Лукойл Нефтохим Бургас твърди, че е изплатила за година и

...
Лукойл Нефтохим Бургас твърди, че е изплатила за година и
Коментари Харесай

Лукойл обяви около 1.33 млрд. лв. платени данъци за година и девет месеца

" Лукойл Нефтохим Бургас " твърди, че е изплатила за година и девет месеца налози в размер на към 1.33 милиарда лева Това оповестиха от управлението на бургаската рафинерия, която е благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ", в отговор на " продължаващия политически напън ", като твърдят, че заплащат в точния момент всички свои отговорности към държавния бюджет.

Уточнява се, че изплатените налози за 2022 година възлизат на близо 685 млн. лева, от които 90 млн. лева са корпоративен налог, а останалите - краткотрайна солидарна вноска. За деветте месеца на 2023 година сдружението е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева предплатено изплатени корпоративен налог и краткотрайна солидарна вноска.

От " Лукойл Нефтохим Бургас " упорстват, че са " напряко неуместни " изказванията на представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че компанията дължи спомагателен налог 1 милиарда лева.

" Първо, разликата сред котировките на (петрола сорт) " Брент " и (руския вид петрол) " Уралс " от дълго време не са 30 $ за барел и към днешна дата е 6-7 $ за барел и, второ, в осъществяване на отговорностите си, произлизащи от шестия пакет наказания на Европейски Съюз, сдружението от 2023 година планово минава към преправка на неруски нефтове ", се показва в позицията на съветската компания и се добавя, че тя е единствената компания в България, която със специфичен закон се полза с 55% налог облага (корпоративен налог и краткотрайна солидарна вноска).

Твърдят още, че " изрично не дават отговор на истината внушенията ", че " Лукойл Нефтохим " нарушава глобите на Европейски Съюз, като изнася петролни артикули, създадени от съветски нефт, за страни от Европейски Съюз.

" Също толкоз голословни и погрешни са изказванията, че " Лукойл " взе участие в корупционни схеми с политици и държавни служители ", твърдят още от съветската компания във връзка изявления на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, съгласно който имало министри, членове на кабинета и ръководители на парламентарни групи на " хранилката " на " Лукойл ". Премиерът Николай Денков се закани да го съди за тези му думи.

В началото на седмицата депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски сложи ултиматум на " Лукойл " да внесе до седмица дължимия налог облага, акцентирайки сумата 500 млн. лв., а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов - до 8 ноември. Премиерът Николай Денков съобщи, че срокът за това е до края на годината и не конкретизира сума. По-рано през днешния ден Пеевски прикани " Лукойл " да заплати всички отговорности, които има към страната, до края на месеца. В противоположен случай той заплаши, че ще изиска след втория тур на локалните избори лишаване на дерогацията за импорт и преправка на съветски нефт.

По-рано Денков удостовери, че компанията е поела ангажимент да се издължи до края на годината. " Информацията, предоставена от други лица, е по-скоро дезинформация. " Лукойл " пое ангажимент да извърши законите, както са заложени. Това, че някой е направил калпави закони, не значи, че би трябвало да нарушим закона, с цел да осъществим нечии стремежи. Срокове от вида една седмица са дезинформации ", добави министър председателят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР