Лула да СилваЛуиз Инасио Лула да Силва встъпи вчера в

...
Лула да СилваЛуиз Инасио Лула да Силва встъпи вчера в
Коментари Харесай

Екологична суперсила и разследване на геноцид. Лула отново стана президент на Бразилия

Лула да Силва
Луиз Инасио Лула да Силва встъпи през вчерашния ден в служба като президент на Бразилия, предадоха международните организации. За Лула да Силва, който е представител на бразилската левица, това ще бъде трети президентски мандат.

Лула, който беше президент по време на два поредни мандата от 2003 до 2010 година, победи през октомври досегашния президент Жаир Болсонаро, който е представител на крайната десница.

По този метод Бразилия прави политически завой наляво, отбелязва „ Ройтерс “.

Вчера той постави клетва като президент на Бразилия. В речта си насочи тежки обвинявания против крайнодесния някогашен водач Болсонаро и даде обещание фрапантна смяна на курса, с цел да избави страната, която е измъчвана от апетит, беднотия и расизъм.

В речта си пред Конгреса, откакто публично пое ръководството на най-голямата страна в Латинска Америка, левият политик съобщи, че  демокрацията е същинският победител на президентския избор през октомври, когато той в профил Болсонаро при най-напрегнатите избори от едно потомство насам.

Болсонаро, който в петък отпътува от Бразилия за Съединени американски щати откакто отхвърли да признае провалянето си, насочи голословни изказвания за изборни недостатъци, с което провокира бурно придвижване на отричащите изборните резултати.

„ Демокрацията беше огромният победител на тези избори, преодолявайки най-бруталните закани за свободата на гласоподаване и най-отвратителната акция на неистини и ненавист, замислена за манипулиране и злепоставяне на гласоподавателите “, съобщи Лула пред депутатите, представен от „ Ройтерс “.

Той насочи прикрита опасност към Болсонаро, който в този момент е изправен пред възходяща възможност да се изправи пред правораздаването за антидемократичната си изразителност и за оправянето с пандемията, откакто към този момент няма имунитет като държавен глава.

„ Ние не носим никакъв дух на възмездие против тези, които се пробваха да подчинят нацията на своите персонални и идеологически планове, само че ще подсигуряваме върховенството на закона “, съобщи Лула, без да загатва непосредствено името на своя предходник. „ Онези, които сгрешиха, ще дават отговор за грешките си “.

Президентът също по този начин упрекна администрацията на Болсонаро, че е направила „ геноцид “, като не е реагирала вярно на пандемията от COVID-19, която умъртви повече от 680 000 бразилци.

„ Отговорностите за този геноцид би трябвало да бъдат разследвани и не би трябвало да останат ненаказани “, сподели той.

Плановете на Лула за ръководство бяха в ослепителен контрастност с четиригодишното президентство на Болсонаро, което се характеризираше с оттегляне от отбраната на околната среда в дъждовните гори на Амазония, по-свободни закони за оръжията и по-слаба отбрана на коренното население и малцинствата.

Лула съобщи, че желае да трансформира Бразилия, която е една от водещите в света страни производители на храни, в екологична суперсила. Той ускори уговорката си да постави завършек на обезлесяването на Амазония, което доближи до 15-годишен връх по време на управлението  на Болсонаро, като в същото време притегли коренното население, което с цел да помогне за опазването на горите.

Новият президент на Бразилия съобщи, че ще анулира десетки решения на Болсонаро за разхлабване на законите за огнестрелните оръжия, които провокираха внезапно нарастване на броя на притежателите  на оръжие.

„ Бразилия не желае повече оръжия, тя желае мир и сигурност за своя народ “, сподели Лула да Силва.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР