Лятото на 2023 г. е било най-горещото на Земята от

...
Лятото на 2023 г. е било най-горещото на Земята от
Коментари Харесай

Лято 2023 – най-горещото от 1880 г.

Лятото на 2023 година е било най-горещото на Земята от началото на световните измервания през 1880 година, заяви пресслужбата на НАСА.

Месеците юни, юли и август, взети дружно, са били с 0,23 градуса по Целзий по-топли от всяко друго лято в записите на НАСА и с
1,2 градуса по Целзий по-топли от междинното лято сред 1951 и 1980 година
Това сочат данните на Института за галактически проучвания „ Годард “ на НАСА в Ню Йорк. Анализът пресмята температурни аномалии, а не безспорна температура.

Температурната особеност демонстрира доколко температурата се е отклонила от междинната стойност за интервала 1951-1980 година

НАСА събира температурните си върхове от данни за температурата на въздуха на повърхността, получени от десетки хиляди метеорологични станции, както и от данни за температурата на морската повърхнина, получени от принадлежности, ситуирани на кораби и буйове.

Новият връх идва в миг, когато
изключителни горещини обгърнаха огромна част от света,
като способстваха за разрастването на смъртоносните горски пожари в Канада и на Хаваите и провокираха горещи талази в обширни райони на планетата.

Изключително високите температури на морската повърхнина, подхранвани частично от завръщането на Ел Ниньо, бяха значително причина за рекордната топлота през лятото “, сподели Джош Уилис, климатолог и океанограф в Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Южна Калифорния.

е естествено климатично събитие, което се характеризира с по-високи от естествените температури на морската повърхнина и по-високо морско ниво в централната и източната част на тропическия Тихи океан.

Рекордното лято на 2023 година продължава дълготрайната наклонност на стопляне, споделят от НАСА.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР