Лукойл“ ще трябва да платят още 25 млн. лв. на

...
Лукойл“ ще трябва да платят още 25 млн. лв. на
Коментари Харесай

„Лукойл“ ще трябва да платят още 25 млн. лв. на държавата

„ Лукойл “ ще би трябвало да платят още 25 млн. лева на страната, откакто Върховния адвинистративен съд отхвърли настояването на компанията, обвързвано с дерогацията.

Компанията искаше да се спре осъществяването на  Заповед № РД-16-33/15.01.2024 година на министъра на стопанската система и промишлеността, обвързвана със Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. В жалбата си „ Лукойл “ твърдеше, че е платило в цялостния размер отговорностите си по закона за 2023 година

В настояването си компанията твърдеше, че в случай че не бъде спряна заповедта на икономическия министър, ще им бъде публикуван акт, че дължат на страната спомагателна вноска в размер на 24 584 167 лв. за декември 2023 година

„ Лукойл “ ще би трябвало да платят още 25 млн. лева на страната

Според висшите съдии обаче компанията не е показала доказателства, които да обосноват прекъсването на заповедта на министъра.

„ Съобразно претекстовете за приемане на Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз, РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата не покрива напълно хипотезата, касаеща българския пазар и по – съответно преработката и рафинирането на петрол с генезис Русия. Общественият интерес се обосновава с събитието, че вноските според чл.3, ал.1 ЗКРПТ ще се събират Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Приоритетният публичен интерес се свърза и с разходването на тези вноски, които целят да компенсират потребителите за превоз. В удостоверение на горното е признатото от Министерски съвет Решение № 18 от 15.01.2024 година одобрение на Програма за финансова поддръжка на физически лица за превоз по член 8, алинея 1 от Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз, която е създадена за да се смекчат икономическите последствия върху фамилиите, които в интервала от 01.12.2023 година до 29.02.2024 година включително са получавали месечни помощи за дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст по реда на член 7 от Закона за фамилни помощи за деца.

С този избор се цели да се добави пакета от подкрепящи ограничения, ориентирани към фамилиите, отглеждащи деца. При вземане предвид с уязвимостта на тези фамилии и високата степен на взаимозависимост на децата от гарантиране на по-добри условия за живот и развиване, оказването на поддръжка по програмата ще има удобен резултат върху общото богатство на фамилиите “, споделиха от Върховния административен съд.

Определението на тричленния състав предстои на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд.

Делото следва да се прегледа всъщност.

„ Лукойл “ е глобен с рекордните 269 млн. лева през 2023 година. Образувани и 1191 производства, напомня SafeNews.

„ Тези числа приказват задоволително за успеваемостта на Комисията и нейната натовареност “, споделят от Комисия за защита на конкуренцията.

Информацията идва в отговор на изказване, направено от Ивайло Мирчев. В изявление той твърди, че регулаторите не правят никаква работа и като опровергаване на приписаното в изявлението безучастие.

Комисия за защита на конкуренцията смята за належащо да изрази следната обективно обоснована позиция, като показва и съответната обществено налична информация.

+Във връзка с изказванията на господин Мирчев по отношение на успеваемостта на Комисия за защита на конкуренцията, подсещаме, че през 2023г. Комисията глоби сдружения от Групата Лукойл с рекордни по мярка наказания
Те възлизат общо на 262 907629 лв. за антитръстови нарушавания на пазара на горива. “

Източник: 24 часа

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Още вести четете в категория Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР