Лошо е цялостното състояние на системата за психиатричните грижи, в

...
Лошо е цялостното състояние на системата за психиатричните грижи, в
Коментари Харесай

Шефът на Сметната палата: В системата за психиатричните грижи цари хаос

Лошо е цялостното положение на системата за психиатричните грижи, в нея царува безпорядък. Това сподели пред ръководителят на Сметната плата Цветан Цветков.

След инспекция палтата излезе с отчет, в който е записано, че психологично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото.

В документа се показва, че на 10 хиляди души се пада по един психиатър, което е извънредно незадоволително. Близо 15% от българите, или всеки шести, е с психологично разстройство.

" Най-тежкият проблем е, че услугите, които се дават, не почиват на правилата за еднакъв достъп на всички нуждаещи се от такава помощ. Също и социализацията и реинтеграцията на тези хора ", разяснява Цветков.

Той подсети, че сега няма места отвън психиатриите, в които хората да се възвръщат, а те не престават да лежат в лечебните заведения. А самите психиатрични лечебни заведения са доста остарели като сграден фонд и инсталация и не се влага в тяхното модернизиране.

Крайно непълен е и броят на психиатрите, изключително в по-малките обитаеми места. Липсва и обединен народен указател на хората с психиатрични болести, означи ръководителят на Сметната палата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР