Лукашенко се нуждае от народ, който е идеологически лоялен или

...
Лукашенко се нуждае от народ, който е идеологически лоялен или
Коментари Харесай

Репресии, терор, прочистване: новата държава на Лукашенко


Лукашенко се нуждае от народ, който е идеологически предан или най-малко безпристрастен и дисциплиниран. Целият държавен уред в Беларус работи, с цел да осъществя неговия проект.

Лукашенко е почнал последния стадий от основаването на " нова страна "  в Беларус. Цялата политика следва да се подчинява напълно на тази задача. Ставаме очевидци на образуването на една съвременна държавна антиутопия, която управляващите се пробват да наложат посредством методите на класическия гнет и политическото пречистване.
Редакцията предлага
В изискванията на загуба на обикновена легитимност, дълбока политическа рецесия и осъзнаването на невъзможността властта да бъде задържана без репресии,. Тормозът и чистките би трябвало да осигурят максималното подсилване на репресивния и бюрократичен апарат.

Именно с цел да се легимитира " моралното право " на репресии, е измислено, воден от Юрий Зянкович (осъден на 11 години затвор), Александър Федута (10 години затвор) и Григорий Костусев (10 години затвор).

Помилване на политически пандизчии: какво стои зад този ход?

Лукашенко разгласи допустима прошка за някои политически пандизчии, само че това напълно не значи, че очакванията за намаляване на натиска върху гражданското общество са оправдани.

Мотивацията на диктатора за този ход няма нищо общо с демонстрация на " благосклонност ". По-скоро става въпрос за убеденост, че е съумял да си възвърне изцяло контрола в страната и че репресивният уред се е справил с рецесията. От друга страна, явно е, че външното въздействие на опозиционните структури върху беларуското общество доста е намаляло. В допълнение към страха, обществото минава и през разочарование, тъй че освобождението даже на няколко десетки или даже стотици затворници няма да промени обстановката. Освен това някои " разкаяли се " могат да бъдат употребявани за пропагандни цели. 

Съществуват редица условия, на които пандизчията би трябвало да дава отговор, с цел да бъде опрощение. За най-опасните " врагове на страната " прошка няма да има. Основно изискване е пандизчията да се разкае, да напише молба за опрощение до " президента " и да обещае, че ще тръгне по " верния път ". Това е и следващата морална и психическа репресия към лишените от независимост.

Чудовищният капан, заложен от режима

Практиката демонстрира, че подаването на молби и така наречен " съдействие с следствието ", както при Юрий Зенкович по делото за " скрит план ", не са гаранция за независимост. Наред с всичко останало, тези неща може да се трансфорат и в инструмент за целеустремено разрушение на душeвността на индивида, попаднал в ареста или в пандиза.

Протестите в Беларус през 2020 година бяха смазани

Чрез манипулирането на молбите и " съдействие с следствието " репресивните органи съзнателно основават илюзии за допустимо освобождение. Администрацията подхранва тези очаквания и извлича всичко, което желае от наказаните и задържаните - от " покаяния " и " изповеди " до " обвинявания " и " свидетелства " за другите. Веднъж получили всичко, от което имат потребност, управляващите цинично отнемат тази " вяра ", като издават огромни присъди или отхвърлят прошка. Трудно е да си представим положението на човек, попаднал в сходен капан. Това е дяволско психическо мъчение, чиято цел е да докара индивида до последна степен на обезсърчение и самоизтребление.

Репресията като филтриращ механизъм

Дори да се стигне до " прошка ", това въобще не значи завършек на систематичните репресии и чистки. Те ще продължат, приемайки нови и разнообразни форми. В речите на Лукашенко може да се долови един термин, който постоянно е употребен в тоталитарните системи - " превъзпитаване ". Възможно е режимът да си е сложил за съществена задача психическото, идеологическото и политическото пречистване на жителите. Преформатирането на личността на показалите нелоялност може да се реализира посредством разнороден набор от репресивни и административни ограничения и процедури.

Основен инструмент, както постоянно, несъмнено, ще бъде директният физически напън - арест, задържане и отнемане от независимост, посредством които индивидът ще бъде заставен да признае грешките си и да се откаже от неправилните хрумвания. Това изяснява и постоянните талази от всеобщи арести. Може да се каже, че управляващите имат намерение да прекарат през развой на " пречистване " всички, които по някакъв метод са свързани с опозиционните действия против режима преди и след 2020 година.

Павел Усов

В същото време ръководещата класа се стреми да вкара нови практики на репресии, превъзпитание и чистки - опция за лишаване на поданството на съперниците на " новата страна ", които работят в нейна щета, както и специфичен метод към тези, които са получили карта, удостоверяваща принадлежността им към полската нация, и други сходни " нездравословни документи ". За режима е значимо да в профил от беларуското общество тези, които го провокират, и да принуди всички останали да се преценяват с разпоредбите на  " новата страна ".

Може да се спекулира дали Лукашенко разполага с задоволително запаси и време, с цел да построи " новата страна ". Очевидно е обаче, че той няма да се откаже от тези опити, без значение от опустошителните последствия, които те имат за Беларус.

Павел Усов е началник на Център за политически разбори и прогнози във Варшава.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР