Лятото е в разгара си, но вместо за ваканция, днес

...
Лятото е в разгара си, но вместо за ваканция, днес
Коментари Харесай

Дерматологът доц. Весела Райкова: Появата на косопад след COVID-19 е голям проблем

Лятото е в разгара си, само че вместо за почивка, през днешния ден посредством медиите ни внушават да се тревожим от две неща – ще има ли България постоянно държавно управление и ще настъпи ли в края на сезона следващата вълна на COVID-19. Ако приказваме за държавното управление, би трябвало да си спомним максимата, че в случай че нещо зависеше от изборите, щяха да ги забранят. Колкото до пандемичната рецесия, виж, тук нещата зависят доста и от нас. Пренебрегването на заплахите, които носи пандемията, могат да бъдат съдбовни за мнозина. Между другото и слънчевите лъчи, около хубавите морски плажове също могат да бъдат съдбовни. За тези проблеми приказва пред Труд един голям експерт – доцент Весела Райкова.

– Българите се успокоиха, че пандемията си е отишла. Може да се върне, може и да не се върне, само че останаха доста преболедували, които страдат от последствията на ковид. С какви проблеми се среща един кожен лекар в сходни случаи, доцент Райкова?
– Хората, които се разболяват от COVID-19, имат огромно многообразие от кожни признаци като се започва със съдово засягане най-вече на крайниците, обриви вид алергия по цялото тяло, и се стигне до несъразмерна трошливост на ноктите. В последно време обаче от ден на ден са лицата, които се оплакват от мощен косопад.

– На какво се дължи това?
– Загубата на коса, която се следи след COVID-19, е заради нарушение естествения цикъл на развиване на косъма. След инфекцията, която е съпроводена с висока температура, и която е причина за стрес в развиването на косъма, се следи т. н. телогенен ефлувиум. Характерно за него е ненадейност на появяването, от скалпа отпадат цели кичури, постоянно по време на сресване или след душ. Голямо количество от космите стопират да порастват, навлизат във фаза на покой-телоген за 2-4 месеца и лишава много време преди да се разсънят още веднъж и да дадат нов подраст.

– Как се борим с сходна реакция?
– Подходящо за тези случаи е приложението на препарати през устата, които да съдържат нужните за създаване на нов косъм структурни блокчета и молекули. Те могат да се комбинират с процедури за стимулиране на кръвооросяването на зоната. А още по-силен резултат на стимулиране интензивността на косъма би се получил и от прибавянето на ензими, микроелементи, витамини и растежни фактори локално под формата на мезотерапии. Разбира се не може да се разчита на мигновено деяние или приемане на резултат от една процедура. Хората би трябвало да са непрекъснати и търпеливи и да знаят, че при полагани на верните ограничения в границите на 3-6 месеца косата ще се съживи и ще върне своите характерности.

– Това е много време. Сега обаче е време за плаж. Знаете, че българите рядко се подчиняват на предизвестията да се пазят от слънцето. Точно противоположното – когато е най-опасно, тогава се препичат на плажа. Кога се появява рак на кожата?
– Най-често ракът на кожата се среща при хора над 50-годишна възраст и при такива, които са имали дълготрайно излагане на слънце. Хипотетично обаче, ракът на кожата може да засегне всеки. Това е положение, което не зависи от възрастта. Рискът с придвижване на годините обаче се усилва. Причина за това е, че с времето кожата ни се излага от ден на ден на действието на слънчевите лъчи от една страна, а от друга – че кожата ни помни тези минали към този момент срещи. УВ лъчения водят до отделянето на свободни радикали в кожата, а те повлияват структурата на генома на епителната клетка. И, когато се натрупат множествени промени, клетката стартира да работи по друг метод. Превръща се в предракова или в ракова. А хората, които са с по-сериозен риск от развиване на рак на кожата са тези със ярък фототип и склонни към изгаряне, или тези чести и съществени изгаряния в интервала на детството. Друга група са лицата, употребявали солариум, тези с множестевни бенки или вродени пигментни формирания.

– Лечим ли е този тип рак?
– Добре е да се знае, че ракът на кожата може да бъде оздравял, при изискване че се диагностицира и лекува в точния момент. Ракът на кожата не изчезва, в случай че бъде подценен. Ако му бъде разрешено да се развива, може да аргументи обезобразяване, затруднения и даже гибел при положение на някои. Ето за какво е вярно човек най-малко един път годишно да бъде преглеждан от кожен лекар за следене на кожните формирания. А в това време в домашни условия всеки може да потърси и наблюдава съответни признаци, които да дадат информация до какъв брой едно образувание е проблематично или не. Моята рекомендация е да се следят тези кожни формирания, които трансформират цвета, размера и/или формата си; наподобяват друго от останалите; характеризират се с асиметрия или имат неравни граници; които са са груби или грапави на пипане, кървят, секретират или имат хетерогенен цвят. Грешно е да се счита, че безболезненото образувание е безвредно. При подозрения постоянно би трябвало да се търси консултация с кожен лекар или дерматохирург. Начинът да се предпазим от кожни формирания е да съблюдаваме разпоредбите за излагане на слънце и потребление на слънцезащитни артикули.

– Споменавате слънцезащитни артикули. Напоследък доста известни станаха тези лечения с вливане на витамини интравенозно с изгоди за кожата, по какъв начин оказва помощ това?
– Интравенозните бустери, известни още като витамин инфузионни лечения, са коктейли за венозно приложение, които съдържат разнообразни комбинации от витамини, микроелементи, антиоксиданти, имуностимулатори, аминокиселини, биомимитични пептиди и други Тези лечения набират все по-голяма популярност заради голям брой аргументи.

– Каква е разликата с обичайните добавки?
– При инфузиите се заобикаля приемът на субстанции през устата, метаболизирането им през черния дроб и едвам тогава засищане на кръвта с тях. Важните за метаболитните процеси молекули се доставят непосредствено до кръвния поток, а посредством него и до всички тъкани и кафези на тялото. Друго тяхно преимущество е високото равнище на асимилиране на потребните субстанции без организма да изразходва енергиен запас. Някои от коктейлите могат да се комбинират. Но изборът на артикул следва да стане след консултация с доктор. Според потребностите на съответния субект може да се приложи един или различен тип коктейл. Честотата на вливанията зависи от приложените разтвори, потребностите на тялото, мечтаната за реализиране цел. А резултатите, които може да се чакат включват детоксикация, повишение функционалната мощ на тялото, дълбока и дълготрайна хидратация, усилване на имунитета, антиейдж за еластична и сияйна кожа, като има и коктейли за по-бързо възобновяване след преболедуване, махмурлук, изгаряния или съществени физически натоварвания.

– Какви неточности вършим през лятото, които вредят на тялото ни?
– Лятото е сезонът, в който насладата от свободата да сме на открито, допирът до водата и срещата със слънцето са причина да се усещаме щастливи, само че, с цел да бъде и тялото ни в комфорт, включително и кожата ни, би трябвало да поставим някои по-специфични грижи. Много хора ползват един вид обгрижване на кожата, без значение от сезона. Почистването на лицето заран и вечер за студените месеци е изцяло задоволително. Летните температури обаче провокират разширение на съдовете, на порите, трансформират интензивността на мастните и потните жлези. Натрупват се повече замърсявания. Ето за какво в летния сезон е уместно лицето да се почиства най-малко 3 пъти на ден. Често допускани неточности през лятото са тези, свързани със слънцезащитата – незадоволително нанасяне като количество и периодичност на слънцезащитните артикули или приложението на несъответствуващи текстури, както и използването на детски фотопротектори от възрастни и назад.

– Това са типичен неточности, само че евентуално като експерт сте забелязали и други?
– Още една неточност в летния сезон е продължение приложението на артикули със мощно избелващ резултат. Ексфолирането с тях в действителност има чудодеен резултат. Но новопоявилите се кожни пластове са неподготвени за срещата с по-силното въздействие на УВ лъчи през лятото. Това може да е причина за развиване на фоточувствителност, хиперпигментации, увреждане на колагена и еластина, което да докара до състаряване на кожата, нейното повяхване, а тъкмо това не желаеме. Това не значи обаче, че не трябва да ексфолираме кожата на лицето или тялото. Напротив през летния сезон тя е подобаваща процедура, само че с неагресивни артикули и такива, които да я вършат сензитивна на ултравиолетовите лъчи.

– Как да пазиме кожата през лятото, в случай че имаме проблеми – суха, мазна кожа, акне, зряла?
– Всички знаем какъв брой значимо е да пазиме кожата през лятото. Причината са УВ-А и-В лъчите. UVA-лъчението има дължина на вълната 315-400nm, То прониква в дермата и е отговорно за стареенето на кожата и появяването на бръчки, заради смяна в ДНК на клетките. UVA лъчите участват през цялата година, без значение от времето и могат да минават през стъкло. UVB лъчите, са виновни за забележимото увреждане след излагането на слънце. UVB-лъчение с дължина на вълната 280-315nm въздейства единствено на епидермиса и може да аргументи слънчево изгаряне и зачервяване на кожата. Слънчевите изгаряния са резултат от излагането на UVB лъчи без нужната отбрана. Те могат да доведат до трайни последствия и постоянно са отговорни за появяването на повече бенки, лунички както и на злокачествени кожни формирания.

– Вашите рекомендации?
– Най-важните неща, които би трябвало да имаме поради, с цел да предпазим кожата от нездравословното въздействие на слънцето, са няколко. Ултравиолетовите лъчи са най-силни и нездравословни за кожата в обедните часове. Препоръчително е да се заобикаля непосредствено излагане на слънце в интервала сред 11:00-16:00 часа, а в случай че въпреки всичко се постанова, потреблението на слънцезащитни артикули и хидратанти е наложително. Не бива да се подценява резултатът на водните повърхности, които в допълнение отразяват слънчевите лъчи и водят до приемането на двойна доза от тях. Препоръчително е, изключително за тези, които са фенове на водните спортове, да се употребяват облекла със слънцезащитен фактор. Не забравяйте, че са потребности и шапки и очила. Така се защищава освен кожата на тялото или лицето, само че и скалпа, косата и очите. Слънцезащитните артикули би трябвало да се ползват даже в облачно време. Облаците не могат да спрат УВ излъчване и то, въпреки и невидимо за нас, продължава да оказва своето деяние. Хората със слънчеви алергии месец-два преди старта на топлия сезон би трябвало да приготвят кожата за последващото u излагане на слънце. Това става посредством потреблението на специфични лечения с облъчване, които се преценяват с вида кожа, нейната реактивност и водят посредством ежедневно увеличение продължителността на лъчението до последователно създаване отбрана, който да подсигурява ниска реактивност и добра търпимост в дейния сезон. Рискът от увреждане на кожата от УВ лъчи зависи до известна степен цвета на кожата, само че в реалност всяка кожа може да изгори. Сухата и атопична кожа е сензитивна, елементарно раздразнима, с изменен микробиом. При нея се постанова потреблението на артикули, обезпечават високо равнище на хидратация, възобновяване на естествената флора и регулираща отделянето на на възпалителни молекули. Хората, страдащи от полиморфна светлинна ерупция, би трябвало да употребяват артикули, които да обезвреждат свободните радикали, породени от ултравиолетовите лъчи. За тях важи и правилото да проведат авансово курс профилактична светлинна терапия-десенсибилизация. При тази процедура кожата последователно се излага на ултравиолетови лъчи, с цел да се построи търпимост към слънчевата светлина. Не малко са и хората, които имат преканцерози от вида актинична кератоза или други кожни формирания, които изискват по-високо равнище на отбрана. За тях продуктите би трябвало да обезпечават оптималната отбрана от оксидативен стрес, породен от UVB-UVA лъчи, забележими и инфрачервени лъчи.

– Могат ли витамините, антиоксидантите и питателните добавки да обезвреждат нездравословното въздействие на слънцето?
– В нашето тяло протичат редица химични процеси. Един от тях е окислението. При този развой се отделят свободни радикали. Тези радикали могат да са причина за развиването на болестни положения, които започват като погрешно разделяне на някои кафези, увреждане на генетичния материал на други. Постепенното струпване на сходни събития в тялото води пораждане на разновидности, рак, атеросклероза, стареене и други Причини за по-високи равнища на свободни радикали в организма са тютюнопушенето, неправилното хранене, стресът, както и изгарянията след излагане на слънце. От своя страна антиоксидантите са субстанции, които се борят със свободните радикали, понижават образуването им или ги обезвреждат. Пример за антиоксиданти са: витамин А, витамин С, витамин Е, ликопен, флавоноиди, омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини. Тях по натурален метод може да си ги набавим посредством консумация на цитруси, ядки, боровинки, домати, зелен чай, риба. Ето по какъв начин методът ни на хранене може да окаже непосредствено въздейства върху на възникването или намаляването на възпалителните процеси в тялото.

Доц. Весела Райкова е кожен лекар в Amber Beauty Club. Има над 10 години клинична процедура по дерматология и близо 20 – по микробиология. Преподава в Медицинския университет в София – доцент е към Катедра “Медицинска микробиология ” и завежда лаборатория по полово излъчени заболявания.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР