Любопитното в случая е, че Роскосмос обяви изстрелването за “успешно

...
Любопитното в случая е, че Роскосмос обяви изстрелването за “успешно
Коментари Харесай

АВАРИЯ: Руска ракета Ангара не успя да изведе макет на спътник в геостационарна орбита!

Любопитното в тази ситуация е, че Роскосмос разгласи изстрелването за “успешно ” доста скоро след старта, незабавно след отделянето на “Персей ” от третата степен. Това се отличава от практиките на останалите галактически организации и компании, които нормално изчакват всички степени да си свършат работата и спътникът стартира свободен полет. Но в Русия не е по този начин. Тъй като главните и горните степени се конструират от разнообразни производители, доста постоянно новинарските организации афишират полета за “успешен ” единствено при естествената работа на главните степени. 

Първата индикация, че нещо с задачата не е наред, пристигна от благонадежден източник в ракетно-космическия бранш, който разгласява за форума на известното списание новости-космонавтики. Това незабавно бе видяно от авторитетния публицист Анатолий Зак, който написа публикация по тематиката в своя уебсайт RussianSpaceWeb. Любопитното е, че през днешния ден, 18 часа след старта, Роскосмос продължава да мълчи гузно и не обелва ни дума. И въпреки всичко повредата беше публично доказана в уеб страницата на списанието  “Московски комсомолец “ – издание, доближено до режима на Путин. Тук е значимо да припомня, че на 18-ти декември писах за КОСМОС БГ, че “Московски комсомолец ” е разгласило мощно сериозна публикация за ръководството на Роскосмос под управлението на Дмитрий Рогозин, като съветската галактическа организация изобщо не е толкоз сполучлива, колкото я показва в интервютата си нейният началник. Това непроменяемо ни навежда на следния въпрос – в случай че в формалните съветски медии е налице съпротива към рогозиновия модел на ръководство, задават ли се рокади във властта? 

Но дано да се върнем на изстрелването. Ако погледнем сериозно към случилото се, има една добра и една неприятна вест. Добрата е, че във връзка с универсалните блокове “УРМ-1 ” и “УРМ-2 ”, които вземат участие в построяването на степените на “Ангара ”, няма отклонения от работата им. Изглежда, че това се обрисува да е постоянна ракета, която някой ден без проблеми ще размени употребяваната през днешния ден ракета “Протон ”. Лошата е, че неуспехът за следващ път е на равнище горна степен – и точно проблемите с горните степени водят до загуба на скъпи потребни товари. “Персей ” съставлява модифициран блок “ДМ-03 ”, който необятно се употребява на “Протон ” и следва да се употребява и на “Ангара ”. 

По предварителна информация моторът на “Персей ” е отказал по време на второто му запалване, заради което макетът на сателит е останал в опорна околоземна орбита и няма късмет да доближи до геостационарна. 

Напомням на читателите, че това е втората повреда на Русия през месец декември, обвързвана с отклонения от работата на горна степен. На 13-ти декември блок “Бриз-М ” не съумя да вкара два спътника от серията “Експрес ” в техните целеви орбити след изстрелването им чрез ракета “Протон ” и в този момент следва задачата им да бъде избавена посредством маневри със личните им мотори. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР