Лукойл Нефтохим“ не е нарушавал европейските директиви и българското законодателство.

...
Лукойл Нефтохим“ не е нарушавал европейските директиви и българското законодателство.
Коментари Харесай

Лукойл не е изнасял нелегално петрол, но множество транзитни стоки продължават да преминават през България към Русия

" Лукойл Нефтохим “ не е нарушавал европейските наставления и българското законодателство. Това разгласи през днешния ден министър председателят Николай Денков в отговор на журналистически въпрос.

Денков, финансовият министър Асен Василев и енергийният министър Румен Радев се срещнаха през днешния ден с еврокомисаря по финансова непоклатимост Марейд Макгинес в Министерския съвет. Комисар Макгинес дава отговор за глобите, които Европейския съюз наложи и продължава да постанова на Руската федерация поради войната в Украйна.

Асен Василев сподели обаче, че голям брой артикули минават директно през България и стигат до Руската федерация, а част от тях биват употребявани на бойното поле.

" В момента виждаме много сериозна активизация на импорт и на експорт на артикули с двойна приложимост от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттова към Армения, Азербайджан и други страни. Оттам нататък е ясно, че има прекупуване и транспорт към Русия “, съобщи финансовият министър.

Над 20 000 компании на територията на Европейския съюз правят преноса на артикули, само че легално – митническите документи са изцяло изрядни.

" Има над 20 000 компании и контрагенти, които вземат участие в отбягване на глобите и доставки на материали от Русия или към Русия. Обсъдихме по какъв начин това да бъде пресечено, защото казусът, на всички места в Европа, а освен в България, е, че работят с изрядни митнически документи. Това е 12-ят пакет наказания, който се приготвя. “

Асен Василев разгласи, че България работи взаимно с Европейската комисия, с цел да пресече каналите и да откри фирмите, които правят активността.

" Трябва да бъдем извънредно прецизни. Да внимаваме за потоците на търговия. Знаем, също по този начин, от противоположна връзка, че има избрани съставни елементи и артикули, които не престават, и отиват на бойното поле. И идват от страни, които заобикалят глобите ", уточни комисар Макгинес.

Утре министър Василев ще бъде на граничния пункт " Капитан Андреево “ с комисар Макгинес, където ще проведат среща.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР