Лятото наближава. От различни места лекарите ни съветват да забравим

...
Лятото наближава. От различни места лекарите ни съветват да забравим
Коментари Харесай

Лансароте - остров на огнедишащите планини

Лятото наближава. От разнообразни места лекарите ни поучават да забравим за лятната отмора и да си стоим у дома. Но това не ни пречи да мечтаем за слънчеви и топли места на хиляди километри от България.

Лансароте (на испански: Lanzarote) е едно такова място. Това е най-източният от Канарските острови, който е с обща повърхност 846 кв. километра и население от 142 517 души. Само на 125 км от крайбрежията на Мароко и на 2000 км от континентална Испания - това е четвъртият по величина остров от Канарския архипелаг. Този остров с вулканичен генезис още се назовава и "остров на огнедишащите планини " - на територията му са ситуирани триста вулкана. Затова огромна част от острова е покрита със застинала лава.

Столица е град Аресифе (Arrecife), ситуиран в източната част на острова. Това е комерсиално и пътническо пристанище, в което пускат котва търговски кораби и круизни лайнери. Градът изинкнал на мястото на населено място, учредено през XIV век от женевския търговец Малоселло. Аресифе дълго време бил употребен като леговище от бурите от пътешественици и пирати.

В града са основните исторически обекти на Лансароте - старите замъци Сан Хосе и Сан Габриел. По крайбрежието на Аресифе има няколко плажа, отличени със "син байрак " от Европейския съюз. В заведенията за хранене на града пък може да се опитат ястия от прясна риба, уловена от локалните риболовци, и да се дегустира вино, създадено от лозята, отглеждани върху вулканичната лава. Те са

Лансароте е и най-рано появилият се остров от архипелага. На негова територия се намира вулканът Таманфая, незабравим заради скорошната си интензивност, като регионът към него е разгласен за народен парк. Той се посещава най-вече от туристи от Съединени американски щати и Канада. През 1993 година целият остров Лансароте е разгласен за биосферен резерват.

Климатът е екваториален и необитаем, уравновесяван от морето и от пасатите през лятото, без огромни температурни разлики. Средногодишната температура се колебае от +20 °С през зимата до +26 °С през лятото. През цялата година е допустимо къпането в океана - температурата на водата е към 20-23 °С.
По цялата 250-километрова брегова линия има плажове с бял, черен и червен пясък, като те се простират върху 30 км по крайбрежието. Всички плажове са общински и безвъзмездни. Уиндсърфингът също може да се практикува като доста подобаващ е плажът Playa de Famara със своите непрекъснато духащи ветрове.

Въпреки че е прочут като "Острова на стоте вулкана ", Лансароте има към триста вулканични върха. Подобно на другите острови и този е бил населяван от северноафриканските туземци гуанчи (берберско племе), като на Лансароте се съхраняват значими остатъци от тяхното общество. Островът е кръстен на генуезкия мореплавател Ланселот Малосельо (Lancelotoo Malocello), който дошъл тук през 1312 година и дал името си на острова. През 1402 година вследствие на испанското настъпление, островът се причислява към испанската корона. Днес Лансароте е известна дестинация, посещавана от хиляди туристи през цялата година.

Националният парк Тиманфая, с повърхност от 50 кв. км, е формиран от вулканична почва и съставлява огромен интерес за туристите. Статуята "El Diablo " от Сезар Манрике е негов знак.

Канарските острови (на испански: Islas Canarias) са архипелаг в Атлантическия океан и една от самостоятелните области на Испания. Те са испанско притежание от 1405 година. Името им идва от порода кучета, селектирана за защита на каторжници. Според легендата на коренните поданици, на връх Тейде живее богът, родител на седемте острова. Сянката, която Тейде хвърля е 200 километра във вътрешността в океана. Най-големият остров - Тенерифее, е и най-населеният. Най-голям град е Лас Палмас де Гран Канария. Островите са построени от базалт. Тропическият климат разрешава тук да се отглеждат банани, цитрусови дървета, лозя, тютюн). Канарските острови са значима директна база, като огромните пристанища са в Санта Крус де Тенерифе и в Пуерто де Лас Палмас).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР