Любен Зидаров ни напусна малко преди да навърши 100 годиниНа

...
Любен Зидаров ни напусна малко преди да навърши 100 годиниНа
Коментари Харесай

Почина художникът Любен Зидаров

Любен Зидаров ни напусна малко преди да навърши 100 години

" На 3 януари 2023, година преди да навърши 100, умря Любен Зидаров. Разделяме се с една от най-ярките персони в региона на българското изкуство през миналото столетие. " Това оповестиха от Съюза на българските художници.

Любен Зидаров оставя удивително творчество в региона на илюстрацията и живописта, формирало усета на няколко генерации. Активен художник до последните си дни, той ни въодушевяваше с нестихващия си ентусиазъм да твори и опитва, с оптимизма и финото си възприятие за комизъм.

Любен Зидаров е надълбоко обвързван със Съюза на българските художници през годините – ръководител на Творческия фонд през 1980-те години, от 1996 до 1999 е ръководител на СБХ.

Роден във Велико Търново през 1923, приключва живопис при проф. Илия Петров през 1948, само че още като възпитаник рисува многочислени илюстрации и комикси за разнообразни вестници и списания. През 1950 – 1970 рисува за детските издания вестник „ Септемврийче “ и списание „ Славейче “, основен художник е на издателство „ Народна юноша “ (1967 – 1970). Сред най-значимите му илюстрации са „ Приказки на Шехеразада “, „ Български национални приказки “, „ Островът на съкровищата “ на Робърт Луис Стивънсън, „ Подир сенките на облаците “ на Пейо Яворов, „ Морското вълче “ на Майн Рид, „ Том Сойер “ на Марк Твен, „ Приказки “ на Ханс Кристиан Андерсен, „ Приказки от целия свят “ на Николай Райнов.

За творчеството си Любен Зидаров е почетен с държавното звание Народен художник. Носител на разнообразни награди: сребърен орден (1959) и златен орден (1965) от Международната галерия на книгата в Лайпциг, премия на ДКМС за изкуство и просвета (1970), премията „ Борис Ангелушев “ на СБХ за илюстрация (1976), както и медал „ Кирил и Методий “ – I степен през 1963. През 2014 е почетен с огромната премия на Столична община за изцяло творчество и специфичен принос в региона на културата. През 2016 получава оценката „ Златен век “ на Министерство на културата.

През 2022 е почетен със званието лекар хонорис идея на Художествената академия в София.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР