Лукойл в България е използвала вратичка в закона, за да

...
Лукойл в България е използвала вратичка в закона, за да
Коментари Харесай

Лукойл се е възползвала от вратичка в ценовия таван, за да внася скъп руски петрол в Европа

" Лукойл " в България е употребила " малка врата " в закона, с цел да заобикаля възбраната за импорт на съветски нефт в Европейския съюз (ЕС). Това се е случвало на цени по-високи от заложения ценови таван, като по този начин е осигурила на Кремъл 430 млн. $ данъчни доходи.

Това твърди разбор на българския Център за проучване на демокрацията и Центърът за проучване на силата и чистия въздух (CREA),.

Новината идва, откакто малко след началото на войната на Русия в Украйна Европейски Съюз реши да наложи възбрана за импорт на съветски нефт. Единствената страна, която получи изключение (ембарго) от глобите за импорт по море беше България.

В началото на ноември друго откри, че макар ембаргото, рафинирани артикули от съветски нефт стигат до Европейски Съюз точно през България.

Според следствието, оповестено в сряда сред август и октомври 2023 година през " Лукойл " в България са направени 20 доставки на съветски нефт. Цената му е над 60 $ за барел, а по този начин на Кремъл са били обезпечени 430 млн. $ данъчни доходи.

Фоворител на Европейската комисия разяснява след обявата на " Политико ", че България се употребява от краткотрайна отстъпка от общите наказания на Европейски Съюз за вноса на съветски нефт, която се планува да отпадне в края на идната година. Таванът на цените за съветския нефт не важи за този импорт към България и не визира доставките по море, изясни той. България може едностранно да реши да не употребява отстъпката, означи представителят.

В края на на 2022 година за таван на цените от 60 $ за барел за съветския морския недопечен нефт. Целта беше да се лимитират облагите на Русия, с които тя финансира войната си против Украйна.

В началото на август българските чиновници виждат, че страната внася барели съветски нефт на цени над 60 $. Затова те се обръщат към Европейски Съюз, от кое място обаче дават отговор, че България не е задължена да се преценява с това предписание, защото тя внася нефт по силата на дерогация.

Така всички доставки от съветски генезис в интервала от август до октомври са на цени сред 69 и 89 $ за барел.

Информацията на Политико демонстрира и че в интервала април - октомври 2023 година над една четвърт от целия експорт на горивни артикули от " Лукойл Нефтохим " е обвързван с прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд с крайни дестинации - редица страни отвън Европа. Една трета от тях са пътували към Съединени американски щати.

От началото на петролните наказания 822 кораба, пренасящи недопечен нефт от Москва, са трансферирали товара си на различен транспортен съд в териториалните води на Европейски Съюз - множеството в гръцки, само че също по този начин и в малтийски, испански, румънски и италиански води. Обемът е 400 хиляди барела дневно.

В началото на ноември, че Русия е получила над 1 милиарда евро с помощта на " Лукойл " и изключението от европейските наказания в България .

Това провокира напрежение сред ръководещите сътрудници от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС. ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха дерогацията да бъде анулирана неотложно.

Това беше отхврълено от ПП-ДБ, като при започване на декември това да се случи от 1 март.

Междувременно " Лукойл " бизнеса си в България. През последните години съветската компания не плащаше налог облага. През последните месеци обаче държавното управление, регулаторите и Народното събрание започнаха редица дейности против съветската компания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР