Любопитно 34 г. от най-голямата трагедия в историята на мисиите

...
Любопитно 34 г. от най-голямата трагедия в историята на мисиите
Коментари Харесай

34 г. от най-голямата трагедия в историята на мисиите в космоса

Любопитно 34 година от най-голямата покруса в историята на задачите в космоса На 28 януари 1986 година совалката „ Чалънджър " се взривява в Космоса единствено 73 секунди след излитането си  Ванеса Николова 28 януари 2020, 10:29  34 година от най-голямата покруса в историята на задачите в космоса
34 година от най-голямата покруса в историята на задачите в космоса
 Никол Станкулова качи свои фотоси без грим
Никол Станкулова качи свои фотоси без грим
 Кейт Мидълтън снима оживели от Холокоста
Кейт Мидълтън снима оживели от Холокоста
 Да си номиниран за
Да си номиниран за " Грами " и да не те познаят
 5 метода да опознаем себе си
5 метода да опознаем себе си
 Ето какво вършат домашните любимци, когато са сами
Ето какво вършат домашните любимци, когато са сами
 Слонове танцуват, запленени от едно пиано
Слонове танцуват, запленени от едно пиано
 Академия за родители: Свикнали сме да мислим, че децата имат потребност от коригиране, не сме съгласни с това
Академия за родители: Свикнали сме да мислим, че децата имат потребност от коригиране, не сме съгласни с това

ората постоянно гледат към обсипаното със звезди нощно небе и мечтаят.

Космосът е предизвиквал възхищението на хората още от дълбоката античност.

Колкото и тайнствен и прелъстителен да е той обаче, постоянно крие и огромни рискове.

На днешния ден се навършват 34 година от взривяването на галактическата совалка „ Чалънджър”, запомнено като една от най-големите нещастия в историята на галактическите задачи.

В този драматичен ден губят живота си седем американски жители. Седем души, които по-късно ще бъдат определяни като герои - Елисън Онизука, Криста Маколиф, Грегъри Джарвис, Джудит Резник, Майкъл Смит, Френсис Скоби и Роналд Макниър.

View this post on Instagram
A post shared by Heather (@theeonlypinkhulk) on Jan 28, 2018 at 2:32pm PST

Трагедията с „ Чалънджър” провокира сериозен трус в работата на НАСА и увеличение на недоверието от страна на жителите, които поначало се съмняват в успеваемостта на организацията.

В екипа за следствието на случая се включват редица изтъкнати специалисти, работили за НАСА, в това число първият човек на Луната – Нийл Армстронг, физикът Ричард Файнман, първата американка в космоса Сали Райд, както и първият водач, минал звуковата преграда – Чък Йейгър.

View this post on Instagram
A post shared by VICTORIA CHRISTODOULOU (@scienceforall.gr) on Jan 29, 2019 at 4:46am PST

Сформираният екип открива, че повода за гърмежа се крие в уплътнителите на ракетните мотори за твърдо гориво, които разрешили на нагорещени газове с високо налягане да напреднат към външният контейнер за течен водород и течен О2.

Комисията упреква НАСА за това, че е разрешила излитането на „ Чалънджър”, имайки поради обстоятелството, че организацията е знаела за съществуващия недостатък в уплътнителите.

Космическите задачи на НАСА са прекъснати за период от 32 месеца, като в това време се прецизират аргументите за случая с „ Чалънджър” и се вършат промени в осъществяването на бъдещите полети.



А кои са седемте астронавти, които губят живота си на 28 януари 1986 година?

Преди година ви разказахме техните истории. Днес ви ги припомняме.

View this post on Instagram
A post shared by Asian Americans Now (@weareaanow) on Jan 29, 2019 at 12:00pm PST

Елисън Онизука е първият американец с азиатски корени, който лети в космоса. Роден в Кеалакекуа, Хавай, той е доста будно дете и не се стопира и за момент в преследването на фантазията си да стане астронавт. Има две дъщери, а преди трагичния случай с „ Чалънджър” взе участие в още една галактическа задача, като прекарва 3 дни, 1 час и 33 секунди в космоса.

На 1 януари 2017 година на името на Елисън е кръстено летището в родния му град, а на 28-ма страница във всеки един нов американски паспорт са отпечатани следните негови думи: „ Всяко потомство има задължението да отвори човешкия разум към откриването на нови светове…да гледа една концепция по-отгоре от предците си.”

View this post on Instagram
A post shared by Sarah Cruddas (@sarahcruddastv) on Sep 2, 2019 at 9:34am PDT

Криста Маколиф е преподавател по специалност. Тя е определена от общо 11 хиляди претенденти в кастинг за първия преподавател в галактическа стратегия. Още от дете мисълта за космоса я вълнува доста. След като бива определена от НАСА, тя споделя следното: „ Ако ви бъде препоръчано място в галактически транспортен съд, не питайте кое тъкмо е мястото. Приемете незабавно!”.

Дубльорката на Криста – Барбара Морган, продължава идеята на своята колежка и другарка, и през август 2007 година сполучливо лети в космоса в задача до Международната галактическа станция. В памет на популярната учителка-космонавт на нейно име са кръстени доста учебни заведения и стипендии.

View this post on Instagram
A post shared by Jose Fiol (@josejfiol) on Dec 28, 2016 at 5:27am PST

Грегъри Джарвис е бил дете с голямо любознание и въображение. Много обичал да играе скуош и да кара колело. Бил обожател още на ските, рафтинга и разходките измежду природата. Освен това свирел и на класическа китара в свободното си време.

Преди да се причисли към НАСА Грегъри гради кариера в американските военновъздушни сили. Там той се занимава най-много с създаването на ново потомство шпионски спътници. След съдбовния случай с „ Чалънджър” гимназията и инженерният факултет в университета в Бъфало, в които приключва Джарвис, са кръстени на него.

View this post on Instagram
A post shared by BMMS Library (@bmmslibrary) on Mar 20, 2019 at 5:50pm PDT

Джудит Резник е родена в щата Охайо в семейство на евреи с украински корени. В учебно заведение постоянно е била отличничка, обожавала е да свири на пиано. Първият ѝ избор за висше обучение е точно в областта на музиката, само че след това Джудит взема решение да се посвети на математиката.

През септември 1984 година лети за пръв път в космоса с програмата „ Дискавъри”. Джудит е първата жертва, чието тяло бива намерено след случая. Нейното фамилно име – Резник, носи кратер, намиращ се от тъмната страна на Луната.

View this post on Instagram
A post shared by Erik William Thackrey (@erik_thackrey98) on Apr 30, 2019 at 7:24pm PDT

Майкъл Смит е вторият водач на злощастната совалка „ Чалънджър”. Целият живот на Майкъл е отдаден на самолетите. Най-голямата му пристрастеност постоянно е била да лети. Смит обаче не съумява да реализира най-голямата си фантазия и да полети в космоса.

„ Чалънджър” прекарва едвам 73 секунди във въздуха преди да избухне на 15 км височина. Гласът на водача е последният, който се чува на записа от совалката. „ Ъ, оу” се трансформира в основна фраза на цялото следствие.

View this post on Instagram
A post shared by ⓢⓞⓩⓐⓥⓐⓒ™ (@sozavac) on May 19, 2019 at 7:25pm PDT

Френсис Скоби служи в американските военновъздушни сили, само че в това време приключва и авиационно инженерство в университета в Аризона. Той взе участие във Виетнамската война като военен водач.

През април 1984 година Скоби пилотира задача на совалката „ Чалънджър”, която е сполучлива, и е осъществена за замяна на спътник. Франсис е пълководец на съдбовната задача „ Чалънджър” през януари 1986 година

View this post on Instagram
A post shared by Dust + Dignity (@dustndignity) on Oct 21, 2019 at 6:10am PDT

Роналд Макниър е роден в Лейк Сити, Южна Каролина, в семейство на афроамериканци. През лятото на 1959 година отхвърля да излезе от библиотека, отредена единствено за гости от бялата раса. Тази библиотека през днешния ден носи неговото име. Роналд е бил удивителен физик и е национално приет за проучванията си в региона на физиката на лазерите.

Той има четири докторантури, черен колан по таекуондо и свири на саксофон. През февруари 1984 година взе участие в задача на „ Чалънджър” и се трансформира във втория афроамериканец, летял в космоса.

По тематиката  „ Аполо 12 ” – да стигнеш до Луната след два удара от гръмотевица „ Аполо 12 ” – да стигнеш до Луната след два удара от гръмотевица  Човекът, който стигна до Луната, само че не стъпи на нея Човекът, който стигна до Луната, само че не стъпи на нея  85г. от рождението на индивида, покорил Космоса 85г. от рождението на индивида, покорил Космоса  Първият на Луната щеше да навърши 89г. през днешния ден. На какво ни научи Нийл Армстронг? Първият на Луната щеше да навърши 89г. през днешния ден. На какво ни научи Нийл Армстронг?

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ванеса Николова .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени  Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид  <br> <strong> Красотата </strong> е наследствена – ослепителни <strong> баби, майки и внучки </strong> <br>
Красотата е наследствена – ослепителни баби, майки и внучки
 <br> Доли Партън провокира в мрежата с един колаж <br>
Доли Партън провокира в мрежата с един колаж
Последни  Кето диетата е рискова за здравето! Вижте за какво Кето диетата е рискова за здравето! Вижте за какво  Румен Радев Радев: Президентската институция задава политическия...  <p><strong>34 г.</strong> от <strong>най-голямата трагедия</strong> в историята на задачите в космоса</p> 34 година от най-голямата покруса в историята на задачите в...  Никол Станкулова Никол Станкулова се появи без грим, наподобява прелестно  Как коронавирусът удря световния бизнес Как коронавирусът удря световния бизнес  <p><strong>Кейт </strong>Мидълтън снима оживели от <strong>Холокоста</strong></p> Кейт Мидълтън снима оживели от Холокоста  <p>Полицейска обсада на врачанско село</p> Полицейска обсада на врачанско село  Фандъкова: Въпросът за евакуация на Перник в София не е обсъждан Фандъкова: Въпросът за евакуация на Перник в София не е...  <p><strong>Грипът</strong> се популяризира, <strong> </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР