи държавни институции, политическата неустановеност, икономическата рецесия. Защото корупцията като събитие е към този момент съвсем институционализирана. Голяма част от бизнеса не може да си показа спокойното си действие без по някакъв метод да е обвързвано с корупционни дейности. Това е може би най-важното за всеки жител.  

Най-важното, само че много притеснително.  

Доста притеснително. Ние нямаме нито съществени, нито някакви триумфи в тази битка, и изключително в опълчването на корупцията, и изключително на това, което е признато да се назовава корупция по високите етажи, въпреки че тя е най-важна и най-разлагаща, само че и на долните равнища, по-долните икономически и административни равнища тя е също толкоз рискова и нездравословна.  

Споменахте за опълчването, за противодействието на стопанската система на престъпността. Кои дейности съгласно вас имат деструктивен резултат върху напъните за противодействието?  

По принцип към този момент се е утвърдило едно такова схващане в огромна част от жителите и от хората, които правят бизнес, които осъществят бизнеса, че без корупция не може. А с цел да може тази визия и държанието, което визията оттова нататък предизвика, да бъде отстранена, за това е належащо доста съществено, доста интензивно, доста професионално изясняване на такива случаи от страна на органите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, тъй като началната работа в това отношение е тяхна, надлежно качествена професионална работа на прокуратурата, с цел да може съдът да затвори със своите актове целия този развой, и да се разбере най-сетне, че всеки, който по някакъв метод е обвързван с корупция, ще бъде осъден.  

Работи ли съгласно вас страната за повишение на успеваемостта на наказателното правораздаване в България?  

Ами сега страната работи в това отношение, в случай че изобщо това може да се назова работа, по един обикновен и първосигнален метод, а точно посредством рекламация непрекъснато да се усилват наказванията за съответното закононарушение. Това е исторически открито, опитно открито деяние, че не дава никакъв или съвсем никакъв резултат. До това се свежда към този момент работата на държавните органи, които имат отношение към битката с престъпността като развиване.  

Адвокат Рангелов, съгласно вас, като за край на нашия диалог, кои са вътрешните фактори, които биват подценявани, само че би трябвало да ги подценяваме?  

Вътрешните, ами те всички фактори, съвсем, които въздействат върху престъпността в България, са вътрешни. Много дребна част от престъпността, относително дребна част има по този начин да се каже трансгранични връзки и трансгранично развиване. Да речем това е трафикът на опиати. Той си беше, е и си остава към този момент непрекъснат неизпълним може би, неясен при сегашните условия и сегашните ограничения път за влизане на престъпността. Такъв си остава несъмнено този бежанският проблем, тъй като всяко прекосяване на граница, на българската граница без позволение и не там, където е несъмнено, единствено по себе си е закононарушение. И при влизането, и при излизането това са хиляди закононарушения, може би към този момент за една година стават десетки хиляди, които нито се проверяват, нито се санкционират. А законът не планува подобен тип прошка, че като си влезнал вече…  

Но пък им се дава повече публичност като че ли на тези проблеми? 

Дава им се повече публичност, да, правилно е.    

Това добре ли е?  

По принцип всеки недостиг на държавност, който води до благоприятни условия за престъпността, би трябвало да се артикулира през медиите. Аз считам, че огромният бежански поток да речем, който минава, е точно вследствие на подобен недостиг. Защото нещата стартират там, на границата, не навътре в страната, не при излизането, там, където се влиза. И този проблем в действителност с съображение би трябвало да се разисква. Същото се отнася до огромна част за контрабандните канали за опиати. Най-често и главният импорт на така наречен " твърди “ опиати се реализира още веднъж през границата. И там би трябвало да се стопира това, да се поставя завършек на такава активност, с цел да не може тя да се развива вътре в страната. Защото тя единствено по себе си към този момент поражда и вторична престъпност. Това са пътнотранспортни катастрофи, това са грабежи, обири, домови обири и така нататък, които са все резултат от този трафик и това разпространяване на опиати.  

Темата е доста обширна. Благодаря ви, че бяхте наш посетител през днешния ден в студиото.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР