Лятото на 2020 г. трябваше да бъде фестивал на спорта,

...
Лятото на 2020 г. трябваше да бъде фестивал на спорта,
Коментари Харесай

Олимпиадата – сеизмично разместване на ТВ пазара

Лятото на 2020 година трябваше да бъде фестивал на спорта, а това щеше да значи огромни продажби на огромни тв приемници

Мега-събитията на спортния свят са основният миг за производителите на тв приемници
(снимка: CC0 Public Domain)

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Токио 2020 в началото трябваше да се състои в петък, 24 юли. Тази дата беше избрана преди години – само че на 24 март Международният олимпийски комитет взе тежко решение: Олимпийските игри в Токио 2020 ще се проведат през 2021 година.

Както към този момент е явно, пандемията има изумителен резултат на всяко равнище в обществото ни. Японското държавно управление е на загуба с над 1 трилион йени заради отлагането на олимпийските игри – и това число единствено ще нараства до лятото на 2021 година.

Междувременно всеки ефирен производител и всеки търговец на електроника знае, че няма друго такова събитие в неговия бизнес като Олимпийските игри и Световното състезание по футбол. Е, и Европейското, вероятно. Тези мега-събития на спортния свят са моментът, в който производителите на телевизионна техника сервират пред света своите софтуерни новости, а продажбите скачат с шеметни темпове. Големите спортни конгреси са „ извинението ”, което доста консуматори чакат, с цел да си купят най-накрая дълго мечтания прекрасен нов тв приемник.

Олимпийските игри в Рио през 2016 година доведоха до скок в продажбите на тв приемници и се оказаха мощен мотор за налагането на технологиите с ултрависока разграничителна дарба – 4K тв приемниците. Маниаците купуваха, купуваха си и „ елементарните ” консуматори.

Не са доста пазарните наблюдаващи, които допускаха, че Токио 2020 може да направи същото за 8K тв приемниците, макар че към този момент има някои забележителни 8K модели на пазара. Но NHK (японският еквивалент на BBC) разгласи, че възнамерява да излъчва огромна част от събитието (включително церемониите по разкриване и закриване) в 8K. А това фрапантно промени картината.

Всичко се обрисуваше прелестно за производителите на ТВ техника, до момента в който не се появи коронавирусът. Той обърна с краката нагоре целия бизнес.

През първите няколко седмици на изолираност в доста страни се наблюдаваше извънреден скок в продажбите на нови тв приемници. Някои анализатори на данни допускат, че нарастването на размера през март 2020 година е било сред 24 и 39 на 100 по отношение на март 2019 година Април и май следват сходен модел. Към юни размерът на продажбите е почти с 40 на 100 по-голям спрямо юни 2019 година
още по тематиката
Е, разбираемо е. Всички бяхме инструктирани да си стоим вкъщи. Гледането на телевизия е метод да убиваме времето. И народът се посвети на гледането.

Но в това време, до момента в който продажбите се усилват, междинната цена на транзакция е спаднала фрапантно, сочат данните. През четирите месеца на престой по домовете междинната стойност, платена за нов тв приемник, се е свила с 10 до 16 % спрямо 2019 година, сочат пазарни данни.

Наред с това не се сбъдна и вярата на производителите да усилят продажбите на 50-инчови модели. Навярно това може да помогне да си разбираем спада на цените. По-малките тв приемници са по-малко печеливши за производителите и търговците от огромните.

Този спад на приходите има и ще има обилни последици за телевизионните производители. Най-големите марки резервираха пазарния си дял през тази година, само че бизнесът не е това, което беше преди година. Маржът на облага от тв приемници е неприятно дребен – а това не може да не се отрази на неумолимия цикъл на нововъведения и нови модели, който всекидневно се „ върти ” на всеки 12 месеца.

Ако буксуването на пазара и търсенето на не-големи, налични тв приемници се окаже дълготрайна наклонност, тогава тласъкът за производителите да създават нововъведения и да вграждат нови, съвременни функционалности ще изчезне.

А това ще значи забележителен застой в бранша и даже възможност за завръщане към навиците от десетилетия: при започване на века междинният консуматор е заменял своя тв приемник с нов на всеки шест или седем години. Ако сходен ритъм се върне, това ще е същинска злополука за забележителен брой производители.

Наред с доста други неща, съгласно анализаторите, 2020 ще бъде и годината, в която тв приемниците ще спрат да бъдат фетишизирани като знаци на богатство и софтуерни чудеса. Вместо това те към този момент ще се възприемат като изцяло функционални детайли по безусловно същия метод, по който са микровълновата фурна или прахосмукачката. Те се възприемат не като наслаждение, а като решение на проблем.

Консумацията на видео наличие на мобилни устройства може да се усили, само че малкия екран остава надалеч напред като най-популярен метод за гледане на обичани филми, записи, излъчвания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР