Лятото е най-подходящото да положим едно национално усилие да излезем

...
Лятото е най-подходящото да положим едно национално усилие да излезем
Коментари Харесай

Министър Кацаров: Лятото е най-подходящо да направим национално усилие срещу пандемията

Лятото е най-подходящото да поставим едно национално изпитание да излезем от тази обстановка на пандемия - а то се свежда до нещо простичко, потвърдило се към този момент - да се имунизират повече хора.

Това съобщи на среща с представители на Обществения съвет служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. Целта е повишение на публичната осведоменост за изгодите от имунизациите.

" Дадохме ужасяващи жертви на тази пандемия. През последните 30 години междинната дълготрайност на живот в нашата страна се усили с близо 5 години. Само за предходната година тя е намаляла с година и половина ", сподели при започване на брифинга министър Кацаров.

По думите му е лъжливо спокойствието, на което се любуваме през летните месеци, тъй като епидемията не е в контрола ни и ние не сме застраховани от нова вълна - даже не можем да предвиждаме по кое време ще пристигна тази вълна, в този момент през лятото или през есента.

Според него няма потребност да се принуждават хората да се имунизират.

" Само отчасти е правилно обаче, че това е персонален и непринуден акт, тъй като той визира доста други хора. Тук не става въпрос единствено за твоето персонално здраве, носиш отговорност с изключение на за себе си, носиш отговорност за доста други хора. Затова не е единствено персонален акт, по тази причина е нещо, което може да бъде несъмнено като национална идея и като национално изпитание. И в този смисъл приносът на всеки един е значим ", безапелационен беше министър Кацаров.

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова съобщи, че разчитат доста на обществеността и в този момент е време да вземем решение като общество не към този момент от здравна позиция, а като общество да решим, че можем да решим част от проблемите, които стоят пред нас.

" Всички последни проучвания, последни изявления, инструкциите, които получаваме от Европейския център по надзор на болесттите, сочат, че хората, които са получили две дози от имунизацията срещу ковид, са защитени от разпространяващия се сега нов вид на вируса в Европа ", добави проф. Кожухарова.

Проф. Красимир Гигов сподели, че Ваксинационният щаб е извършил своята активност във връзка с приемане, дистрибутиране, организация на имунизиране, само че очевидно се стига до един таван на осъществяване.

" В момента имунизираните са към 1 700 000 души, което е напълно малко и би трябвало да се търсят нови способи за постигане до обществото. Освен имунизацията няма друго средство сега, което да ни предотврати една пандемична конюнктура ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР