Любовта и привързаността между децата и родителите са естествени. Начинът,

...
Любовта и привързаността между децата и родителите са естествени. Начинът,
Коментари Харесай

Комплекс на Електра: Когато момичето започне да желае баща си

Любовта и привързаността сред децата и родителите са естествени. Начинът, по който сте отгледани, и по-специално количеството обич и поддръжка, които получавате, може да повлияе на развиването ви като възрастни. Но когато възприятията на обич и обвързаност на детето преминат във форма на предпочитание, това може да е сигнал за по-дълбок комплекс на психологичното здраве.

Една от недоказаните теории за психосексуалното развиване, основана от Зигмунд Фройд, разказва това прекарване като засядане във " фалическата фаза " на развиването, което провокира Едипов комплекс.

Комплексът на Електра е спомагателна, въпреки и също по този начин недоказана доктрина, създадена от Карл Юнг, възпитаник на Фройд, и се концентрира върху сходни усеща, които могат да изпитват децата от женски пол.

Какво съставлява комплексът на Електра?

Комплексът на Електра е значително опровергана доктрина, която разказва, че детето от женски пол изпитва характерни усеща към родителя от противоположния пол - бащата, в това число:
желаниепритежаниефиксация
Според основателя ѝ Карл Юнг детето, изпитващо комплекс на Електра, може да има и конкурентен нагон по отношение на родителя от същия пол.

Теорията за комплекса на Електра от време на време се счита за женски аналог на теорията за Едиповия комплекс, съставен елемент от психосексуалната доктрина за развиването на Зигмунд Фройд. Комплексът на Електра обаче не е фройдистки термин. Това е уголемение на неговата доктрина, основано от Карл Юнг, употребявано особено за установяване на възприятията при жени-деца, които са закрепени върху бащите си.

Въпреки че доста деца изпитват усеща, които могат да подхождат на описанието на теорията за комплекса на Електра, това не е призната доктрина или положение в актуалната психотерапия.

Коя е била Електра?

Легендарен персонаж от древногръцката покруса, Електра е щерка на цар Агамемнон и Клитемнестра. Когато цар Агамемнон е погубен, тя оказва помощ да бъде избавен по-малкият ѝ брат Орест, като го изпраща да се скрие. Когато той се завръща от заточение, Електра убеждава брат си да ѝ помогне да убие майка им Клитемнестра и новия ѝ ухажор, които са виновни за гибелта на татко им, цар Агамемнон.

За разлика от Едип, Електра не се омъжва за родителя си от противоположния пол. Вместо това тя се омъжва за Пилад, един от приятелите на брат ѝ.

Кога се появява комплексът на Електра?

Оригиналната доктрина на Фройд за психосексуалното развиване се състои от 6 етапи. Всяка фаза включва аспекти на съзряващите чувства за наслаждение и възходящото възприятие за самоидентификация.

Тези етапи включват:
орална: от бебешка възраст до 18 месецаанална: от 18 месеца до 3 годинифалическа: от 3 до 5 годинилатентност: от 5 до 12 годинигенитална: от 12 години или началото на пубертета до зрелост
Макар и емпирично недоказано, Фройд счита, че децата претърпяват по-голямата част от развиването на половата си еднаквост сред 3 и 5 години, или фалическата фаза. Теорията му допуска, че това е и етапа, в която децата могат да изпитат Едиповия комплекс или комплекса на Електра, който той счита за естествена част от развиването.

Спорове по отношение на пола

Комплексите на Електра и Едип към този момент не са необятно признати измежду актуалните психотерапевти и анализатори. И двете ранни теории остават очарователна вероятност за детското развиване и историята на психоанализата. Появиха се обаче по-нови теории, които изясняват привързаността сред децата и родителите без съставни елементи на сексуалността или несъразмерен фокус върху пола.

История и предистория

В истинската доктрина на Фройд за Едиповия комплекс както мъжките, по този начин и женските деца с родителска фиксация попадат в една и съща подредба. Фройд фундаментално е вярвал, че и девойките, и момчетата претърпяват психосексуално развиване в едни и същи етапи. Ето за какво той е считал, че Едиповият комплекс подходящо разказва този вид прекарвания и при двата пола.

Заслугата на Карл Юнг е, че през 1913 година уголемява теорията за Едиповия комплекс, като разделя комплекса на момчета и девойки. Юнг допуска, че неговият комплекс на Електра е метод да се дефинират ясно възприятията на предпочитание на момичето към бащата.

Това ли е женската версия на Едиповия комплекс на Фройд?

Първоначално Юнг е възнамерявал комплексът на Електра да бъде женският аналог на Едиповия комплекс. Фройд обаче в никакъв случай не е подкрепял тази спомагателна подредба. По същия метод може да се окаже прекомерно опростено да се назова комплексът на Електра женска версия на истинския Едипов комплекс на Фройд.

Теорията на Фройд за психосексуалното развиване

Фройд счита, че теорията на Юнг за комплекса на Електра основава излишно разделяне. Според неговата истинска доктрина Едиповият комплекс не е обвързван с определението на възрастните за полово предпочитание към родителя. В Едиповата доктрина на Фройд децата могат да развият предпочитание да имат родител, тъй като този родител може да съставлява облекчаване на нужда.

Когато детето се развива полово, това облекчаване на потребността може да се трансформира в полов тласък. Въпреки това концепцията за секс и половост не е нещо, което детето нормално схваща на тази възраст. Фройд е считал, че както децата от мъжки пол, по този начин и тези от женски пол по време на психосексуалното си развиване първо се фиксират върху майка си - главното средство за облекчаване на потребности.

Около 3 до 5-годишна възраст децата минават през етапа на фалическото развиване, при която и девойките, и момчетата могат да се фиксират върху пениса. Фройд обаче предлага разграничаване сред момчетата и девойките по време на тази фаза.

По време на фалическата фаза Фройд теоретизира, че девойките може да осъзнаят, че са физически разнообразни от момчетата, разбирайки, че им липсва пенис. Фройд назовава това " злоба към мъжкия сексуален орган ". Момичетата могат също по този начин да научат, че майка им няма мъжки сексуален орган по време на тази фаза. Теорията на Фройд допуска, че това може да накара девойките подсъзнателно да упрекват майка си, че по някакъв метод ги е " кастрирала ".

Разсъжденията на Юнг

Въпреки че Фройд преглежда женските прекарвания в своята доктрина за Едиповия комплекс, Юнг счита, че първичната доктрина на Фройд е прекомерно мощно насочена към пояснение на държанието на мъжете. Затова Юнг отделя женската доктрина със личен етикет - комплекс на Електра. Това е неговият опит да запълни пропуските в знанията на Фройд, свързани с психосексуалното развиване на девойките.

Според теорията на Юнг комплексът на Електра се счита за типична част от фалическия етап на психосексуалното развиване. В тази доктрина обаче се показва също, че е допустимо човек да " заседне " в тази фаза. Характеристиките на комплекса на Електра нормално се преглеждат като преходна фаза от развиването на девойките.

Това е моментът, в който първичният id на женското дете - подсъзнателната част от Аз-а, присъстваща от раждането - може да го накара да се отдалечи от майка си заради концепцията на Фройд за завистта към пениса.

През този интервал девойките могат да станат притежателни към бащите си и да изпитват ненавист към майките си.

Его и суперего

С напредването на психосексуалното развиване децата от женски пол скоро могат да стартират да развиват своето его, а по-късно и суперего. Това са съставените елементи на личността, които в последна сметка управляват съзнателните решения и морала.

С развиването на егото държанието на комплекса на Електра нормално отслабва и девойките стартират още веднъж да се разпознават с майките си.

Но от време на време тези усеща на владеене и предпочитание към бащината фигура не избледняват с развиването. Фройд счита, че това се дължи на неразрешени вътрешни спорове по време на фалическата фаза. Тъй като комплексът на Електра остава недоказана доктрина, вероятните аргументи за забранен вътрешен спор по време на фалическата фаза остават научно неустановени.

Възможно е неподходящите прекарвания в детството, като да вземем за пример контузията, да са фактор, способствуващ за развиването на комплекса на Електра.

Te са свързани с доста други положения, в това число:

63. Oedipus Complex & Electra Complex

Coined by Sigmund Freud, Oedipus Complex is the attachment of a son to his mother accompanied by envious and aggressive feelings toward his father. Electra Complex is the female analogue of the Oedipus Complex
— Shahid Hussain Raja (@Shahid_H_Raja) хронични здравословни проблемипсихични разстройстваразстройства, свързани с използването на субстанции
Комплекс на Електра при възрастни

Според теорията на Юнг комплексът на Електра, останал забранен в детството, може да се резервира и в зрелост. Тъй като комплексът на Електра не е публична диагноза за психологично здраве, може да е мъчно да разберете дали изпитвате признаци. Потенциалните признаци на комплекса на Електра при дамите и хората, които се разпознават като дами, могат да включват:
отбягване или враждебно отношение към майка винехаресване на майка ви без забележима причинафокусиране единствено върху това, което прави татко витърсене на сантиментални сътрудници, които наподобяват на татко Ви или имат неговите характеристикижелание да участвате прекомерно доста във всичко, което прави татко ви
Това, че предпочитате татко си пред майка си, не значи безусловно, че изпитвате комплекс на Електра. Има доста аргументи, заради които децата могат да образуват мощна обвързаност към единия родител вместо към другия, като да вземем за пример прочувствена недостижимост или неявяване на родител.

Разрешаване на комплекса на Електра

Тъй като комплексът на Електра остава недоказана и постоянно спорна доктрина, той не може да бъде диагностициран. Поради това понастоящем не съществува публично лекуване на комплекса Електра. Макар че комплексът на Електра на Юнг е имал за цел да запълни празнотите в Едиповия комплекс на Фройд и да надгради общите му теории за психосексуалното развиване, той остава необоснован и спорен.

Изпитването на мощни страсти към единия родител спрямо другия не е безусловно симптом, че нещо не е наред с вас или че не сте се развили вярно като дете.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР