Лукойл печелят бясно и не го крият.Веднъж, защото добиват собствен

...
Лукойл печелят бясно и не го крият.Веднъж, защото добиват собствен
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Лукойл печелят бясно и не го крият - Топ новини


Лукойл печелят лудо и не го крият.
Веднъж, тъй като добиват личен нефт от лични залежи, а го „ продават “ на друга своя компания на цена на вид „ Урал “.
Втори път, тъй като в случай че преди година интернационалните цени за процесинг (обработка) на звук нефт в рафинерия бяха 100 Щатски долар, в този момент са 300 Щатски долар, които остават за Нефтохим в Бургас и ни ги калкулират в крайната цена.

Трети път, тъй като при установяване на крайната цена калкулират цена на нефт „ Брент “, която през днешния ден е към 40$/барел по-скъпа от техния нефт „ Урал “.
Просто такива са цените на пазара, разбирай на конкуренцията, и Лукойл подвигат своите до тези равнища или напълно малко под тях, едвам кажат „ ние сме евтини “. И е реалност, че и в Гърция и Сърбия е по-скъпо.
В този смисъл концепцията на Делян Добрев да се вземе част от тази свръх-печалба е добра.

Въпросът постоянно е в детайлите:
А. Лукойл не са единствените вносители на съветски нефт. Такива са и Инса Ойл, и това би трябвало да се отнася и за тях, макар близостта им до избрани политици (например Горанов работеше за Общинска банка, когато притежателят на Инса Ойл я купи).

Б. Идеята е да се полза вноса на вход в България, и то единствено частта, която е за вътрешен пазар (около 40% от вноса на нефт от Лукойл). Ще се полза с вноска, равна на разликата в цената сред двата сорта нефт, а не с налог или такса, и ще отива във Фонд за сигурност на енергийната система (ФСЕС), който ще се разплаща с бензиностанциите, които пък ще връщат пари от всеки литър единствено на физическите лица.

При сегашната разлика в цената сред „ Брент “ и „ Урал “ приходите ще са към 1.5 млрд.лв. на година. Тъй като потреблението на горива от физически лица е почти 1.3 милиарда литра на година, това в действителност прави по към 1 лев на литър. Но юридическите лица, аграрни производители и други остават отвън подпомагането.

А и ФСЕС са две стаи хора без никакъв потенциал да управляват такава мрежа от бензиностанции и фактури, за разлика от Национална агенция за приходите, които заплащат тези 0.25 лева./литър в този момент.
Идеята на икономическо министерство, в случай че вярно съм осведомен, е друга- да вземе среднопретеглена облага на Лукойл-Нефтохим за последните 3 години (2019-2021) и да таксува горницата от облагата за 2022 с 33%.

Само че междинната облага на Лукойл-Нефтохим е под нулата- загуба от 80 млн.лв. през 2019, загуба от 508 млн.лв. за 2020 и облага от 68 млн.лв. за 2021. Тази година ще създадат към 60 млн.лв., и ние ще обложим с 33%, което е 20 млн.лв.

С две думи, бълха ги ухапала Лукойл, тъй като същинската им облага отива в швейцарското им поделение Литаско, а него няма по какъв начин да обложим.
Поради което и смятам, че предлагането, което държавното управление се готви да направи, в действителност е едва.

Георги Кадиев,фейсбук

Лукойл печелят лудо и не го крият. Веднъж, тъй като добиват личен нефт от лични залежи, а го " продават " на…
Posted by on
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР