"Луковмарш" е опасен за обществения ред и е трябвало да

...
"Луковмарш" е опасен за обществения ред и е трябвало да
Коментари Харесай

Опасният Луковмарш се оказа полузаконен

"Луковмарш " е рисков за публичния ред и е трябвало да премине по непряк маршрут, а не по централните софийски улици, само че това не се е случило. По закон възбрана се постанова, когато има несъмнени данни, че шествието е ориентирано против конституционния ред, заплашва публичния ред, националното здраве или нарушава правата и свободите на други жители, написа в. „ Сега “.

През септември м.г. столичният кмет Йорданка Фандъкова е издала възбрана за провеждането му, само че през ноември заповедта й е била анулирана от Софийския административен съд, който е дал инструкции общината да предложи нов маршрут. Вместо това Фандъкова изпратила съгласувателно писмо на уредниците на "Луковмарш ", в което показала, че могат да положат венци пред къщата на Луков на ул. "Тракия " 1, а не да проведат шествие. Те отказали, базирайки се на съда, че съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът би трябвало да предложи нов маршрут.

От общината не можаха да обяснят дали въпреки всичко са предложили нов маршрут. В последна сметка "Луковмарш " в събота мина през най-големите столични улици и булеварди: пл. "Св. Неделя ", бул. "Витоша ", бул. "Мария Луиза ", бул. "Цар Освободител ", ул. "Раковски ", ул. "Оборище ", бул. "Васил Левски ", бул. "Дондуков ", и завърши пред къщата на Луков на ул. "Тракия ". Полицията охраняваше марша, без да му попречи.

Първоначалната възбрана на шествието е наложена въз основа на отчети на Министерство на вътрешните работи и НСО от м.г., стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на вътрешния министър Валентин Радев. Столичната полиция показва, че годишно на шествието се събират към 600 души. "Участниците постоянно са се оприличавали като лица с крайнодесни убеждения, което е били видно от облеклото и визията им, като не са си разрешавали издигането на транспаранти, плакати или надписи, проповядващи национална или расова ненавист. Въпреки метода на осъществяване на шествието посредством групиране на присъстващите в строй и паленето на факли досега не са установени съществени произшествия. " Наред с това обаче се показва, че покрай сборния пункт - пл. "Св. Неделя " - при инспекция у един човек е открит нож. Освен това няколко души "във очевидно нетрезво положение " не са позволени да вземат участие. Между 50 и 100 чужденци от Германия, Хърватия, Швеция и Полша са взели участие в "Луковмарш " м.г. При инспекции у тях са открити "ножове, маски и знаци, употребявани от крайнодесни идеологически групировки ".

НСО показва, че събитието съответствува с европредседателството, а маршрутът минава около здания в градския център, охранявани от службата, и това основава предпоставки за застрашаване или нарушение на публичния ред.

На основа на тези две изводи Фандъкова отхвърля да съгласува шествието. Съдия Марина Николова показва, че в действителност има заплаха за публичния ред, само че анулира възбраната и указва на кмета да уточни нов маршрут. "Кметът е следвало да предложи смяна на мястото и времето на осъществяване на траурното факелно шествие, а не да не разрешава провеждането му ", заключава съдията.

Общината обаче оставя всичко на самотек, вместо да го изведе в покрайнините на София да вземем за пример или да изиска Министерство на вътрешните работи да се намеси, а полицията влезе в ролята само на защита.

Според уредниците от Българския народен съюз Фандъкова не е изпълнила правосъдното решение, като не им е предложила нов маршрут. Те декларират, че два пъти са желали от кмета да направи това - през септември и януари. "В отговор на нежеланието за осъществяване на правосъдно решение и бездействието на Столичната община и Йорданка Фандъкова заявяваме най-отговорно, че ще проведем факелното шествие в памет на ген. Луков по авансово декларирания от нас маршрут ", написа на уеб страницата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР