Лято е, топло е, но това не е причина кафеманите

...
Лято е, топло е, но това не е причина кафеманите
Коментари Харесай

Лекар: Ако със ставането изпитвате жажда, не бързайте да посягате към кафето!

Лято е, топло е, само че това не е причина кафеманите да се откажат от навика си да стартират деня с тонизиращата напитка.

Напротив, поради неналичието на тонус в горещото време, непрекъснатата жадност и даже лятното бодърствуване хората могат даже да протягат ръка по-често към кафето в горещото време. До какво води обаче този табиет?

Руският доктор Олег Перушкин разяснява какви са заплахите от кофеина в горещите дни за някои категории хора и по-специално по какъв начин той въздейства върху кръвното налягане. Приемът му в жегата води до неподходящи промени с кръвното.

" Ако още със ставането изпитвате жадност, не бързайте да посягате към обичаната си кофеинова напитка. Най-добрата алтернатива за утоляване на жаждата е елементарна вода, която не е газирана.

Но сладките сокове, газираните питиета, смутитата и другите вкусотии е най-добре да ги оставите за вечерта, когато е по-хладно ", споделя специалистът. Той поучава и кафето да не се пие в горещините.

Според доктор Перкушин напитките с ослепителен мирис и богат усет - са по-приятни за пиянство в студен ден. Но през лятото кофеинът може да аргументи ненадейно утежняване на здравето.

Както означи терапевтът, в жегата, след една дребна чаша еспресо, могат да настъпят не най-благоприятните промени в благосъстоянието.

Най-често налягането се покачва след потреблението на напитката и може да се повиши до стойности над 150/90. Също по този начин кофеинът в жегата може да се форсира сърдечния темп, да се появи трептене на ръцете и леко зашеметяване.

Ефектът ще бъде по-слаб, в случай че пиете охладена кофеинова напитка, да вземем за пример фрапе. Но съществуването на кофеин в нея не я прави изцяло безвреден за здравето, напомня специалистът.

" Ако нямате обилни проблеми със сърцето или кръвоносните съдове, тогава през лятото можете да пиете кафе с мляко, само че не повече от 2 чаши дневно ", споделя лекарят, съобщи Zdrave.to.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР