Лявата германска депутатка Сара Вагенкнехт официално учреди новата си партия,

...
Лявата германска депутатка Сара Вагенкнехт официално учреди новата си партия,
Коментари Харесай

Нова лява партия е учредена в Германия

Лявата немска депутатка Сара Вагенкнехт публично учреди новата си партия, съобщи Българска телеграфна агенция.


Отцепилата се от парламентарно показаната последна левица Вагенкнехт е известна с антисистемните си позиции за противозаконната имиграция, поддръжката за Украйна, зелената политика и ред други въпроси, което притегля вниманието на наблюдаващите най-много във връзка с това дали в Германия ще се появи нова лява опция, която да измести обичайните партии в този бранш.

Новият „ Алианс на Сара Вагенкнехт “ (АСВ) си слага за задача да се трансформира и утвърди като „ национална (масова) партия “ във федералната политика с дълъг небосвод и да промени радикално немския политически живот. Това оповестиха Вагенкнехт, някогашен политик от крайнолявата партия „ Левите “, и нейните съидейници, които станаха съучредители на новата групировка. Официалното учредяване на алианса стана през вчерашния ден в Берлин, с присъединяване на 44 души, които избраха партийно управление, отбелязва ДПА.

Начело на партията застава самата Вагенкнехт (54 г.) - тя ще я управлява в съпредседателство с Амира Мохамед Али, която до неотдавна беше ръководител на разпадналата се към този момент след отделянето на Вагенкнехт и съидейниците ѝ парламентарна група на „ Левите “ в Бундестага. Водещите претенденти на АСВ на идните европейски избори ще бъдат някогашният политик от „ Левите “ Фабио Де Мази и дългогодишният политик от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Томас Гайзел. Новата партия даде поръчка за присъединяване във вота за Европарламент на 9 юни и в източногерманските районни избори през септември, когато редица провинции от някогашната Германска демократична република ще избират нов ландтаг (регионални парламенти). Вагенкнехт не има намерение да се кандидатира нито на едните, нито на другите избори, а ще остане в Бундестага, където в този момент е самостоятелен народен представител.
 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР