Любопитно Как хората през вековете са си представяли извънземните Темата

...
Любопитно Как хората през вековете са си представяли извънземните Темата
Коментари Харесай

Как хората през вековете са си представяли извънземните

Любопитно Как хората през вековете са си представяли извънземните Темата за възможното битие на извънземни е разпалвало въображението на хората от дълбока античност  Русалин Венев 5 декември 2019, 07:32  Как хората през вековете са си представяли извънземните
Как хората през вековете са си представяли извънземните
 Ден преди Никулден би трябвало да честитим имения ден на...
Ден преди Никулден би трябвало да честитим имения ден на...
 5 от най-тъжните песни по същински истории
5 от най-тъжните песни по същински истории
 Защо медиите настояват, че Меган Маркъл чака второ дете
Защо медиите настояват, че Меган Маркъл чака второ дете
 Алекс Раева сподели дребната си дъщеричка
Алекс Раева сподели дребната си дъщеричка
 Куче на 18 хиляди години слага доста въпроси пред учените
Куче на 18 хиляди години слага доста въпроси пред учените
 Книгите, които да прочетем през декември
Книгите, които да прочетем през декември
 Холивудските двойки, които останаха дружно макар славата
Холивудските двойки, които останаха дружно макар славата

ъществува ли образован живот отвън рамките на нашата планета? Този въпрос тормози човечеството от епохи. Учените са разграничени в своите отзиви. Едни са уверени, че е въпрос на време да установим контакт с непозната цивилизация. Други пък считат, че това е смехотворно. Според тях, даже и някой ден да бъдат открити извънземни същества, те надали ще съставляват нещо по-развито от микроорганизми.

Темата за възможното битие на извънземни е разпалвало въображението на хората от дълбока античност. Една от най-старите произведения, в които тя е наранена, се споделя Vera Historia или „ Истинска история “. Неин създател е Лукиан от Самосата, живял сред 120 и 192 година Сатиричното произведение стартира с предизвестие към читателите, че то в действителност е изцяло измислено и невероятно. Днес „ Истинска история “ е считана за един от първите представители на жанра научна фантастика.

Творбата разказва странствуване до Луната, където живеят създания като триглави лешояди, бълхи с размерите на слон, птици с тела от трева и криле от листа, както и хора, чиято пот е мляко. Лукиан не крие, че всичко в неговата творба е плод на въображението му. По този метод той желал да се подиграе на тези философи, измежду които Платон, които твърдели, че могат да дефинират какво съставлява истината и какъв е пътят, по който тя може да бъде достигната.

Луната постоянно е описвана като дом на извънземни същества. Един от най-старите образци за това е японски роман (т. нар. моногатари) от 10 век, в който се споделя за принцеса Кагуя. Тя била изпратена на Земята от своя народ, живеещ на Луната, по време на огромна небесна война. Когато пораснала, на нашата планета пристигнала делегация на лунните хора, които съпроводили Кагуя назад до родния й дом.

Нека още веднъж се върнем към „ Истинска история “ на Лукиан от Самосата. В тази творба жителите на Луната също били във война с други създания, които пък живеели на Слънцето. Предполагаемото битие на така наречен слънчев живот в действителност било известна концепция през 18 и 19 век. Тя била защитавана даже от някои видни учени, измежду които Уилям Хершел. Знаменитият британски астроном остава в историята с откриването на планетата Уран и съществуването на инфрачервено лъчение. По-малко прочут факт е, че Хершел е вярвал в една ексцентрична доктрина. Тя гласи, че Слънцето има твърда повърхнина, която гъмжи от живот.

Сравнително по същото време концепцията за съществуването на извънземни визира и един от най-великите писатели и философи на Просвещението – Франсоа-Мари Аруе, по прочут с псевдонима си Волтер. В своето произведение „ Микромегас “ той написа за великани, живеещи на планета, обикаляща към звездата Сириус, както и за друга раса извънземни, живеещи на Сатурн.

Опит за един по-научен метод в построяването на облиците на възможни извънземни същества прави известният френски астроном Камий Фламарион, живял в края на 19 и началото на 20 век. През 1892 година той разгласява проучване за Марс и тамошните условия за живот. Той проучва в детайли откритието на Джовани Скиапарели, че на Червената планета има канали и морета. В свои творби Фламарион споделя и своите показа за извънземните. Той написа за интелигентни растения, създания, наподобяващи на русалки, както и човекоподобни същества с шест пръста на всеки крайник и едно конично ухо на върха на главата.

На тематиката за извънземните са отдадени голям брой литературни творби, научни писания и филми. Но, както се споделяше в известния сериал „ Досиетата Х “, истината към момента е някъде там. Дали в миналото ще разберем сами ли сме във Вселената? Само времето може да даде отговор на този въпрос. Едно нещо, обаче, е несъмнено – възможното битие на живот отвън рамките на Земята ще продължи да разпалва въображението на милиони хора по целия свят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР