Лудата надпревара за осигуряване на минерали от критична важност за

...
Лудата надпревара за осигуряване на минерали от критична важност за
Коментари Харесай

Добивът на минерали от дъното на океаните - новото Елдорадо

Лудата конкуренция за обезпечаване на минерали от сериозна значимост за новите промишлености и технологии към този момент доближи действително и до морското дъно. Интересът към възможното създаване на находища по дъното на океаните датира от средата на предишния век, само че до неотдавна това беше мъчно осъществимо от техническа позиция, а и " сушата ни стигаше ".

Реалността обаче към този момент е друга и е единствено въпрос на време морското дъно да стартира безусловно да бъде " разоравано " в търсене и употреба на сериозни минерали, най-много метали. Констатацията е на основния секретар на Международния орган по морското дъно (ISA) към Организация на обединените нации Майкъл Лодж, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му интернационалният интерес към сходни търсения и разработки е на най-високото си равнище от средата на 70-те години насам, а от ден на ден компании и страни правят оценка капацитета на дъното на международния океан.

" Един от най-важните тласъци за интереса е капацитетът за рандеман на огромни количества сериозни минерали на по-ниски цени от тези на сушата ", споделя Лодж. " Остава да се потвърди, че това може да се реализира в същински промишлен мащаб и реализацията на плановете ще стартира ".

Думите на Лодж идват преди следващия кръг договаряния по разпоредбите за рандеман на потребни изкопаеми от дъното на океаните, които ще се проведат в Кингстън, Ямайка, където е и централата на ISA. Сесията на организацията би трябвало да опита да създаде регулаторната рамка, която към този момент е фрагментарна. Евентуалното й договаряне сигурно ще отприщи същински интерес към " дълбоководното миньорство ".

" Ресурсният капацитет е налице, технологиите напредват, което прави добива вероятен. В същото време е изцяло ясно, че търсенето на сериозни минерали пораства с темпове, които мъчно могат да бъдат задоволени, и ще продължава да пораства ", показва Лодж.

Международният орган по морското дъно е основан преди 30 години точно за да контролира дейностите по дъното на международния океан. В организацията членуват 168 страни и Европейския съюз, само че не и Съединени американски щати.

Противоречивата процедура за " дълбоководно миньорство " планува потреблението на тежка техника за търсене и рандеман на минерали и метали като кобалт, никел, мед и манган. Там те могат да бъдат открити в самобитни възли с размер на картоф. Учените предизвестяват, че последствията от сходни интервенции е мъчно да бъдат планувани, а природозащитни групи настояват, че сходен рандеман не може да бъде осъществяван безвредно за околната среда и стабилно и ще нанесе съдбовни вреди на околната среда и морските екосистеми като цяло.

При все това ползата освен не понижава, а в противен случай - даже се ускорява. Норвегия, да вземем за пример, предишния месец стана първата страна, разрешила дълбоководния рандеман на минерали в няколко зони в своите териториални води край архипелага Свалбард в Северния ледовит океан с обща повърхност от 280 000 кв. км. На този стадий въпреки всичко отварянето е деликатно и условно и няма да стартира неотложно.

По силата на предлагането, направено от държавното управление и гласувано от Народното събрание, минните компании ще би трябвало да показват аргументирани оферти, с цел да получат лиценз за работа в избрана зона, а всяко предложение ще бъде обсъждано и гласувано поотделно от Народното събрание.

Съветът на Международния орган по морското дъно, в който влизат 36 страни, възнамерява до лятото на 2025 година да създаде и показа регулаторна рамка за възможни операции с промишлен темперамент по морското дъно. Според Лодж, процесът е стартирал и мъчно ще бъде спрян, било то в национални или интернационалните води.

Все отново съпротивата е налице. Досега 24 страни членки на организацията са поискали налагането на мораториум върху каквото и да е дълбаене по морското дъно, а мултинационални компании като " Google " (Google), " Самсунг " (Samsung) и " Волво " (Volvo) дадоха обещание да не употребяват материали, добити от дъното на океана.

Според Лодж обстановката обаче е неудържима, защото търсенето на сериозни материали единствено ще пораства. " Със сегашните известни ресурси на сушата няма да стигнем до средата, а откриването на нови и създаването им е прекомерно муден развой ", показва той. За норвежкия министър на енергетиката Терйе Осланд решението на държавното управление, въпреки и " скок в незнайното ", е било неизбежно, защото това е бил единственият метод за опълчване на превъзходството на Китай и Русия в бранша на редкоземните минерали.

Съединени американски щати, без да са член на Международния орган по морското дъно, вървят по същия път. В началото на март Министерството на защитата се чака да показа отчет по отношение на дълбоководното миньорство и капацитета му за страната. Липсата на участие в организацията попречва американските компании да получат възможни лицензи за рандеман в интернационалните води, само че нищо не им пречи да работят в национални.

Неотдавна оповестено изследване открои четири евентуални зони за разработка - платото Блейк край югоизточните крайбрежия на Съединени американски щати, Хавайските острови, крайбрежията на Калифорния и Аляския залив. В тези райони са налични богати на метали възли, както и фероманганови кори, в които изобилието на скъпи минерали е изключително огромно.

Но и в Съединени американски щати, макар интереса на федералното държавно управление, опозиция против дълбоководното миньорство има. Щатските управляващи на Калифорния и Орегон към този момент одобриха закони, забраняващи сходни действия, заради опасности за биоразнообразието, риболова и правата на локалното население. Учени и специалисти настояват, че са нужни още изследвания, с цел да бъдат оценени действително рисковете от дълбаенето на морското дъно.

Амбиции в морското миньорство демонстрира и Англия, въпреки и наскоро страната да се причисли към страните, които желаят налагане на мораториум върху одобряването на дълбоководни минни планове. Преди броени дни държавното управление в Лондон даде ход на нова научна мрежа за събиране на данни и осъществяване на изследвания за възможното влияние на подводното минно дело върху околната среда. Желаещите към този момент могат да аплайват, с цел да бъдат включени в мрежата.

Според министъра за морските каузи лорд Ричард Бениън " Англия е твърдо решена да пази международния океан и да опазва морските екосистеми, което значи, че всяка активност по дъното на океаните би трябвало да бъде строго контролирана ".

Въпреки сходни начинания кутията на Пандора във връзка с дъното на океаните към този момент наподобява отворена. За това единствено по себе си приказва фактът, че и мъничка страна като Науру в Тихия океан, самостоятелна от едвам 55 години, изрази упоритости да създава подводните си благосъстояния, написа сп. " Форин полиси ". След като десетилетия наред страната разчиташе на добиваните на територията й фосфати, в този момент погледът на ръководещите дребния остров са се обърнали и към териториалните му води. Засега желанието е изразено единствено вербално, само че към този момент провокира интереса на мощните в минното дело австралийски компании, които и без друго имат упоритости в района северно от Австралия.

Океаните са новото Елдорадо. Единственият въпрос е дали те ще бъдат създадени безчовечен или цивилизовано. Съдейки по характера на човешката природа, по-вероятен е първият вид.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР