„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД пристъпва към реализацията на проект LIFE

...
„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД пристъпва към реализацията на проект LIFE
Коментари Харесай

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ стартира нов екологичен проект

„ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД пристъпва към реализацията на план LIFE WATEROIL. Представители на предприятието и сътрудниците в самодейността показаха плана пред обществеността в границите на Кръгла маса, проведена в онлайн формат.

Проектът включва мероприятия за понижаване на потреблението на вода от язовир „ Мандра “ посредством утилизация на софтуерния кондензат на инсталацията за хидрокрекинг на гудрона, и по подмяна на системата за аерация в пречиствателните уреди на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД с по-ефективна. Това ще понижи потреблението на електрическа енергия и горива в предприятието, като в същото време ще редуцира излъчванията на СО2 в атмосферата с 1 000 тона/годишно. Дейностите по плана включват и внедряване на технологията Eurovix за филтриране на отпадните води на рафинерията посредством потребление на характерни биоактиватори.

Проектът LIFE WATEROIL получи отчасти финансиране от Европейския съюз по Програмата LIFE, като самодейност, подобряваща екологичната конюнктура в района.

Партньори в този план са Община Бургас, Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ и EUROVIX SPA – водеща италианска компания в региона на приложните биотехнологии. С поддръжката на Община Бургас и Факултета по механически науки на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ ще бъде извършен мониторинг на екологичната успеваемост на новите съоръжения, ще се направи оценка на понижаване на равнищата на излъчвания и повишение на качеството на въздуха. Специално внимание ще се обърне на наблюдението на въздействието върху предпазената зона „ Мандра-Пода “.

Планирано е внедряване на най-хубава процедура за филтриране на отпадните води въз основа на резултатите, достигнати при внедряването на плана, както и нова методология за идентифициране на източници на неприятни миризми на база настоящия олфактометричен стандарт.

-----

Следвайки задачата си да бъде виновен производител на въглеводороди Компания „ ЛУКОЙЛ “ интензивно работи за минимизиране въглеродния отпечатък на активността си, взе участие в начинания по запазване на биоразнообразието и екологични акции. „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД поредно организира политиките на Компанията, като обезпечава екологична сигурност на производството посредством използване на най-хубавите налични технологии за дейно и спестовно потребление на водните и енергийни запаси.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР