“Лудогорец е шампион за 12-и пореден път и това е

...
“Лудогорец е шампион за 12-и пореден път и това е
Коментари Харесай

Рутинно - “Лудогорец” е шампион. Но защо ЦСКА-София не успя и този път?

“Лудогорец ” е първенец за 12-и следващ път и това е рутина за хората, които наблюдават българския футбол. От първата купа на “орлите ” се родиха деца, станаха младежи и още не са видели различен тим да приключи като №1 в Първа лига ( “А ” група).

Все отново този сезон се разграничава от предходните десетина. Само в първите две години на превъзходството на “орлите ” имаше конспирация до самия край - и в този момент бе по този начин.

Снощи станахме очевидци на нещо, което не се вижда всеки ден: да победиш един от двата си огромни противника, освен това историческия, само че да плачеш в края, а той да се радва. Защото още веднъж не си съумял да детронираш другия си конкурент, този, появил се на футболната карта доскоро повече от десетилетие като от нищото.

ЦСКА-София не съумя още веднъж, а беше като в трилър. Приближи се, докосна купата, само че “Лудогорец ” я отнесе с заключителен спринт и фотофиниш.

Сега на “Българска войска ” доста приказват за феърплея на другите, само че сами са си отговорни. Те имаха не един, а няколко мачбола (стана съвременна тази лексика, най-много от тениса) и просто не ги осъществиха.

Можеха да се решили всичко много преди края, само че стига единствено да погледнем към последните мачове. Първо, ЦСКА-София наивно изпусна “Лудогорец ” вкъщи в последния им конфликт от първата фаза (0:1). Тимът изигра обичайно първо полувреме, в което имаше златна опция да вкара, като шансът да завоюва беше голям - поради това, че дуелът бе много затворен и минал под знака на борба и взаимно рушене.

“Червените ” изгубиха с гол след почивката, а някои фенски прояви, провокирали спирането, не им помогнаха, а навредиха. Тогава бе изпуснат първият трен.

Няма по какъв начин да подминем и мача с “Левски ”, в който кандидатът не сътвори нито една голова опция, че и извади шанс с пропуснатата дузпа от Ивелин Попов. Както ще стане дума и по-долу, а то си е пределно ясно, в случай че ще ставаш първи, би трябвало да побеждаваш директните си съперници, единствено с “хиксове ” (като максимум) не става.

Трето, стигаме до мача в Разград, в който ЦСКА-София си обезпечи поврат, само че не съумя да го затвори (2:2). И най-много - семейството против ЦСКА 1948 (1:1), изиграно безумно от състава на Саша Илич. Още дълго ще се приказва за пропуснатата дузпа от Иван Турицов, само че това е най-малката неволя. Класен тим, който знае какво желае и по какъв начин да си “вземе своето ”, ще реши разногласието по-рано.

Без чисто голово състояние и незадоволително удари към и във вратата, домакините стигнаха до попадение и дузпа и все пак можеха да завоюват. Не стана, просто тъй като има някаква логичност. Не е правилно, че футболът е нелогична игра, това е факсимиле - от тези с неправилна приложимост. Напротив - футболът е разумна игра, която те възнаграждава или санкционира. И в живота е същото.

Една поговорка споделя, че спечелилите не ги съдят. ЦСКА-София просто не стигна до такава степен да е победител и да не би трябвало да се изяснява дали “заслужава ”, или “не заслужава ”, тъй като не е победил “Лудогорец ”. И “Левски ” до през вчерашния ден. Щом си първи, значи си събрал повече точки от другите, бил си по-постоянен, “взел си своето ”.

Друг е въпросът, че в България и това е размито, тъй като на хегемона от последните над 10 години се оказва помощ - от страната, от БФС, от съдиите, от други тимове в Първа лига, излизащи с юноши…

И все пак това, ЦСКА-София имаше извънреден късмет, който пропусна и може да се сърди само на себе си.

Не стигна класа. Тази вълшебна думичка, която използваме, с цел да определим благоприятни условия. Не малко експерти се сплотиха към мнението, че равнището (класата) на “Лудогорец ” е паднало, а не толкоз това на ЦСКА-София се е вдигнало, оттова и този непредсказуем край. Това значително е правилно.

Покрай финала за Купата на ФА в Англия сред “Манчестър Сити ” и “Манчестър Юнайтед ” (2:1), специалисти на Острова самоуверено обявиха, че нито един от стартовите 11 на “червените дяволи ” не може да е титуляр при “гражданите ”.

Това е противоречиво, само че в случай че пренесем тази уравновиловка в нашата Първа лига, сигурно нито един от ЦСКА-София не би почнал в “Лудогорец ”, като може да стои въпросителна само за Тобиас Хайнц.

Понякога е забавно да се четат отзиви на почитателите на ЦСКА-София в обществените мрежи, като този път те бяха много поляризирани. Някои са самокритични и това е добре. Те споделят, че този тим не е заслужил, точно тъй като нито един път не е победил “Лудогорец ” през сезона, а най-после триумфът против “Левски ” се е оказал единствено за авторитет и статистика.

Други изричат тезата, че рекордният в последните години за тима брой точки е задоволителен отзив и че " подпомаганият “Лудогорец ” с нищо не е заслужил повече.

Едно е несъмнено: малко на брой са тези, които изпитват наслаждение от образа на “червените ” и тук някъде е заровен ключът. Най-общо и запалянковски казано, ЦСКА-София не играе нищо. Това даже не е “директният ” жанр, изповядван от множеството треньори на Армията в ерата на Гриша Ганчев - без Стамен Белчев и Любослав Пенев.

Важи добре познатият лаф “отпред играем за 0:0, откъм гърба каквото стане ”. Топката се рита обстойно и нависоко, търси се печелене за първа и втора топка, статични положения, разбърквания в наказателното поле на съперника… Доста мачове бяха извоювани с “едно на тъга ” и с въпросния жанр.

До през вчерашния ден Саша Илич отнесе доста рецензии и цялата виновност за горното. Истината е по-различна. Вижте техническите благоприятни условия на футболистите и ще си дадете доста по-реалистична преценка. Най-вече на халфовете, само че актуалният футбол изисква даже вратарят да има базови умения в краката. ЦСКА-София не разполага с халфове (и не само) даже за неприятно копие на “тики-така ”, а загуби и скоростта си в офанзива, откогато Георги Йомов излезе от строя поради допинг.

Когато вземаш футболисти с изтекли контракти или такива, които костват малко, получаваш това - ниска, лимитирана класа. От другата страна даже запасите в “Лудогорец ” са по-добри, надлежно с повече боеприпас да вземат решение равностойни и “наточени ” мачове.

Предвид всичко това, на работата на Саша Илич би трябвало да се даде добра оценка и, стига той да желае, шанс да продължи най-малко още една година. Той значително съумя да сплоти разграничен и раздирян от интриги отбор и да извлече от него резултати, които са близки до максимума при тези благоприятни условия на футболистите. С всичките му неточности.

Сърбинът е 17-ият (!) треньор в Борисовата градина от 2015 година насам, като в сметката влизат и краткотрайните. И първият след Христо Янев във В група, който стартира и приключва сезон. За седем години бяха по 2-3 на акция и това не докара до нищо, с изключение на до цялостен безпорядък и липса на строеж.

Другото, което би трябвало да създадат шефовете на клуба (освен стадион), е да поразвържат кесията за най-малко един малко по-класен футболист във всяка линия.

Ако горното се случи, като начало задържането на треньора и поддръжката му, ЦСКА-София ще покаже развиване. А такова въпреки всичко видяхме и обичащите клуба би трябвало да погледнат по-ведро, без значение от горчилката.

Какво имахме единствено преди година? По-ранен неуспех в шампионата, безусловно безсърдечие и безобразно - като игра, изгубен край за Купата против “Левски ”, почитатели, бойкотиращи тима и винящи притежателя, че е “полегнал ” на “сините ”, расизъм към играчи в алено, обърканост за стадиона…

Ако стартираме от последното, 12 месеца по-късно не е по този начин. Стига новото ръководство на страната да не реши по някаква причина да прави пречки, скоро ще има първа копка за новия стадион. Публиката се завърна, а при добра селекция идващият сезон може да е по-успешен.

" Лудогорец " продължи да пада свободно и този сезон, само че ЦСКА-София не може да разчита на това. Трябва да се промени още, с цел да стартира по-често да го побеждава. Така е доста по-сигурно, че ще го детронира.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР