Лозари от цяла България негодуват срещу ниските цени на гроздето

...
Лозари от цяла България негодуват срещу ниските цени на гроздето
Коментари Харесай

Лозари блокираха с протест булевард в Монтана

Лозари от цяла България недоволстват против ниските цени на гроздето и минималните дотации за него. Днес производители от Лом, Видин и Враца блокираха с митинг бул. в Монтана. Те упорстват за актуализация на бюджета за лозарския бранш.

У нас винопроизводителите изкупуват гроздето на 50 ст. за кг, което е незадоволително за лозарския бранш.

" Гроздето ни го изкупуват на доста ниска цена и ние с тези пари не можем да си даваме заплатите на хората, не можем да се устояваме. Затова единственият метод, с цел да се усъвършенства нашето състояние, е страната да ни подкрепи ", сподели Младен Цолов.

От години България е най-после на опашката в Европейски Съюз по дотация на декар - 22 евро. Таванът доближава до 300 евро.

" Ние получаваме 700 кг грозде и го продаваме на 50 ст., един зърнопроизводител създава 1 звук царевица и я продава на 40 стотинки. Субсидията нашата би трябвало да бъде доста по-голяма, тъй като ръчният труд е извънредно доста ", изясни още Цолов.

Липса на интерес към проблемите има от 15 години и в случай че това продължава, заличаването на лозарския отрасъл е несъмнено поради обезценяването на себестойността на гроздето.

" Аз работим тука от 5 години. Работодателите ни положителни. Пари няма отникъде. Бием си инсулин днеска 4 пъти за тия жълти стотинки. Да му дам мотиката, той да иде да копа. Погледнете с какво вървим на работа. За неговите жълти 10 стотинки. Що той не живее с тия пари? ", попита работничка.

" Държавата е осигурила средства за реклама, за промоции. Нищо сходно, няма никакви бюрократични пречки, плановете до момента, които изпълняваха сдружения, не ги направиха дейно. Договориране цените на гроздето. Няма по какъв начин при 321 винарски мазета със лични лозови насаждения, те да тръгнат да купуват всеобщо от лозарите. Хората би трябвало да се сдружат ", разяснява шефът на Изпълнителната организация по лозята и виното инж. Красимир Коев.

Подготвя се гаранционен фонд, в който страната ще има огромно финансово присъединяване за подкрепяне на сектора в моменти на рецесия.

Българска национална телевизия: След какъв брой време ще стане това?

" След три месеца ", отговори инженерът.

Ако след митингите в Бургаско и Монтанско няма резултат, протестиращите ще подхващат затваряне на автомагистрала " Тракия ".

" Най-вероятно София, Пловдив, ще я затворим, ще сложим палатките, ще изхвърлим гроздето, тракторите. Ще седим там, до момента в който има някакво решение на въпроса ", съобщи Калин Иванов.

Лозарството е главен занаят на доста селски региони и неговото неподпомагане ще докара до безработица, още по-голяма беднотия и обезлюдяване.

Репортер: Матея Маринова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР