Лозанският договор не се прилага в Западна Тракия, заяви турският

...
Лозанският договор не се прилага в Западна Тракия, заяви турският
Коментари Харесай

Павлопулос и Ердоган се спречкаха за Лозанския договор

Лозанският контракт не се ползва в Западна Тракия, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с гръцкия си сътрудник Прокопис Павлопулос, оповестиха гръцки медии и "Ройтерс ".

Гръцкият президент приветства идването на турския си сътрудник в Атина, акцентирайки, че визитата направена след 65-годишна пауза би трябвало да остане историческа за връзките сред двата народа и несъмнено, по отношение на мира и сигурността в района и европейския път на Турция, който Гърция поддържа.

Той изключи опцията за преразглеждане на интернационален контракт, определящ границите на Гърция и Турция.

"Лозанският контракт дефинира територията и суверенитета на Гърция и Европейски Съюз и този контракт за нас не предстои на предоговаряне ", сподели Павлопулос.

В него няма пропуски, не е нужно да бъде преразглеждан или осъвременен, добави гръцкият президент.

"Ние сме тук, с цел да си стиснем ръцете и да създадем мостове на другарства, а не на разделяне и сме подготвени да превърнем Турция в прозорец на Европейски Съюз. Това изисква обаче цялостно ценене на интернационалното право и спазването на достиженията на всеки европейски член и претендент член ", посочи той.

"Договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане, защото регламентира проблемите на малцинствата, визирайки, че в Гърция има мюсюлманско малцинство ", добави още Павлопулос. "

Тъй като знам интереса ви към европейското бъдеще на балканските страни, ние поддържаме европейската вероятност, само че има и предпоставки за това поддържане. Обиждането на историята не е задоволително. Държавите от Европейски Съюз би трябвало да зачитат правата на индивида. И с цел да се стигне до тематика, която не е двустранна, знаете какъв брой доста ние, гърците, желаеме кипърският въпрос да бъде решен. Решението би трябвало да зачита суверенитета на държава-членка на Европейски Съюз, както е добре известно, сподели гръцкият президент, като приключи речта си с думите "Добрите сметки, основават положителни другари ".

"В Западна Тракия не одобряват нито една дума написана на турски, даже на учебен знак. Когато приказвам за актуализация, приказвам за тези въпроси. Считам, че би трябвало да преодолеем тези проблеми ", стартира речта си турския президент в отговор на гръцкия си сътрудник по отношение на безапелационната му позиция, че Договорът от Лозана не предстои на актуализиране.

Когато напуснахте НАТО, ние ви подкрепихме, защото една страна не може да предотврати опозицията на друга. Но ние не го оценихме по този метод тогава.

Същото важи и за кипърския въпрос. Вие не участвахте в диалозите защото Гърция е гаранционна страна, такава е и Турция, само че аз присъствах на окончателните диалози. Разрешихме този развой дружно с Кофи Анан. Тези решения обаче в никакъв случай не се осъществиха. На турския референдум кипърските турци гласоподаваха с "Да ", до момента в който кипърските гърци "не ". Ние сме ангажирани с всички тези въпроси. Нашата цел е да намерим витално значимо решение по проблема Кипър, сподели още турския президент.

По въпроса за актуализиране на контракта от Лозана, Ердоган сподели, че оттогава са минали 94 години и доста неща са се трансформирали.

"Ако разгледаме всички въпроси и двете страни ще приемем обстоятелството, че някои неща би трябвало да бъдат изменени. И въпросът за отбраната на хората в Западна Тракия е въпрос от извънредно значение за нас. След 65 години дойдохме с доста разнообразни паники. Исках да посетя Западна Тракия, за жалост някои хора се тормозят ", посочи Ердоган.

Различни плакати бяха закачени, в домовете на района. Но не би трябвало да забравяме, че един президент сподели смелостта да направи това посещаване и тези неща са под надзор. Можем да обсъдим всички тези въпроси по-подробно. Моето лично предпочитание е да имам позитивни резултати. Трябва да засилим връзките, които имаме, добави турският президент.

"С взор към развиването на туризма доста хора посещават и двете страни би трябвало да се съсредоточим и върху тези въпроси. Трябва да продължим да поддържаме Върховния съвет за съдействие. Желанието ми е да гледаме в цялостната част на чашата, а не в празната и да укрепим връзките сред двете страни. Мисля, че с това посещаване ще го реализираме ", приключи речта си Ердоган.

Отговорът ще бъде даден от развиването нашите връзки, с цел да го подкрепим в другарство. Само една забележка като учител, защото говорите за актуализиране. Договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане и актуализиране, това се назовава пояснение. Съществуват способи за пояснение, в случай че някои отзиви не съответстват, отговори гръцкия президент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР