Lucid стъпва в Германия, за да предизвика Mercedes, BMW и ...

Lucid стъпва в Германия, за да предизвика Mercedes, BMW и

Lucid стъпва в Германия, за да предизвика Mercedes, BMW и Audi

Lucid стъпва в Германия, с цел да провокира Mercedes, BMW и Audi Въпреки огромните очаквания концернът не престава да страда от индустриални турбуленции, които могат да отслабят силата му против конкурентитеПрепоръчай (0)
Плакатите по витрините на площад Одеонсплац в Мюнхен алармират, че нов авто производител желае да отвори посланичество тук. В средата на май американският стартъп Lucid ще открие своето първо студио в Германия, научи Automobilwoche. Изцяло електрическият седан на компанията Air, който по-късно ще бъде наличен за резервации, би трябвало да открадне пазарен дял на най-големия авто пазар в Европа от ръцете на колоси като Mercedes, BMW и Audi.

Германия е първият пазар в Европа, към който Lucid се насочва. Експанзията на концерна ще продължи в страни като Франция, Италия, Швейцария и Норвегия. Планирана е и версия с десен волан за Англия.

В Съединени американски щати Air коства 77 400-169 000 $ според от версията. Цената на EQS на Mercedes варира от 98 хиляди до 153 хиляди евро. За момента не са известни цените на Air за Германия. Ясно е обаче, че според от модела ще се изисква депозит до 900 евро за резервация.

Очакванията са ревизирани в посока надолу

Топ версията на Lucid Air предлага мощ до 817 киловата (кВт), което се равнява на 1111 конски сили, форсира от 0 до 100 км/ч за по-малко от три секунди и обезпечава пробег до 832 километра с едно зареждане на батерията. Това е съществено предизвикателство за EQS, който е известен с огромния си пробег от 780 километра.

Дори най-достъпният в ценово отношение Air предлага пробег от 653 километра - толкоз, колкото най-силната електрическа кола на Tesla Inc.

Вярно е, че продуктите на Lucid се радват на позитивен отзив от клиенти и публицисти. Но сега компанията се бори със обилни проблеми в производството. Доставките на Air започнаха в Съединени американски щати през октомври. До края на 2021 година обаче едвам 125 коли излязоха от фабриката ѝ в Каса Гранде, Аризона. Реално бяха планувани за произвеждане съвсем 600 транспортни средства, само че това не се случи. Очакванията за 2022 година към този момент са ревизирани доста в посока надолу. Вместо 20 хиляди автомобила Lucid в този момент възнамерява да създаде до 14 хиляди броя. Тя разполага с потенциал за 30 хиляди електрическия автомобил годишно.

Lucid се базира на проблеми във веригата на доставки, с които доста производители сега се сблъскват. Ръководителят на тръст Питър Роулинсън още веднъж и още веднъж акцентира, че качеството е преди количеството. Ако първокласен автомобил за тази цена предлага недостатъци, това би имало съдбовни последствия за имиджа на към момента младата компания. В края на краищата цифрите в този момент явно порастват. Според Lucid през първите два месеца на годината е произвела 400 автомобила и е доставила 300. Според статистическия портал Carsalesbase през март концернът е продал още 190 електрически коли Air.

Завод в Саудитска Арабия

Въпреки сложното начало проектите на Lucid остават амбициозни. Компанията възнамерява да излезе на пазара с още един модел - SUV Gravity. Дебютът обаче беше отсрочен за 2024 година

Освен това компанията желае да усили четирикратно потенциала в своя цех в Аризона. Наскоро тя разгласи и проекти за градеж на още един цех в Саудитска Арабия. Дори беше подписан контракт с държавното управление на Кралството, който подсигурява закупуването на 100 хиляди транспортни средства в границите на 10 години. Като алтернатива могат да бъдат добавени още 50 хиляди транспортни средства. Саудитска Арабия към този момент е най-големият спонсор на Lucid. Предвиденият цех ще разполага с годишен потенциал до 150 хиляди автомобила.

Според слуховете в началото Рияд е изискал да обезпечи 5 милиарда $ за построяването на индустриалната база - сума, която надалеч надвишава потребностите на една фабрика. Дори при създаване на в допълнение оборудване за батерийни кафези, разноските не би трябвало да надвишават еквивалента на към 2 милиарда евро.

Предвижда се доставките да стартират най-рано през 2023 година Обемът от в началото 1000 до 2000 транспортни средства годишно би трябвало да се обслужва от двата завода на Lucid.

Според компанията Air също ще се продава в Саудитска Арабия при нормалните търговски условия.

1 милиарда $ загуба

Все отново доверието на вложителите в Lucid и в нейния капацитет е намаляло доста. Цената на акциите ѝ към този момент е надалеч от пика парцел към 55 $ през ноември 2021 година В момента книжата се търгуват към 18 $ за акция, като даже договорката със Саудитска Арабия не може да промени посоката им.

Lucid към момента гори доста пари поради слабите продажби. Само през четвъртото тримесечие на предходната година загубата доближава към 1 милиарда $. Опитът с съперника Tesla обаче демонстрира, че вложителите от време на време биват възнаградени поради проявеното самообладание.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg