Лошото настроение е също толкова вредно колкото и физическата болка.Сякаш

...
Лошото настроение е също толкова вредно колкото и физическата болка.Сякаш
Коментари Харесай

10 начина да се отървем от лошото настроение

Лошото въодушевление е също толкоз нездравословно колкото и физическата болежка.

Сякаш по традиция човек е податлив да обръща повече внимание на физическата в сравнение с психическата болежка. Затова и неприятното въодушевление ни наподобява съвсем обикновено положение. И за някои е в действителност по този начин. Но от него додепресията дистанцията не е доста огромно. И в избрани обстановки всеки е предразположен. А депресията е съществено заболяване. Най-лошото е примирението и неналичието на съответни ограничения и лекуване! Предлагаме ви няколко съвета, които дружно с подобаващото лекуване ще ви изправят още веднъж на крайници, написа здраве.бг.

Винаги ще има дни, в които на човек не му върви. Но те нормално свършват, когато слънцето изгрее за следващ път на хоризонта и се събудим с усмивка. За страдание обаче от време на време изпадаме в положения, когато непрекъснатият стрес, безпокойствие и отчаяние се трансформират във ежедневие.

Истинската меланхолия визира всекидневно милиони хора по света, което я трансформира в един от най-сериозните проблеми на актуалното общество. Тя повлиява в отрицателен аспект освен всекидневието ни, само че и метода по който спим, храним се и възприемаме себе си и хората към нас.

Статистиката сочи, че дамите страдат 2 пъти по-често от меланхолия. Но за какво е по този начин? Отговорът на този въпрос се крие в комплицираните взаимоотношения сред равнищата на хормони в организма и всекидневното напрежение.

Какво би трябвало да вършим:

1. Консултирайте се с доктор

Някои болести и положения постоянно водят до меланхолия. Затова се уверете, че не страдате от други здравословни проблеми – да вземем за пример хипотироидизъм (ниски равнища на тироидните хормони).

Депресията може да бъде признак на сърдечно заболяване, деменция, болест на Паркинсон, множествена склероза, някои инфекции. Стресът, който съпътства всяко съществено заболяване, може също да я отключи.

Освен това медикаментите, предписвани за лекуването на високо кръвно налягане както и стероидите могат да причинят меланхолия.

2. Хранете се с качествени белтъчини

Консумацията на качествени скотски артикули като месо, риба, яйца и мляко стабилизира равнищата на кръвна захар и усъвършенства настроението.

Храните богати на аминокиселината триптофан също следва да са част от дневното меню. Такива са пуешкото и пилешкото месо, пълнозърнестите храни и бобовите растения. В тялото триптофанът е главен съставен елемент за синтезата на серотонин – хормонът на щастието.

3. Спортувайте

Физическата активност усъвършенства настроението, защото покачва равнищата на естествените „ антидепресанти ” в мозъка – норепинефрин и производните му.

Редовните извършения подтикват функционалността на блуждаещия нерв, а това повишава стресовия предел на организма. Дори късите и леки тренировки ни карат да се усещаме съумели – колкото и малко в действителност да сме постигнали.

4. Избягвайте самотата

Изолирането от околните си е първа стъпка към депресията. Когато човек е уединен, той е по-склонен да счита, че проблемите като че ли заобикалят останалите – а това води до чувство за безизходност. Освен това самотата кара човек да има вяра, че депресията ще продължи постоянно.

Затова прекарайте по-голямата част от свободното си време измежду другари и родственици. Ако по някаква причина това е невероятно, посещавайте места, където се събират повече хора и контактувайте с тях. Не е нужно там да търсите най-хубавият си предстоящ другар – ще помогне даже единствено фактът, че сте измежду хора, на място, където може да се смеете и да споделяте.

5. Мислете повече за себе си

За да се отървете от сивото всекидневие, би трябвало да стимулирате мозъкът още веднъж да ражда хрумвания. Специалистите да вземем за пример постоянно поучават своите пациенти да се върнат към действия, които в предишното са им доставяли наслаждение – идете на кино, срещнете се с другар или си направете нова прическа.

Сега е точният миг да си спомните по кое време за финален път сте ходили на масаж или сте били в някой от обичаните ви магазини.

6. Яжте повече риба

Омега-3 мастните киселини в рибните артикули покачват чувствителността на мозъчните рецептори към серотонина. Последните изследвания демонстрират, че хората с по-високи равнища на омега-3 са по-малко склонни към меланхолия. Рибата и рибеното масло са най-хубавите източници на ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и докозахексаенова киселина (ДХК). Въпреки това експертите поучават, в случай че използваме добавки, да не прекаляваме с рибеното масло и да одобряваме тъкмо толкоз, колкото е обозначено на етикета.

Друга целесъобразна добавка към храната при хора с меланхолия са витамините от група B, калций (до 1200 мг дневно) и магнезий (до 500 мг).

Какво не би трябвало да вършим:

1. Избягвайте да се оплаквате

Споделяйте проблемите си с близки и другари, само че не прекалявайте с недоволствата, тъй като това може да задълбочи депресията. Поне това демонстрира огромно изследване, съгласно което честото дискутиране на наболели въпроси ги прави да наподобяват по-значими отколко са те в реалност.

Освен това непрекъснатите диалози за личните паники могат да стресират близките другари и това да утежни взаимоотношенията ви с тях.

2. Избягвайте алкохола

Алкохолът (също както и марихуаната) са депресанти – те утежняват психическото и физическото положение. Ето за какво оптималната доза алкохол за хора склонни към меланхолия би трябвало да бъде не повече от 500 мл концентрат на седмица.

Според изследване извършено в Съединени американски щати хората, изпаднали в меланхолия на 25-30 годишна възраст, са до три пъти по-склонни да злоупотребяват с алкохол по-нататък в живота си.

Освен това алкохолът способства за появяването и на други проблеми – да вземем за пример напълняването, което е една от сериозните аргументи за поява на депресивно положение.

Кофеинът също е противопоказен при меланхолия, тъй като усилва възприятието на паника и неустановеност.

3. Не прекалявайте със сладкото

Сладките лакомства най-вероятно ще издигнат духа ви, само че за малко. А дълготрайните последици са неподходящи за хората в меланхолия.

Ако почувствате непреодолимо предпочитание да консумирате сладкарски произведения, то евентуално имате ниски равнища на серотонин. По-добре не се поддавайте на изкушението подбирайте най-много храни с преобладаващо наличие на сложни въглехидрати.

4. Не пропускайте да се наспите

Ако не си набавяте задоволително сън (7-9 часа за възрастни), сами се тласкате към депресията. По към момента неуточнен механизъм неналичието на първокласен сън въздейства на равнищата на мозъчните посредници.

Наблюдават се и трайни последици. Ето за какво съгласно проучванията хора, които като деца са прекарвали повече безсънни нощи, са по-склонни към меланхолия.

Инфо: www.zdrave.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР