Лошото време под връх Шиша Пангма (8027 м) не е

...
Лошото време под връх Шиша Пангма (8027 м) не е
Коментари Харесай

Лошото време блокира и днес спасителната акция за Боян Петров

Лошото време под връх Шиша Пангма (8027 м) не е разрешило на спасителите да излязат през днешния ден да търсят алпиниста Боян Петров, който изчезна безследно на 3 май.

Не сме сигурни дали някой въобще е съумял да излезе през днешния ден от базовия лагер, само че даже и да има подобен, не е стигнал даже до Лагер 1, сподели за " Дневник " Деян Петков от екипа на алпиниста в София. Той добави, че поради мощния вятър и тежките метеорологични условия не е имало никаква опция за потребление на вертолети. Третият ден от началото на избавителната интервенция към този момент завърши. Вчера екипът от трима шерпи и шестима професионални спасители не успа да доближи Лагер 1 поради вятъра.

Планът за петък: всички нагоре

За на следващия ден прогнозата е за слънчево, въпреки и прохладно време, а в идващите дни се чака изискванията да се усъвършенстват, сподели Петков. По думите му проектът за на следващия ден е нагоре да тръгнат всички, които са в базовия лагер - тримата шерпи, шестимата китайски спасители и 5-6 алпинисти.

Ще се движат в разнообразни групи и с друг багаж и движение, а задачата е да стигнат до Лагер 2, където се надяваме да намерят Боян, изясни Деян Петков. От екипа на алпиниста се надяват, в случай че тази вяра не бъде оправдана, избавителните екипи да съумеят да пренощуват в Лагер 2 и в събота да тръгнат към Лагер 3. Това ще е допустимо единствено при удобно време, другояче ще се върнат още веднъж до базовия лагер.

Има обезпечен хеликоптер с всички нужни разрешителни, който може да излети при положителни условия. По-късно денем от външното министерство оповестиха, че Китай е дал позволение за потреблението на два непалски хеликоптера на компания Simrik Air Pvt. Ltd. Разрешителното влиза в действие от през днешния ден и ще е годно до 13 май.

Дойчин Боянов: Ако е в схващане, няма заплаха

Алпинистът Дойчин Боянов разяснява пред Би Ти Ви, че са несъстоятелни намеците за проявено лековерие от страна на Боян Петров: " Никой от хората, които разясняват по този начин, не е с неговия опит. Докато качваше предходните 10 осемхидляника, тактиката му беше блестяща и когато нещата не вървят по този сюжет, сме склонни да го упрекнем в какво ли не ", сподели той.

Обясни, че няма логичност Петров да носи със себе си сателитен телефон и постоянно го е оставял в базовия лагер поради спомагателната тежест и бързото прахосване на батериите при ниските температури. " Не е последовател на тези шоуспектакли, които някои са склонни да ни сервират ", добави той, имайки поради упованието, че ще носи със себе си сателитен телефон, с цел да разгласи от върха, че го е качил. За мен е необичайно да остана самичък, само че на Боян това му е стилът, изясни Боянов традицията на алпиниста да се изкачва самичък. Има опит и в случай че е в схващане, не мисля, че е в заплаха, заключи той.

Известният като Човека Паяк експерт по катерене на небостъргачи Иван Кристоф пък разгласи в профила си във " Facebook ", че подарява 100 хиляди лева за издирването и спасяването на българския планинар.

Какво сподели външният министър Екатерина Захариева за интервенцията четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (147)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР