Лятото е почти на прага ни. Задават се любимите дни

...
Лятото е почти на прага ни. Задават се любимите дни
Коментари Харесай

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за май 2022 г.

Лятото е съвсем на прага ни. Задават се обичаните дни на морско равнодушие, вечери с другари и време, което да отделяме единствено на себе си…

В търсене на най-хубавото четиво през днешния ден ви представяме скъп лист с най-продаваните заглавия от каталога на издателство „ Сиела “ за май 2022 г.

А тук е прикрито за всекиго по нещо. Има обич, ненавист, скъпи препоръки и мемоари от историята. Има книги, цялостни с мъдрост, тайнственост, интриги, триумфи и провали. Приятно четене!


10. „ Аз още броя дните “
Георги Бърдаров

Топла майска нощ през 1993 година Обсадата на Сараево е почнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война сред довчерашните съюзни югославски нации. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в безмълвие.

Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си измежду разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава следващото малко, едвам половинчасово мъртвило, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да доближат свободата… или да посрещнат гибелта.

Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, с цел да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в механа и незабелязано заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се усилват, а от дълго време заровени секрети излизат на повърхността.

Две нощи. Четири ориси. Всички водещи до най-важните въпроси.

Кой възпламени тази война? И кой завоюва от нея?

Мислех, че знам всичко за нещастието на двамата млади, които светът назова „ Сараевските Ромео и Жулиета “. Този разказ ми даде пределно явен отговор, че не съм бил прав… И този край, този фрапантен край!

Христо Карастоянов

9. „ Аристократът “
Пенелъпи Уорд

Кой е оня страхотен мъж, за който мислиш от време на време? Онзи, който ти се изплъзна? Всяко момиче си има по един подобен, нали?

Моят е непристойно хубав английски благородник – Лео Ковингтън. Мъжът, който за едно лято прекатурна целия ми свят.

Когато го видях за първи път, бе изцяло гол. Оживял гръцки господ в цялостния си искра. Което трансформира запознанството ни в неприличен призрачен сън за мен.

Нямахме късмет. Бяхме цялостни противоположности, само че привличането посред ни беше неудържимо. И двамата знаехме, че имаме прекомерно малко време, и вместо да се нараним, искахме да му се насладим.

Аз бях изкушението, поради което би захвърлил купата, парцелите, благосъстоянието си. За мен той беше невъзможното бъдеще. Не ни бе писано. Съдбата ни даде късмет да се докоснем до щастието – и след това го изтръгна от ръцете ни.

Оставих любовта на живота ми да си отиде. Приключихме и нямаше да се забележим в никакъв случай повече.

Но в този момент, пет години по-късно, имам писмо от него.

Мислех, че няма по какъв начин да объркаме повече орисите си.

Грешах.

8. „ Неделният продавач на книги “
Даниел Вълчев

„ Неделният продавач на книги “ мъчно може да се показа с няколко фрази. По някакъв метод, това е книга за книгите, за това, което прочетеното оставя у нас, и по този начин взе участие в основаването и подреждането на нашата вътрешна персонална библиотека.

По своя род „ Неделният продавач на книги “ е разказ. Фабулата е деликатно построена към последователното откриване на една мистерия – изгубването на брата на героя-разказвач. Липсващите книги от домашната библиотека се появяват една по една, разсънват разнообразни мемоари и водят героя през извивките на повествованието.

Образите са забавни, грижливо показани и разрастващи се до самия край – приказлива съседка и нейната внучка – младеж, възрастен преподавател по математика, млада полицайка и дребната ѝ щерка, дете с аутизъм, православен духовник, жена с невероятни качества в алианско село. И всичко това, пропито от тайнственото наличие на безлик продавач на книги, който се появява единствено в неделите.

В книгата е забъркана една възбуждаща въображението примес от литература, просвета, философия и случки от всекидневието – от Лермонтовия Печорин до уравненията на Курт Гьодел, от Умберто Еко до правилото на Хайзенберг и от Малкият принц до котката на Шрьодингер. Възвишеното и всекидневното, сериозното и ироничното, суровото и лиричното по един натурален метод се свързват в една точка – уважението към безконечния жертван блян на индивида да се съизмерва със своя Създател.


7. „ В задачата “
Ел Кенеди

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за май 2022 година

Тя е доста добра в постигането на задачите си…

Сабрина Джеймс има ясни цели – приключва колежа, разрушава конкуренцията в Харвард, стартира високоплатена работа в една от най-големите адвокатски фирми в страната. Пътят надалеч от кошмара в дома ѝ несъмнено не включва неудържим хокеист, който има вяра в любовта от пръв взор. Една нощ на необуздана пристрастеност е всичко, което тя е подготвена да даде на Джон Тъкър. Ала от време на време една нощ е задоволителна да преобърне целия ти живот.

…но целите ѝ ненадейно се променят…

Тъкър има вяра, че да си част от тима е значимо и в живота. На леда той се усеща добре надалеч от светлините на прожекторите, към които се стремят неговите съквартиранти и съотборници. Но когато схваща, че ще става татко единствено на 22, той не може да не поеме отговорност. Особено откакто майката на детето му е смазващо красива амазонка, която го провокира и вбесява с всяка своя дума. Проблемът е, че сърцето на Сабрина е заключено и тя отхвърля всякаква помощ даже в този внимателен миг.

Ако желае да завоюва дамата на своите фантазии, той би трябвало да я убеди, че с цел да улучиш живота право в задачата, ти е нужна помощ… и обич.

6. „ Как да оцелееш в България “
Филип Зуберски, Владимир Иванов, Йордан Йорданов

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за април 2022 година

Оцеляването в България не е смешка работа!

Затова е значимо да си добре квалифициран и тази книга ще ти помогне. Довери се на основателите на паметния уебсайт brato.bg, които ще бъдат твой гид в българската народопсихология и сървайвализъм.

От основателите на Brato.bg

Като всеки справочник „ Как да оцелееш в България “ съдържа практични и изпитани препоръки, подбрани от топ специалисти, които ще развиеш потребни умения за оцеляване в „ Люлин “, Враца, на женитба, в такси и като цяло в България. Нарисувани от Неда Малчева, обстановките в книгата ще ти се сторят познати до болка… къде от смях, къде не.

Чети, посмей се и се убеди за следващ път, че сме популярен народ.

Народ, който оцелява на инат на всичко.

За създателите:

Филип Зуберски  – Бивш състезателен публицист, сегашен преподавател. Може да се похвали с работа по общ план със CNN, премия Учител на годината в категория „ Средно обучение “, отлични знания на играта FIFA и постоянни месечни банове в обществените мрежи. Обича да чете и да дава мигач.  

Дани Йорданов  – Работил е като кореспондент във вестник и телевизия, алергичен е към хора, които не четат книги. А и към този момент се изприщва от българската публицистика. Филолог е по обучение и в този момент формален писач. Вярва, че в Рая ще влязат грамотните.

Владимир Иванов  – Дългогодишен състезателен публицист, стараещ се да избяга от обичайните клишета, съпътстващи обичаната на милиони игра, а точно Цар Футбол. И въпреки всичко поради неналичието на малшанс не постоянно се получава. Не се възприема като публицист, само че се гордее с обстоятелството, че дружно с двама правилни другари имат към този момент 2 книги зад тила си.

5. „ Стопанските парадокси на българския комунизъм “
проф. Вили Лилков

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за май 2022 година

В книгата за първи път се разгласява систематизирана информация от литерните каузи за трудовата и софтуерната дисциплинираност на социалистическия служащ, амортизираните индустриални фондове и тежките условия на работа, за плануваните загуби, работата на субсидии и фалшификациите на стопанските резултати.

Читателят ще остане сюрпризиран от броя на трудовите злополуки, повредите и пожарите, всеобщите обири, нехайството и безотговорността в производството, които предопределят ниско качество на продукцията, брак и залежали артикули и безпаричен вътрешен пазар. Представени са данни и документи за губещия експорт и ограбването на задграничните сдружения, за работата в условия на действителен банкрут на заводи и фабрики, на Административнопроцесуален кодекс и Трудово-кооперативно земеделско стопанство, както и за активността на научно-техническото разузнаване, което посредством обири на научно-технически информации, произведения, машини и технологии от капиталистическите страни се трансформира в „ мотор на напредъка “ в областта на електрониката, фармацията, битовата химия, военното произвеждане и др.

Информацията от литерните каузи, докладите на Българска народна банка, които дълги години бяха недостъпни, разкритите разбори и отчети на ръководителите на Държавна сигурност и Министерство на вътрешните работи и признанията на комунистическите вождове след 1989 година безкомпромисно разрушават митовете на комунистическата агитация за цветущото положение на стопанската система в Народна република България и демонстрират същинското лице на разрухата, която Българска комунистическа партия остави след себе си. В актуалната книга документите застават против лъжата, която доста години пробва да се показа като истина!

4. „ Домът на GUCCI “
Сара Г. Фордън

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за ноември 2021 година

На 27 март 1995 година Маурицио Гучи, правоприемник на именитата фешън фамилия, е покосен от незнаен палач на път за своя офис в Милано. През 1998 година някогашната му брачна половинка Патриция Реджани Мартинели, известна в медиите с прозвището Черната вдовица, е наказана на 29 години затвор за поръчката и организирането на въпросното закононарушение.

Дали Патриция е направила злодеянието, тъй като финансовото разхищаване на брачна половинка ѝ е било неконтролируемо? Дали го е сторила, тъй като е знаела, че мъжът ѝ се кани да се ожени за своята държанка? А допустимо ли е в действителност Патриция да е почтена?

Историята на Гучи е история за разкош, ексцентрика, интриги, възходи, падения, само че също и за един истински подем в стилната промишленост. Изящно написана, подробно проучена и хвалебствено призната в целия свят, „ Домът на Gucci “ на Сара Г. Фордън e скандална история за висша мода, крупно благосъстояние и сърцераздирателна персонална покруса, която ще ви погълне напълно и ще прикове вниманието ви до последната страница, а по-късно дълго ще ферментира в съзнанието ви.


3. „ Опашката “
Захари Карабашлиев

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за февруари 2021 година

Няколко години след Втората пандемия светът, какъвто го познаваме, към този момент не е същият – дълбока икономическа промяна, неодобрение, всеобщи вълнения – сериозната точка от дълго време е достигната.

В това време на ужас и безпорядък любовта сред Невена и Павел е непоклатима и когато той ѝ предлага да свържат живота си вечно, наподобява, че най-хубавите им дни предстоят. Същата нощ обаче открива, че на годеницата му, необяснимо по какъв начин, ѝ е пораснала опашка. Истинска опашка. 

И до момента в който Невена не вижда това като особеност или проблем, Павел е разтресен радикално.

Нещата се усложняват още, когато той получава ненадейно предложение – да завоюва идващите президентски избори. 

Изкушен да одобри задачата, която му се предлага, и да поведе страната към един нов ред, Павел се изправя пред съдбовни решения и техните безвъзвратни последици.

2. „ Жива “
Ина Ясипова

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за май 2022 година

За да открие още веднъж истината в сърцето си, Яна би трябвало да поеме обратно – към предишното и към корените, от които се е пробвала да се отскубне.

Съдбата ще я води в съвсем обезлюденото село Елици, където хубостта на природата, мъдростта на локалните и изконните български ритуали отключват от дълго време задрямали кътчета в душата ѝ.

Селото крие доста секрети, а най-странната от тях е, че на това забравено от бога място вековна тайнственост от българската история чака да бъде разкрита…

Историята ни връща назад към корените и традициите. С аромат на пресен билков чай, топъл като домашно огнище и носещ магията на на българските планини на книжния пазар излиза дебютният роман „ Жива “ от Ина Ясипова – история за истински значимите корени на всеки българин, за семейството и любовта, за традициите и утехата.

1. „ Още 365 дни “
Бланка Липинска

 10-те най-продавани книги на издателство

Бременната Лаура е простреляна. Най-добрите лекари на света се борят за живота на младата жена. Съпругът ѝ, дон на сицилианската мафия, би трябвало да вземе най-трудното решение в живота си. Кого да избави – обичаната си или нероденото им дете…

Какъв избор ще направи Масимо?

Ще има ли смисъл животът му без Лаура? Ще може ли да отгледа самичък сина им? Разтърсват го милиони въпроси, а отговорите не са утешителни. Съдбата на фамилията му е заложена на карта.

Чии 365 дни ще проследим в третата част на сагата?

„ Още 365 дни “ е продължение на бестселъровата поредност на Бланка Липинска за Лаура Биел, отвлечена от главата на сицилианската мафия. От първите две книги – „ 365 дни “ и „ Този ден “, са продадени над милион и половина бройки по целия свят. Изпълнени с еротика и сензационни обрати, сравнявани със международния бестселър „ Петдесет нюанса сиво “, романите завоюваха сърцата на полските дами.

Затегнете коланите, тъй като „ Още 365 дни “ е същинско адреналиново прекарване, което ще ви изненада и разчувства!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР