Любими на част от тв аудиторията герои и героини от

...
Любими на част от тв аудиторията герои и героини от
Коментари Харесай

Нур, Султан и Мерт се преродиха в Пазарджик

Любими на част от тв аудиторията герои и героини от хитови турски сериали имат своите адаши измежду родените в Пазарджишка община бебета през 2017 година, демонстрират данни на работа ГРАО. В крайник с настоящите все още продукции родители са кръстили рожбите си Нур, Султан, Мерт.  

Това са единствено част от необикновените за нашите земи имена. Пълният им лист е любопитно четиво. Вероятно под въздействие на сапунките в него през 2017-а са се появили Корай, Азраил, Еффе, Шемшибар, Менесе, Емиркан, Джошкун, Луис-Едоардо, Виктор-Мануел, Лукасита, Умут, Рахила. В листата на мъжките имена се срещат Юзарсив, Алияр, Зойс, Иляс, Итан, Агденис, Жон, Хабил, Диярджан. Сред женските вършат усещане Игбал, Мюджахиде, Бакие, Суде, Еслем, Илеа, Ивая, Есения, Карделен, Анаис, Гюленда, Яамна и даже Богиня.

В годината, предхождаща българското европредседателство, в общината се е родила и Ангела, също като канцлера на Германия Ангела Меркел. Не е нова модата да се дават на децата двойни имена, само че и в този момент в тази част от регистрите на ГРАО не липсват изненади - Жинар-Каймет, Лия-Мария, Емма-Луан, Мила-Валентина, Бени-Божидар, Якоб-Фернандо, Матиас-Спас, Ивана-Мария, Нели-Румяна, Ейнджъл-Венцислава.

Една от аргументите за „ взетите назаем “ от непознати култури имена евентуално е високата миграция и многото интернационалните бракове. На процедура през предходната година всяко четвърто пазарджиклийче е родено зад граница. Най-много бебета с български корени са родени в Германия - 147, Англия - 73, Франция - 41.

Традициите са постоянно настоящи

Ако би трябвало да перифразираме поговорката „ От тиня да е, Иван да е “, в Пазарджишко тя би трябвало да е с имената Георги и Мария. Данни, събрани от шефката на ГРАО Татяна Папазова, демонстрират, че те не излизат от мода. При това - освен напоследък, а от 50-те години до момента. Нещо повече - в никакъв случай не са изпускали шампионата си.

Статистиката сочи, че през 50-те години 663 момчета и 315 девойки са били кръстени Георги и Мария, през 60-те са 774 и 291. През 70-те и 80-те Георгиевците минават над 1000 - надлежно 1136 и 1303-ма, а Мариите са 596 и 691. През 90-те години Георги и Мария като тандем желани имена още веднъж водят надлежно със 757 и 421 кръстени по този начин деца.

За момчетата харесвани са също Иван, Николай или Никола, Йордан, Атанас, Стефан, Васил Ангел, Димитър, Стоян. С трайно предни позиции в листата с най-популярни женски имена пък са Иванка, Елена, Стоянка, Гергана, Василка, Йорданка, Ангелина, Величка.  

Българското постоянно е на мода, отбелязва по този мотив Татяна Папазова.

*Снимка - Фрамар.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР