Любопитна изложба посветена на средновековната медицина открива на 26 септември

...
Любопитна изложба посветена на средновековната медицина открива на 26 септември
Коментари Харесай

Лечебница на душата и тялото - в Епископската базилика

Любопитна галерия отдадена на средновековната медицина открива на 26 септември в 18 часа в Епископската базилика Музеят на медицината към Медицински университет – Пловдив. Тя ще продължи до 9 октомври и ще се споделя „ Средновековният храм – амбулатория на душата и тялото “.

В неповторимата галерия ще бъдат показани икони на светци-лечители и феодален стенна живопис с изображение на римския боен доктор Гален. Ще има талисмани за здраве, средновековни медицински принадлежности, лекарственици и ботанически рисунки на лечебни растения.

Специален акцент е сбирката с мостри от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която споделя по какъв начин е живял и от какво е боледувал индивидът през Средновековието.

На откриването ще има музикални осъществявания и дегустация на средновековна кухня. Тя ще бъде приготвена от културолога Петя Крушева. Лектори на събитието са доцент Елена Кантарева-Дечева, която ще опише забавни обстоятелства за подовите мозайки от Епископската базилика на Филипопол.

Проф. Георги Томов ще показа любопитни и малко известни обстоятелства за средновековната медицина в града и района. Камерен мъжки хор ще извърши славянска и византийска музика.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР