Лявата опозиция в Норвегия, водена от Йонас Гар Стьоре, победи

...
Лявата опозиция в Норвегия, водена от Йонас Гар Стьоре, победи
Коментари Харесай

Левицата идва на власт в Норвегия след 8-те години на Желязната Ерна

Лявата съпротива в Норвегия, водена от Йонас Гар Стьоре, победи на парламентарните избори, създадени през вчерашния ден и доминирани от тематиката за ориста на петролните действия на страната. Така бе комплициран завършек на осем години ръководство на десницата.

" Очаквахме, надявахме се, работихме толкоз крепко и в този момент ние можем най-сетне да кажем: Постигнахме го ", съобщи пред симпатизанти Йонас Гар Стьоре, който се обрисува да е предстоящ министър председател на страната.

При преброени 97,5 % от подадените бюлетини Работническата партия и още четири други левоцентристки партии се обрисува да получат съчетано 100 места в 169-местния парламент, показва Ройтерс. Досега те имаха 81 места. Изискват се 85 места, с цел да се извоюва болшинство в законодателния орган.

Но Гар Стьоре би могъл да образува държавно управление на болшинството, в което с изключение на неговата Работническа партия, да влизат единствено още две партии - Партията на центъра и Социалистическата лява партия. Трите дружно са напът да получат общо 89 места. Това им разрешава даже да избегнат съдействието с останалите две леви партии - марксистката партия Червените и съперниците на петролната промишленост от Партията на зелените.

Но даже коалиция с Партията на центъра, чийто електорат е основан повече в селските региони на страната, и значително градската Социалистическа лява партия се обрисува сложна задача, защото двете политически сили имат разнообразни възгледи по разнородни тематики, от налози до петрола.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР