Лятото е в разгара си. Плажът е все по-предпочитано място

...
Лятото е в разгара си. Плажът е все по-предпочитано място
Коментари Харесай

Кога плажният пясък започнал да служи за слънчеви бани на варненци

Лятото е в разгара си. Плажът е все по-предпочитано място за утеха от жителите и гостите на града. Пясъкът е посипан с плажуващи, които събират загар под жарките слънчеви лъчи. Преди повече от век обаче плажът е употребен главно за топли и студени морски бани.

Слънчевите бани стават съвременни измежду популацията по-късно. За това споделя обява в брой на Варненски общински вестник от 1937 година, споделен в цифровия списък на Регионална библиотека.

Преди 1900 година рядко някой е правил пясъчни бани. Използването на пясъка за събиране на загар е почнало по-късно. Отначало единствено децата от 10 – 14 години са играели голи по пясъка, а след това и възрастните, написа Варненски общински вестник във връзка историята на морските бани. Доста преди да стартира да се употребява интензивно пясъкът плажът е служел за топли морски бани. За задачата даже през 1888 година е била издигната с камъш постройка, която обаче мощните талази разрушили.

Половин век по-късно морските бани към този момент имат напълно нов и възвишен образ. Като централните, по този начин и северните са построени от железобетон. Първообразът им десетилетия преди този момент били боядисани дъсчени кабини, подредени във форма на правоъгълник върху стоманени колони над самото море. Намирали се на 5 – 6 метра във вътрешността от брега. Имало мъжки и женски бани, ситуирани на разстояние от няколкостотин метра.

Модерните морски бани, чиито постройки виждаме и до през днешния ден край варненския плаж, са били по последна дума на строителната техника.

Топлите морски бани пък към този момент се правели не в цинкова вана с печка или с палене на огън на брега за топлене на водата, а в специфични кабини с емайлирани тучени вани, течаща топла и студена морска вода, софа и други улеснения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР