Луната е най-близкият ни съсед и за него знаем (или

...
Луната е най-близкият ни съсед и за него знаем (или
Коментари Харесай

Вече намериха приложение на тунелите на Луната

Луната е най-близкият ни комшия и за него знаем (или мислим, че знаем) доста. Луната е  изучавана, картографирана  и даже посещавана от хората повече от веднъж. Все отново, това не значи, че не разполага с някои изненади, които може да ни сервира.

При нови проучвания на Луната беше открита една от тези мистерии – огромни дупки в лунната повърхнина наоколо до Северния полюс на Луната. Според най-смелата доктрина на учените, тези дупки може да са част от голяма мрежа тунели под лунната повърхнина.

Странните дупки са били видяни от откриватели, които работят с института  SETI – Search for Extraterrestrial Intelligence за намиране на извънземен разсъдък и с изследователската стратегия за Марс – и двете организации употребяващи изображения от лунния орбитален уред на НАСА, като търсят да идентифицират  пропуски при предходни проучвания на  повърхността на Луната.

Преди да започнете да си представяте дребните зелени човечета, живеещи в подземията на Луната, би трябвало да знаете, че учените изобщо не мислят, че тунелите са основани от извънземни на същества.  Те дефинират тунелите като останките на античните „ тръби “, по които е текла  лава, преди да падне надълбоко под повърхността на Луната. С течение на времето, потокът от магма е престанал да съществува, само че огромни кухи канали останали.

Дупките открити от учените са наречени „ капандури “. Образували са се там, където твърдата черупка на лава се е сринала  и по този начин е основала път към повърхността на Луната.

На този стадий не е ясно каква е дължината на тези тунели, нито до каква степен стигат те, само че в НАСА към този момент обмислят  евентуалната им полза за бъдещите  пилотирани задачи на Луната.

„ Дори и облиците с най-висока резолюция от дупките снимани на кратера Филолаос  (Philolaus), не ни разрешават да сме сигурни на 100 %, че това са „ капандури “ на тунели от лава, само че ние ги проучваме по величина, форма, светлина и геология и вероятността да са тунели и много висока “, изяснява Паскал Лии, академик от стратегиите SETI и Mars, който проучва новите находки.

В не толкоз далечно бъдеще астронавтите на Луната могат да употребяват тези лунни тунели за укрития от галактическата радиация. Обикновено когато се приказва за построяването на лунна колония си представяме структури ситуирани на повърхността на земния сателит. Дали обаче построяването на инфраструктурата на една такава колония няма да бъде по-безопасна и ефикасна, в случай че е под повърхността на Луната във към този момент съществуващите тунели?

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР