Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което Луната напълно или

...
Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което Луната напълно или
Коментари Харесай

Първо пълно лунно затъмнение за 2022 - луната стана кърваво червена

Лунно затъмнение е астрономическо събитие, при което Луната изцяло или отчасти от сянката на Земята. То настава, когато Луната навлезе в сянката на Земята, т.е. Слънцето, Земята и Луната би трябвало да лежат на една права линия. Това се случва при пълнолуние.

Майското пълнолуние е известно на народите по света с разнообразни известни названия, свързани с естествените промени на Земята. В Северна Америка индианските племена назовават явлението „ Луна на цветята”, тъй като през май обичайно в Северното полукълбо цъфтят полските и култивиран цветя. В англосаксонската традиция пълнолунието се свързва с млякото, защото през май кравите се доели по три пъти дневно и давали най-вече мляко.

Лунните затъмнения са впечатляващи за феновете астрономи, въпреки да не са по този начин редки и необикновени като слънчевите затъмнения. Майското затъмнение тази година ще се следи отчасти от нашата страна, сподели Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките. „ Пълното лунно затъмнение ще се следи от Западна Европа и от Централна и Западна Африка, като оттова то ще бъде очевидно рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната.

От Северна Америка затъмнението ще бъде очевидно в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно явлението ще може да се наблюдава от Атлантика, Южна Америка, югоизточните елементи на Тихия океан и Антарктика.

От България ще следим единствено началните частични етапи на явлението

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР