Лукойл злоупотребява. Това е становището на КЗК след разследване за

...
Лукойл злоупотребява. Това е становището на КЗК след разследване за
Коментари Харесай

КЗК: Лукойл злоупотребява

Лукойл злоупотребява. Това е мнението на Комисия за защита на конкуренцията след следствие за корист с монополно състояние на антимонополния орган. От ведомството показват, че съображение за инспекцията са разпореждания на Закона за защита на конкуренцията и Договора за действие на Европейския съюз.

Антимонополният орган е бил сезиран за нарушавания от други две компании, работещи на българския пазар на горива. Това са „ ОМВ България “ ЕООД и „ Инса Ойл “ ЕООД, съобщи оффнюз.бг.

Ето какво оповестяват от Комисия за защита на конкуренцията:

Предвид социално-икономическата значителност на горивата, заради директния им резултат върху цялата българска стопанска система и директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисия за защита на конкуренцията прави непрекъснат мониторинг на всички условия имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

В тази връзка по претенции от участници на пазара на търговия на едро на горива („ ОМВ България “ ЕООД и „ Инса Ойл “ ЕООД) пред Комисия за защита на конкуренцията бе формирано произвеждане против Лукойл България ЕООД за определяне на осъществено нарушаване по член 21 от Закон за защита на конкуренцията и член 102 от Договор за функционирането на Европейския съюз по отношение на ценовата политика на сдружението при търговията на едро с моторни горива.

В хода на изследването, Комисията откри, че „ Лукойл-България “ ЕООД е част от отвесно интегрираната група Лукойл, която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и има мощно развита складова и транспортна инфраструктура, което съставлява конкурентно преимущество пред останалите сдружения разрастващи активност на пазарите на горива в страната. Дружеството също по този начин има висок пазарен дял и е пазарен водач на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната.

Комисия за защита на конкуренцията разпознава конкурентни проблеми, свързани с прилаганата от страна на сдружението ценовата политика при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Според Комисията сдружението е прилагало ценова преса по отношение на съперниците си посредством последователно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и унищожаване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите. Ценова преса е налице, когато разликата сред цените на долния пазар на дружество с господстващо състояние и цените на горния пазар, които то фактурира на съперниците си, е негативна, или незадоволителна, с цел да се покрият характерните разноски за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Според Комисията това държание на „ Лукойл-България “ ЕООД съставлява обща тактика за ограничение на търговията на едро на горива в страната, за усилване на господстващото му състояние на пазара на търговия на едро на горива.

Поведението съставлява корист с владичество, както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки.

В период от 60 (шестдесет) дни получателят на определението и подателите на настояванията имат право да показват писмени възражения, надлежно мнения по предявените изказвания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР