Любимият проект на Ердоган, новият Босфор, е същинска комедия от

...
Любимият проект на Ердоган, новият Босфор, е същинска комедия от
Коментари Харесай

Канал Истанбул - ненужен, твърде скъп и опасен


Любимият план на Ердоган, " новият Босфор ", е същинска " комедия от неточности ", твърди специалист. Бъдещият " Канал Истанбул " е непотребен, прекомерно безценен и рисков както за природата, по този начин и за хората, считат експерти.

Турското държавно управление възнамерява построяването на втори корабоплавателен канал сред Мраморно и., който би трябвало да минава тъкмо през 16-милионния мегаполис. Планира се 45-километровият канал, дублиращ Босфора, да бъде ситуиран в западната част на града. Целта е да се облекчи интензивното придвижване по Босфора и да се избегнат случаите, изяснява държавното управление.

Проектът се базира на експертиза за отражението върху околната среда, направена от министерството на екологията и градоустройството. След изследване на желанията за строителството то дава позитивна оценка. Но кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, поданици на града и учени подлагат на критика плана - поради високите строителни разноски и опасенията във връзка с околната среда.

40 учени и някои политици взеха присъединяване в експертна конференция в Истанбул, с цел да проучват вероятните последици от строителството на канала за околната среда. Те предвидиха, че реализацията на канала ще има пагубно отражение върху природата. Стигнаха и до извода, че експертизата на министерството не дава отговор на научните условия.

А водите и горите ?

Един от най-важните причини против строителството на канала е, че ще бъдат унищожени водните запаси и горите в северната част на града. Според министерската експертиза, водата, която ще бъде изгубена поради канала, може да се компенсира от строителството на язовира " Мелен " - различен мегапроект, който следва да се реализира на изток от Истанбул.

Доганай Толунай, екоексперт в Истанбулския университет, счита, че питейната вода, която ще се обезпечава от новия язовир, няма да бъде задоволителна, с цел да балансира разрушаването на сладководните резервоари в региона.

Правителството твърди, че поради новия канал ще би трябвало да бъдат отсечени 200 000 дървета. Толунай оборва и тази преценка: " По-вероятно е да се наложи изсичането на двойно повече дървета ". Това ще е загуба на 450 хектара гора, споделя екологът.

По-висок риск от трусове?

Най-големият град в Турция е съществено заплашен от трусове. Съгласно експертизата на министерството на екологията, границите на тектоничните плочи са задоволително надалеч от новия канал, така че заплаха няма. Професорът по геофизика от Техническия университет в Истанбул Халук Ейдоган обаче изрично се опълчва на това изказване. Каналът ще усили земетръсния риск, счита той: " Централният Мармарски разлом е единствено на 12 километра от новия канал. Според прогнозите, в региона на Истанбул през идващите 30 години може да се чака земетресение с най-малък магнитуд 7. А край новия канал се възнамерява и построяването на жилищни комплекси, т.е. - рискът за хората ще нарасне доста ".

Колко високи са разноските?

В експертизата на министерството се споделя, че разноските за канала ще възлязат на 11,5 милиарда евро. Освен това край крайбрежията на канала ще се заселят към половин милион души. Пелин Гиритлиоглу, експертка по социална администрация в Истанбулския университет счита, че тези цифри не са реалистични. " В отчета не написа доста за разноските. Но единствено осемте моста, които би трябвало да бъдат по-големи от новия мост на Босфора, ще обхванат големи суми. Само досега мостовете към този момент са глътнали 2,5 милиарда $. Защо да даваме всичките тези пари? "

А по какъв начин ще се отрази каналът на животните?

Екологът Седат Калем вижда големи опасности за природата. " Екосистемата на Истанбул има по-богата флора от цели страни като Нидерландия или Англия. Подобен план не може да бъде осъществен в благозвучие с природата. Голям брой растителни типове, в това число редки и застрашени, ще бъдат застрашени от измиране. Птици, бозайници и други животни ще изгубят значими региони от обичайните си обиталища. И популацията на тези животни в района на Истанбул внезапно ще намалее. "

Нужен ли е втори Босфор?

Трябва ли да се дублира Босфорът?

Обявената съществена цел на план е да облекчи придвижването по Босфора, аргументира се държавното управление. Но транспортният специалист Халук Герчек показва, че напоследък случаите по остарелия корабоплавателен маршрут така и така са намалели. " Движението по Босфора, посочено като съществена причина за строителството на канала, трайно понижава. Нефтодобивът спада, съветският експорт на петрол се насочва от ден на ден към Балтийско море, построяват се нови тръбопроводи, пораства и водоизместимостта на корабите, а всичко това води до спадащ трафик по Босфора. "

Екологът Дерин Орхон показва също така, че построяването на канала няма да облекчи прекосяването на корабите. Заплануваната му дълбочина от 25 метра не е задоволителна за прекосяването на товарни кораби и танкери, споделя Орхон. Проектът е същинска „ комедия от неточности ", счита той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР