Лотария е форма на хазарт което включва изтегляне на произволни

...
Лотария е форма на хазарт което включва изтегляне на произволни
Коментари Харесай

Лотарията като историческа съдба

Лотария е форма на хазарт което включва евакуиране на случайни цифри за премия. Английската дума лотария произлиза от холандското съществително „ lot “, което значи „ орис “.

Ранномодерна история в Европа
Франция, 1539–1789

Крал Франциск I от Франция открива
лотарии по време на акциите си в Италия и взема решение да провежда такава лотария в своето кралство, с цел да подкрепи държавните финанси. Първата френска лотария, Loterie Royale, е извършена през 1539 година и е проведена с декрет от Шаторенар. Този опит е бил крушение, защото билетите били доста скъпи и малко хора са взели участие. През идващите два века лотариите във Франция са били неразрешени и в някои интервали разрешаване.

Англия, 1566–1826
Въпреки че англичаните евентуално първи са опитали с томболи и сходни
хазартни игри, първата записана публична лотария е било проведена от Кралица Елизабет I, през 1566 година и изтеглена през 1569 година Тази лотария е предопределена да събира пари за „ възобновяване на пристанищата и към други сходни обществени положителни каузи “. Всеки собственик на билети завоюва премия, а общата стойност на премиите се равнява на събраните пари. Наградите са били под формата на сребърна паница и други скъпи артикули. Лотарията е разпространявана от свитъци, оповестени из цялата страна, показващи скици на премиите. По този метод получените пари от лотария са били безлихвен заем за държавното управление през трите години, в които билетите са продадени. В по-късните години държавното управление продава правата върху лотарийните билети на брокери, които от своя страна наемат сътрудници да ги продават. Тези брокери в последна сметка се трансфораха в модерни борсови медиатори за разнообразни търговски инициативи. Доста хора не са могли да си разрешат цялата цена на лотарийните билети, тъй че брокерите са продавали елементи от билет; това води до издаване на билети с означение като „ Шестнадесети “ или „ Трети клас “. Провеждани са доста частни лотарии, в това число събиране на пари за лондонската The Virginia Company за подкрепяне на установяването й в Америка в Джеймстаун. Английската държавна лотария се организира от 1694 до 1826 година По този метод британските лотарии се организират повече от 250 години, до момента в който държавното управление, под непрекъснат напън от опозицията в Народното събрание, афишира завършек на лотарията през 1826 година

Немскоговорящи страни

Първата огромна
лотария на немска земя се организира през 1614 г Хамбург. В Австрия първата лотария е изтеглена през 1751 година, по времето на императрицата Мария Терезия и е кръстена Лото ди Генова защото се основава на 90 цифри.

Испания, 1763

Испания предлага благосъстояние от лотарийни игри, множеството от които се ръководят от Loterías y Apuestas del Estado, а останалите
лотарии се ръководят от ONCE и каталунското държавно управление. Първата испанска лотария се играе през 1763 година и през последните два века играта на лотария в Испания се трансформира в традиция. Испанската коледна лотария (официално Sorteo Extraordinario de Navidad или просто Lotería de Navidad е национална лотария. Тя се провежда всяка година от 1812 година от клон на испанската обществена администрация, който в този момент се назовава Loterías y Apuestas del Estado. Името Сортео де Навидад е употребявано за първи път през 1892 година.Испанската коледна лотария е втората най-дълга непрестанно работеща лотария в света. Това включва годините по време на испанската революция, когато тегленето на лотарията се организира във Валенсия, откакто републиканците са принудени да реалокират столицата си от Мадрид. След свалянето на републиканското държавно управление лотарията продължи непрестанно при режима на Франко.

Следва…

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР