Любомир Денчев е доктор по икономика. Бивш изпълнителен директор на

...
Любомир Денчев е доктор по икономика. Бивш изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Д-р Любомир Денчев: Ако на 20 май Гърция не плати на „Газпромекспорт“, ни чака газова криза!

Любомир Денчев е лекар по стопанска система. Бивш изпълнителен шеф на „ Булгаргаз " ЕАД и основен изпълнителен шеф на „ Булгаргаз Холдинг " ЕАД. Бивш консултант по енергетика на заместник-министър ръководителя по икономическото развиване (2013-2014).

Интервю на Таня Джоева за Епицентър. БГ

- Г-н Денчев, министър председателят Петков бе на посещаване във Вашингтон по отношение на енергийната рецесия и с цел да обезпечи самостоятелност в доставките. Можем ли да предположим каква ще е цената на полутечен газ от Съединени американски щати, по какъв начин ще пристигна, по кое време?

- Да стартираме с аритметика за опциите с полутечен природен газ (LNG). Приемаме, че годишното ползване на България е 3 200 000 000 куб.м. За доставка с един танкер плащаме 141 600 000 куб.м природен газ. При втечняване има загуби от 25% т.е. 106 200 000 куб.м природен газ, които се трансформират в 177 000 куб.м полутечен природен газ. Толкова транспортира един танкер от вида, с който работи Ревитуса. По време на превоза има загуби от 5%, т.е., остават 100 890 000 куб.м природен газ. При регазификация загубите са 15%, т.е. стават 85 756 500 куб.м природен газ.

Дори да приемем, че с азерския газ ще се обезпечават 1 млрд.куб.м (което е много подозрително, заради ред аргументи - да вземем за пример, спорните сигнали за момента на стартиране в употреба на новата междусистемна връзка с Гърция) за една година ни трябват още 2 200 000 000, разграничено на 85 756 500 е равно на 26 танкера. По 1 танкер на 14 дни. Как ще се обезпечат непрестанно и отмерено такива „ спот " доставки без дълготрайни контракти е друга деликатна тематика.

Допълнително би трябвало да се запълни хранилището в Чирен с към 400 000 000 куб.м, т.е. трябват още 5 танкера. Станаха 31.

По отношение на цената: добре е политици и специалисти да престанат да цитират цени в разнообразни мерни единици, като с изключение на куб.м се използват и МВтч и MMBtu, тъй като това единствено обърква потребителите.

Реалността е следната: на „ Хенри хъб " (САЩ) цената сега (това е значимо да се подчертае, тъй като даже в границите на един ден цената „ играе " с разлики от към 5%) e по-ниска от тази по контракта с „ Газпромекспорт " - 814 USD за 1000 куб.м за април за България.
Странно наподобява за какво цената за Гърция е 650 откакто е по-далечна дестинация, на Унгария 390, а на Сърбия даже 275, заради обстоятелството, че „ Булгаргаз " е избрала микс от цената на „ TTF " хъба в Нидерландия 70% и 30% от петрола и деривати на европейския пазар.

От лятото на 2021 година цените на TTF и другите 4 огромни хъба в Европа внезапно се усилиха (котировките за май 2022 г са за цени от 1 300 USD!) първо, заради бързото възобновяване на цялата стопанска система на континента (съответно увеличеното в пъти търсене) и второ, заради съвсем празните газохранилища, защото при слабото ползване за интервала август 2020- 2022 година компаниите нямаха интерес да „ складират " газ.
Без да имам достъп до контракта с „ Газпромекспорт " мога да предположа, основавайки се на опита си като някогашен изпълнителен шеф на „ Булгаргаз ", че и в настоящия контракт има уговорка, която планува преразглеждане на цената по искане на всяка от страните при внезапна и трайна смяна на пазарните условия.

Цената на втечнения газ на американския хъб е 283 USD/5.05.2022 обаче надалеч не включва всички разноски на доставчика за България. Към нея се прибавят гореспоменатите загуби, които я усилват незабавно с 65% (още тук става 467 USD). Допълнително се заплащат: разноски за двата терминала в двата края на снабдителната верига, за застраховка на товара на танкера, а в нашия случай и за разноските за транспорт на тръбопроводния газ от Русия за Гърция, в допълнение запазен за задачите на суап-сделката.

Отделно от това търговецът-доставчик ще осъществя и облага за себе си. И до момента в който „ Булгаргаз " работи с нормирана облага от 2%, то за % на облагата на частния снабдител няма ограничавания. Слабо успокоение ще бъде „ пост-фактум " избраната от Комисията за енергийно и водно контролиране политически „ компресирана " цена.

За разлика от тръбопроводния газ, при който съответните преносни оператори работят със съгласувани графици от годишен до часови интервал, разчитащите на полутечен газ консуматори са изложени на редица опасности, най-големият от които е внезапна смяна на цените в различен район и надлежно на пренасочването на танкерите, заради опция за по-голяма облага.


- Премиерът заяви, че е договорил американски полутечен газ на цени, които са по-ниски от настоящите на „ Газпром ". Предстои обаче да се сключат контракти с съответни частни компании. Изтече информация за " Хенри хъб ". Може ли това да бъде дълготрайно решение?


- Не, тъй като не е стабилно нито като регулярност на доставките, нито като цени.

- Може ли Европейският съюз да резервира своята стопанска система и своята непоклатимост без съветски газ, господин Денчев?

- Не!

Икономиката евентуално ще оцелее, само че част от компаниите ще банкрутират.

Друга част, действия без които обществото не може да действа, ще се подкрепят от страните. Общата инфлация ще ескалира, макар нормалните ограничения на Европейската Централна Банка - равнището на лихвения % и интервенирането на фондовите пазари.

И в трите измерения губещи са данъкоплатците - по първото, тъй като ще има по-скъп импорт, по второто, тъй като ще се вдигнат налозите или ще се орежат вложенията (загуба на работни места и на социална инфраструктура), по третото - приходите ще се обезценяват.

Както към този момент неведнъж и пределно ясно беше изяснено от сътрудници, та даже и политиците го схванаха, без съветски газ на Европа и трябват в допълнение 150 милиарда куб.м годишно. Съединени американски щати дават обещание 50, а останалите? Другите страни, добиващи природен газ, от дълго време са обвързани с дълготрайни контракти. Няма открити и разработвани нови залежи с изключение на още веднъж в Русия. Катар чака сериозен рандеман от нови залежи към 2027 година. Кипър и Турция спорят за хипотетични ресурси. А съществуващите, естествено, се изчерпват.

- Правителството твърди, че е било квалифицирано за прекъсването на газовите доставки от Русия. Според Вас квалифицирано ли беше?

- За към месец, да. Това не е съществено. След като заплащанията към „ Газпромекспорт " са на месечна база и Кирил Петков и Асен Василев са взели решение (защото няма публично държавно такова) „ Булгаргаз " да заплати идната вноска по метод, който изрично не е допустим за доставчика, то ясно е, че са имали месец време за реакция. Така може да се изясни и „ инцидентното " запазване на потенциал на регазификационния терминал Ревитуса, Пирея в Гърция от страна на частен търговец-доставчик. Защо това не е направила държавната „ Булгаргаз " е тематика от равнище национална енергийна сигурност.

Появилите се комфортно два танкера с доставка за България и уредения суап с гръцката компания „ ДЕПА " (може да стане единствено на политическо ниво) опровергават формалното изказване на Петков и Василев за „ неочакваното " прекъсване на газа.

Суапове и доставки ще има до момента в който Гърция си заплаща на „ Газпромекспорт ", а в случай че спре?

- Можеше ли „ Булгаргаз " да одобри схемата за заплащане, препоръчана от „ Газпром "?

- Разбира се, с разяснения за детайлите с „ Газпромекспорт " и „ Газпромбанк ". Твърденията, че това би противоречало на глобите на Европейски Съюз против Русия са чисто политически.
Няма общоевропейско решение за доставките на природен газ от Русия.

- Газохранилището в Чирен се оказа цялостно с 18%. Как си обяснявате, че чакаме газова рецесия по думите на ръководещите, само че не сме взели ограничения, които да подсигуряват потреблението най-малко за избран период?

- С комплициране, инерция и непросветеност.
Объркването е елементарно обяснимо. Чирен извършва две функционалности - покриване на естествената нееднаквост на налягането в тръбата, по която се внася газа през зимния интервал и опция за понижение на цената за потребителите посредством рандеман на нагнетен през предходното лято газ, доставен тогава на по-ниска от настоящата зимна цена. При устрема да се минимизира нарастването на цената всеки месец от началото на отоплителния сезон 2021-2022 година, естествено, нагнетеният газ в Чирен понижава.

От друга страна, това внезапно понижава така и така лимитираните му механически благоприятни условия за компенсиране на дефицит при доставките. В „ Булгаргаз " и „ Булгартрансгаз " (държавната фирма-собственик на хранилището) добре знаят това, само че началниците, ръководещи енергетиката подреждат съгласно политическата обстановка без да се интересуват по какъв начин и с цената на какво ще се реализират краткосрочни политически цели.

- Кои браншове ще бъдат най-силно наранени от газовата рецесия и предстоящо по-високите цени?

- Енергетика, химия, стъкларство, металургия, превоз.
От социална позиция най-опасно е в енергетиката и по-точно в топлофикациите. При по-нататъшно повишение на цените да вземем за пример на „ Топлофикация-София " потребителите ще преминат на ток, въглища и дърва. Ще забравим за екологичните критерии и цели. Още по-опасното е (за експертите е безпощадно ясно), че електроенергийната система няма да издържи на увеличеното натоварване и в София повредите, и часовете без ток ще станат всекидневие.

- Защо българската позиция за ембарго върху съветските доставки на нефт е надалеч по-твърда, в сравнение с от тази за газа? Заплашихме даже с налагане на несъгласие върху вероятно решение, което не регистрира българското искане за двегодишна пролонгация. Без съветски нефт не можем, без газ - можем, по този начин ли?

- Заради страха от цените на бензиностанциите и доста евентуалните всеобщи митинги, които ще смъкват държавното управление.

Асен Василев сподели, че „ Лукойл-Нефтохим-Бургас " не могат по механически аргументи, на този стадий, да работят без съветски нефт.

Без бургаската рафинерия би трябвало да се реорганизират веригите за доставки на петролни артикули от прилежащите страни. Никой не може да каже занапред до каква степен ще бъде задоволено потреблението у нас по този метод, какъв брой време ще отнеме и на какви цени за крайните консуматори. Това е недопустимо!
Както и при газа, и тук става въпрос и за енергийна национална сигурност.

- Говори се за посредници/посредник при доставките на газ в този момент и се смята, че това е по-неизгодният вид. Вие имате ли свои съмнения/версии за какво си стигна до тази обстановка? Още повече, че газът още веднъж наподобява е съветски.

- Заради пари.
Идеята да се понижи ролята на държавната компания „ Булгаргаз " в името на „ свободния пазар " не е от през вчерашния ден и се поддържа от Брюксел. Частните стопански ползи са големи. Защо е значимо точно държавната компания да бъде главен, в случай че не единствен снабдител? Защото в многогодишната международна процедура е потвърдено, че дълготрайните контракти за тръбопроводен газ са най-изгодни и сигурни за потребителите. А такива контракти, заради спецификата на тази суровина и като географско състояние на находищата и като лимитираният им потенциал, се подписват и на политическо равнище или с политическа защита. Тази процедура си проправя път и в доставките на полутечен природен газ. И не става дума единствено за Русия и Газпром. Същото е и с Катар, Либия, Алжир, Съединени американски щати.

Коментарите, че е допустимо да се доставя полутечен газ без дълготрайни контракти безпроблемно, а потенциалите на посочените страни са към този момент ангажирани, са наивно и лишено от натурализъм политическо говорене. Например, Катар публично съобщи, че няма да има свободен потенциал преди 2027 година!
Договорът на Булгаргаз с Газпромекспорт, даже да не беше замразен, изтича до края на тази година. Единствено, релативно сигурен наподобява договорът (до 2043 г.) за азерски газ.

- Първите искри сред държавното управление и президента се появиха към рокадата на Николай Павлов като началник на „ Булгаргаз ". Обвиненията към Павлов са, че с анекс сдружението единствено се е отказало да получим цялостния размер от по-евтин азерски газ. По кои трасета можеше да пристигна този запас?

- Технически можеше да пристигна през връзката Неа Месемврия-Сидирокастро-Кулата, само че на практика нямаше по какъв начин.
Многократно беше изяснено, че неизправността на българската страна по контракта във връзка с точката на доставка, заради незавършената междусистемна връзка с Гърция „ Комотини-Стара Загора " не позволяваше въобще реализирането на такива доставки. Все отново договаряне на известни количества беше осъществено. В този смисъл увеличената пропускателна опция за „ ривърс " по остарялата връзка „ Сидирокастро-Кулата " (до 10 млн.куб.м/дн) няма никакво значение. Дългосрочното договорно систематизиране на газа по газопровода „ ТАП " е 1 млр.куб.м за Гърция, 1 за България и 8 за Италия. Консорциумът, от който купуваме азерския газ, е доминиран от италианците и те просто се възползват от нашата нередовност с цел да осъществят повече от тези 8 млрд.куб.м на по-добри цени в Италия.

- Българското държавно управление залага на общоевропейско решение, което в едри линии наподобява по този начин: договаряме общи доставки на съветски газ и заради по-голямото количество цената е по-ниска. Постижимо ли е това? И в случай че се случи, това няма ли да влее запас на Русия, която в този момент бива задушавана със наказания?

- На първия въпрос - не.
Поради разнопосочни ползи. Нашето е композиция от непросветеност и тичане от отговорност.
На втория - „ Когато не знаеш за къде си тръгнал, стигаш, където не искаш. "
По-добре да си гледаме националния интерес, в сравнение с чинно и папагалски, умишлено или не, да служим на непознати политически и стопански ползи.

- Ваш сътрудник, енергийният специалист Иван Хиновски заяви, че Северозападна България разполага с 480 милиарда куб. метра природен газ. Така ли е и какво пречеше или пречи и в този момент ресурсът да бъде употребен?

- Ако беше жив Ангел Каралийчев можеше да напише по това детска приказка.
Малко обстоятелства: за първи път тази опция се „ появи " през 2006 година Тогава една американска компания с позволение за търсене на газ в този регион направи питане до „ Булгаргаз " за изискванията за присъединение към преносната система. На наш въпрос по какъв начин са съумели да създадат това изобретение, откакто експертите знаят, че всичко в България е проучено от десетилетия, те дадоха отговор, че имат технология, с която сондират на по-голяма дълбочина. По-късно се оказа, че нейното „ изобретение " е обвързвано с листване на фондовата борса в Съединени американски щати и е опит за увеличение на цената на акциите при първичното им обществено предложение. Операцията явно не сполучи, тъй като компанията беше продадена на други „ запалянковци ".

- В тази обстановка продължението на „ Турски поток " оказва помощ ли нещо на България, макар че страната ни финансира построяването на тръбата през наша територия?

- Не.
Тръбопроводната система Балкански/Турски поток няма техническа връзка с газопровода „ ТАНАП ".

- Какви са Вашите сюжети за развиването на енергийната рецесия и нейното отражение в България?

- Песимистичен вид: на 20 май Гърция би трябвало да заплати месечната вноска по контракта с „ Газпромекспорт ". Ако тя не го направи по препоръчаната нова скица и газът спре, България остава на „ милостта " на азерския консорциум (дори при доставки в цялостен размер по контракта, това са 2,7 млн.куб.м/дн. при всекидневно ползване на България през лятото към 7,5, а през зимата до 16-17!), тъй като няма по какъв начин повече да се осъществя суап-сделка с включване на полутечен газ през Ревитуса. Това значи газова рецесия!
По-малко скептичен: нещата ще вървят, както до момента и ще се надяваме на особено отношение от Съединени американски щати.
Слабо евентуален: ще се договорим с " Газпромекспорт " по схемата на заплащане.
Невероятен визионерски и държавнически: ще променим контракта с Газпром в наша изгода с смяна на ценовата формула и понижаване на наложителните количества, с цел да можем да реагираме на ценовите промени на пазара, в това число с полутечен газ.

- Какъв е Вашият прочит на новината, че Украйна стопира притока на съветски газ през входната точка „ Сохрановка "? Как ще се отрази върху европейската стопанска система и доставките от други източници?

- Става въпрос за към 32 млн.кубм/дн. Газпром съобщи, че компенсира част от това количество по другите два маршрута през Украйна. Евентуалните недостигащи количества могат да се доставят посредством газопровода „ Северен поток 1 ", /или с полутечен природен газ посредством съветската компания „ Новатек ".

Агенция/телевизия „ Блумбърг " излъчи преди дни изявление с един, както те го нарекоха, ветеран-анализатор на енергийните пазари от Англия. На въпрос на водещата какви са упованията му за международните цени на енергоносителите за идната зима, той отговори по този начин: Катастрофални!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР