Ловчанският митрополит предлага свикване на Всеправославен събор за УПЦЛовчанският митрополит

...
Ловчанският митрополит предлага свикване на Всеправославен събор за УПЦЛовчанският митрополит
Коментари Харесай

Ловчанският митрополит предлага свикване на Всеправославен събор за УПЦ

Ловчанският митрополит предлага привикване на Всеправославен събор за УПЦ
Ловчанският митрополит Гавриил е направил устно предложение за свикването на Всеправославен събор, на който да се реши казуса със статута на Украинската православна черква /УПЦ/. Това оповестяват от Светия Синод на Българската православна черква.

„ Бидейки загрижени за съхранението на единството на Светата Православна Църква и за недопускане на принудително завладяване на църкви и манастири в диоцеза на каноничната Украинска Православна Църква с предстоятел Негово Блаженство митрополит Онуфрий да бъде препоръчано на сестрите Православни Църкви в най-скоро време да бъде призован Всеправославен Събор, който най-авторитетно и канонично да реши въпроса за автокефалията на УПЦ и за превъзмогване на разкола в Украйна. Да бъде призован Всеправославен Събор по сходство на Разширения и надюрисдикционен събор в София през 1998 година, който спомогна доста за превъзмогване на разкола в Българската Православна Църква “, се споделя в претекстовете на ловчанския митрополит.

В края на август 2018 година патриархът на Москва и цяла Русия Кирил се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей Първи. На срещата стана ясно, че Вселенската патриаршия е подготвена да даде автокефалност на Украинската православна черква, което мощно подразни московския патриарх и той напусна Истанбул скоропостижно.

Патриарх Вартоломей е считан за "пръв измежду равни" в православния свят. В първите дни на септември в Истанбул се организира църковно заседание, след което в Украйна на 7 септември бяха изпратени двама представители на Вартоломей, които да приготвят процеса за даването на автокефалност на УПЦ.

Те увериха президента на страната Петро Порошенко, че решението за даването на автокефалност на УПЦ е на финалната права. "Хубаво, че Господ чу молитвите, които му насочваме от епохи - за самостоятелна църква", съобщи тогава президентът Порошенко.

На 14 септември РПЦ взе решение да приключи споменаването на Вселенския патриарх в богослуженията си, а също по този начин да приключи съслужението с Вселенската патриаршия. Това за момента към момента не значи цялостен раздор в връзките сред двете църкви. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР