Лятото настъпва и идва сезонът на отпуските, което означава, че

...
Лятото настъпва и идва сезонът на отпуските, което означава, че
Коментари Харесай

6 важни правила за пътуване по планински пътища

Лятото настава и идва сезонът на отпуските, което значи, че доста хора ще тръгнат на път. Част от тях ще предпочетат планински курорти, до които се стига с автомобил. Пътуването на пътища с доста завои и на висока надморска височина обаче крие опасности както за индивида зад кормилото, по този начин и за транспортното средство, което ръководи. Затова би трябвало да се съблюдават някои правила. Те освен ще създадат пътуването по-приятно и по-безопасно, само че и ще запазят в положително положение съществени задвижващи системи и елементи на автомобила.

Уверете се, че автомобилът е в положително положение

По планинските пътища всички системи на транспортното средство са подложени на доста натоварване, тъй че преди да потеглите на път, би трябвало да ревизирате спирачната система, окачването, положението на колелата и гумите, както и на всички течности. Не е ненужно да посетите автосервиз, където експертите ще извършат нужната диагностика и да оказват помощ за регулирането на подравняването на колелата благодарение на професионално съоръжение - това ще усъвършенства управляемостта на автомобила и ще избегне несъразмерния разход на гориво. Дори в случай че колата е в цялостно работно положение, по-добре е да не я претоварвате, тъй че в сложна обстановка всички системи да работят добре.

Припомнете си теорията

При обмисляне на пътешестване в планински региони е добре да си припомните по какъв начин наподобяват някои пътни знаци, които които рядко се срещат в града. В планината е значимо да знаете, че следва нанагорнище или втурване, композиция от рискови завои, зона със мощен непряк вятър или с заплаха от сриване на камъни. По-добре е авансово да бъдете готови за сходни обстановки, в сравнение с да се постанова да си припомняте теорията в рискова обстановка.

Намаляване на скоростта с мотора

При втурване от планината с автомобил с ръчна скоростна кутия е доста по-надеждно да спирате с мотора, а не с педала на спирачката. В случая е значимо да изберете точно вярната предавка, която ще натовари по-малко автомобила. Ако карате кола с автоматизирани скорости, е добре да преминете на ръчен режим (стига да има такъв) и да забавяте придвижването с къси натискания на педала на спирачката.

Внимавайте при разминаванията

При прекосяване на тясно място постоянно би трябвало да се дава преимущество на автомобил, който се движи нагоре. Причината е, че за лидера му ще бъде по-трудно да потегли след прекъсване. Освен това, при всяка обстановка, когато се постанова разминаване на стеснен път, е добре да останете компактно вдясно настрана от пътя. Това ще помогне както в условия на лимитирана видимост, по този начин и в случай че насрещната кола би трябвало да направи изострен завой, заради което на стеснен път може да навлезе отчасти във вашата линия.

Избягвайте шофирането в неприятно време и през нощта

Планинските пътища постоянно допускат лимитирана видимост и сложни маневри, които са рискови за осъществяване при дъждовно и мъгливо време, тъй че е значимо авансово да се изследва прогнозата за времето, както и локалния климат. Можете да обсъдите маршрута си с водачи или локални поданици - те евентуално са добре осведомени с проблематичните сектори от пътя. По-добре е да започнете пътешестване рано заран, тъй че видимостта да е оптималната и да има по-малко транспортни средства на пътя.

Поддържайте отдалеченост

В планината е по-добре да спазвате огромна отдалеченост, което сигурно ще направи пътуването ви по-безопасно. Така ще имате време да реагирате, в случай че колата пред вас спре внезапно. Нейният водач може да не е наясно с особеностите на шофиране по планински пътища, също така части трошляк или камък, които постоянно се срещат по планинските пътища, могат да излетят отдолу под колелата му и да увредят вашия автомобил.

Източник: automedia
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР