Ловеч. Информация за осем обществено значими личности от Ловешкия край,

...
Ловеч. Информация за осем обществено значими личности от Ловешкия край,
Коментари Харесай

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ беше представена в Ловеч

Ловеч. Информация за осем публично значими персони от Ловешкия край, взели участие в работата на Учредителното заседание, добавя изложбата „ 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция “. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Експозицията, готова по самодейност на Народното събрание и Държавна организация „ Архиви “, беше открита от регионалния шеф Георги Терзийски. Тя ще може да бъде прегледана от жителите и гостите на Ловеч до 8 февруари 2019 година в зала 109 на Дом „ Преслав “.
„ Подредените 40 пана демонстрират част от историята на това знаменателно събитие – Учредителното заседание и приемането на първата българска конституция ", акцентира в словото Георги Терзийски. „ Тази история не може да се изчерпи накратко, тя носи в себе си друго – носи силата на нашия народ да изправя страната ни постоянно, когато е била в компликация, без значение кой и за какво се е опитал да я сложи на колене ", уточни той.
„ Търновската конституция е неоспорим триумф! В нея ясно е деклариран стремежът на народа ни да гради и живее в демократична България. Още тогава в този най-съществен, главен документ на държавността е заложено желанието България да върви по европейски път, да бъде част от Европейската общественост “, съобщи Георги Терзийски. Той напомни, че за приемането на Търновската конституция своя глас са дали и представители от Ловеч. „ Ние внесохме и тази значима за нашия край информация в изложбата със съдействието на началника на Държавен списък Ловеч Павлина Петрова и на шефа на Регионалния исторически музей Капка Кузманова, на които благодарим ", уточни Георги Терзийски.
Трима от представителите на Ловешкия край са назначени по право, съгласно заеманите от тях длъжности. Това са Димитър Пъшков - ръководител на Ловчанския областен съвет, Косто Попвачов - кмет на гр. Ловеч и ръководител на Ловчанския градски съвет и Атанас Кунчев - ръководител на Ловчанския областен съд. „ Останалите петима депутати са определени с директно гласоподаване от жителите на тогавашния Ловешки окръг - Марин Поплуканов и Михаил Димчев от Ловеч, Власи Петров и Димитър Икономов от Троян и Иван Влахов от село Гложене, Тетевенско ", посочи началникът на Държавен списък – Ловеч Павлина Петрова. Тя акцентира, че в ловешкия списък се съхраняват истински и достоверни документи, свидетелстващи за присъединяване и приноса на тези хора в основаването на Търновската конституция.
В изложбата, с изключение на богатите с информация пана, могат да се видят още и две писма на Косто Попвачов от 20 февруари и 23 март 1879 година, съдържащи информация за първите дни от работата на Учредителното заседание и дебатите по текстовете на конституцията. „ Любопитното в тях е, че още преди нейното оповестяване общинските съветници в Ловеч от първа ръка научават, че князът ще се троняса в Търново, столният град е София, а знамето трицветно - бяло, зелено, алено ", посочи Павлина Петрова.
Ловешкият принос към изложбата е и фотография на българската делегация при връчването на акта за избор на първия български княз Александър Батемберг в Ливадия от 4 май 1879 година, в чиито състав е и ловчалията доктор Васил Караконовски. „ Това е единственият открит до в този момент непокътнат оригинал на тази фотография и той се съхранява в Ловешкия списък. Тя, дружно с писмата на Косто Попвачов са със статут на “особено скъпи документи ” и се намират под специфичен режим на регистрация ", добави още Петрова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР